Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Wat kun je in januari in de moestuin zaaien? Tuinbonen, sla, zomerkolen en spinazie bijvoorbeeld, kun je in potten of trays zaaien in een warme kas of op het vensterbank. Momenteel kun je nog niets in de volle grond zaaien.
Wat kun je in februari in de moestuin zaaien? In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, erwten, tuinbonen, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, paprika's, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien.
Veldsla is de eerste groentes die je direct in je bak zaait. Als de grond niet bevroren is, zou je dat nu al kunnen doen. Peultjes, sugarsnaps en wintererwten kunnen vanaf volgende week. In een koude kas of bak kan je ook al winterpostelein en spinazie zaaien.
kool. Met een uitgekiend plan eet je het hele jaar rond kolen. Je hebt immers zomerkolen (bloemkool, broccoli, spitskool en wittekool, herfstkolen (Chinese kool en paksoi) en winterkolen (rodekool, savooi en spruiten).
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Zaai regelmatig kleine beetjes slasoorten, radijs, mosterdsoorten, rucola, tuinkers, kroten (rode bieten), andijvie en peterselie. Zaai ook sperziebonen, komkommers, augurken, knolselderij en suikermaïs. Vanaf eind april kan je radijs, sla en tuinkers oogsten en de tomaten uitplanten.
Met een koude bak zaai je al vanaf februari 'buiten' bloemen en groenten. Niet alleen biedt de bak bescherming bij slecht weer, ook de grond warmt er sneller op. Groenten die je vanaf eind februari in de koude bak kunt opkweken zijn sla, worteltjes, radijs en spinazie.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Bloemen binnen voorzaaien
Voorbeelden van bloemen die je goed kunt voorzaaien: afrikaantjes, anjers, asters en leeuwenbekjes. Deze kun je in maart-april al voorzaaien in een kweekkasje binnenshuis of in een tuinkas. Enkele tips voor het zaaien van bloemen: Gebruik voor het zaaien een kweekkasje of opkweekpotjes.
Denk hierbij aan erwten, aubergines, broccoli, prei, bloemkool, meloenen, komkommers, spinazie, sla, tuinbonen, tomaten, radijs, uien, paprika's, pepers en spruitkool.
Snelgroeiende groenten zoals sla, tuinkers, raapstelen, spinazie, andijvie, rucola, radijs en snijbiet liggen al na enkele weken op het bord. Zaaien in maart of april verlengt de teeltperiode omdat zaden warmte nodig hebben om te ontkiemen. In deze maanden is de temperatuur vaak nog laag.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Binnen voorzaaien
Voorbeelden van groenten die je kunt voorzaaien zijn andijvie, broccoli, kolen als boerenkool en bloemkool, maar ook zonminnende groenten als paprika's en pepers. Je kunt hierbij gebruik maken van kweekkasjes of opkweekpotjes die je in huis of in een kas zet.
Wanneer aardappels poten? Als u zelf aardappelen wilt planten, dan poot u ze bij voorkeur tussen juni en oktober. De bodem dient voldoende bemest en los te zijn. Een vaste structuur is voor de late aardappelsoorten echter geen probleem.
Je moet er alleen voor zorgen dat je de juiste gewassen op het juiste moment teelt. Idealiter begin je plannen te maken in januari en februari, de grond zaai-en plantklaar maken doe je begin maart en later die maand gaan de eerste planten al de grond in. Toch is het belangrijk om elk jaar het weer te evalueren.
Moestuinplanten voorzaaien binnenshuis - Bepaalde wortelgewassen voorzaaien is geen goed idee. Gezien wortelen, Radijzen, pastinaken en nog enkele wortelgewassen (rammenas bijvoorbeeld) niet graag verplant worden, gaan we die ook niet binnen beginnen voorzaaien in huis.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.