Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Vervuilende stoffen stapelen zich op in de buitenste bladeren van je groenten. Schillen of pellen. Knol- en bolgewassen zoals rode bieten, aardappelen en uien moet je altijd schillen of pellen. Ook hier zitten vervuilende stoffen vooral in de buitenste laag: de schil.
Kun je broccoli rauw eten? Je kunt broccoli ook rauw eten. We raden wel aan om de stengels zo dun mogelijk te snijden zodat je het makkelijker kan eten. Lekker met yoghurt, hummus en/of groentedip.
Een giftig geworden courgette verraadt zichzelf door een zeer bittere smaak. Daarom kan het nooit kwaad om als u het niet helemaal vertrouwt, van uzelf gekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Smaakt dat veel bitterder dan normaal, dan wijst dit op de aanwezigheid van cucurbitacine.
Kolen. Wees zeker ook voorzichtig met kolen, zoals witte kool of spruitjes. Deze groenten zijn gekookt al lastig te verteren, maar rauw vormen ze al snel een hele uitdaging voor je spijsvertering.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Gekookte wortels bevatten bijvoorbeeld meer van de antioxidant bètacaroteen dan rauwe wortels. Door kool, boerenkool en tomaten te koken, worden voedingsstoffen gemakkelijker door het lichaam opgenomen.
Als je groenten kookt in een pan met kokend water, gaat er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer de wortelen worden gekookt, des te meer voedingsstoffen er verloren gaan. Toch is het goed om je te realiseren dat het eten van rauwe wortels het gezondste is.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Je kunt het beste alle groenten wassen, of je deze nu rauw of gekookt eet. Was eerst je handen, want daar kunnen ook veel bacteriën op zitten. Was daarna de groente door het onder koud water te zetten en grondig af te spoelen. Vervolgens kun je de groente snijden.
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Je kunt spitskool rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of een voorgerecht. Je hoeft de gesneden reepjes alleen maar even te mengen met een saus of dressing. Let op: het is niet zo lekker om op grote stukken blad te kauwen, dus zorg er wel voor dat je de kool dun hebt gesneden!
In de VS is het consumeren van rauwe amandelen in verband gebracht met een Salmonella-uitbraak, terwijl het consumeren van hazelnoten in de schil in verband is gebracht met een uitbraak van E. coli (34, 35). Om Salmonella te verminderen, moeten alle amandelen in de VS tegenwoordig gepasteuriseerd worden (36).
Was of schrob fruit en groente onder stromend water , zelfs als u de schil niet wilt eten. Bacteriën op de schil of vel kunnen in fruit en groente terechtkomen als u ze snijdt. Het wassen van fruit en groente met zeep, afwasmiddel of een commerciële groentewas wordt afgeraden.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Bij lang koken gaan de smaak, textuur en vitaminen verloren. Rode kool behoudt zijn kleur beter als je bij het koken citroensap of azijn aan het water toevoegt. Voor salades overgiet je fijngesneden rode kool eerst met kokend water.
Rauwe kool bevat verbindingen die kunnen leiden tot verhoogde gasproductie tijdens de spijsvertering . Voor mensen die gevoelig zijn voor winderigheid of een gevoelig spijsverteringsstelsel, kan het eten van rauwe kool deze problemen verergeren. Het koken van kool kan helpen deze verbindingen af te breken, waardoor de kans op overmatig gas wordt verkleind.