Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig.
Bovenste luchtweginfecties kunnen allerlei klachten geven, zoals: heesheid; hoesten; keelpijn, pijn bij het slikken; niezen; pijn en/of een drukkend gevoel in de neusbijholten; oorpijn; een loopneus; een verstopte neus; tranende ogen; verhoging/koorts.
Een bovensteluchtweginfectie (van neus en keel) is meestal na één of twee weken verdwenen. Wel kunnen de slijmvliezen nog een tijd (over)gevoelig zijn.Daardoor kun je nog weken blijven hoesten, bijvoorbeeld als je in de koude buitenlucht loopt.
Infecties van de onderste luchtwegen genezen meestal vanzelf. Heb je ernstige symptomen of blijf je lang hoesten, ga dan naar je huisarts.
Een luchtweginfectie is een infectie van de slijmvliezen in de luchtwegen die wordt veroorzaakt door virussen of bacteriën. Zowel de onderste als bovenste luchtwegen kunnen ontstoken raken. Luchtweginfecties zijn besmettelijk en kunnen overgedragen worden door praten, niezen en hoesten.
Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Door onderstaande adviezen te volgen beperk je de verspreiding van luchtweginfecties: Blijf thuis als je ziek bent. Bij lichte klachten: overleg met je werkgever of je thuis kunt werken.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Een luchtweginfectie van de bovenste luchtwegen verdwijnt vanzelf na 1 of 2 weken. Behandeling is meestal niet nodig. U kunt de klachten verminderen door pijnstillers, hoestdrank en neusspray. Het is beter om te stoppen met roken.
Bij de meeste mensen gaat een luchtweginfectie vanzelf weer over. Dat kan soms wel een paar weken duren. Antibiotica is bij een virale luchtweginfectie niet nodig.
Infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid en keelontsteking, worden meestal veroorzaakt door een virus en gaan vrijwel altijd zonder behandeling over. Infecties van de lagere luchtwegen kunnen zowel door een virus als een bacterie worden veroorzaakt. Longontsteking en bronchitis zijn voorbeelden hiervan.
Bovenste luchtweginfecties worden meestal door virussen veroorzaakt en hoeven niet behandeld te worden. Het gaat om verkoudheid, keelpijn, hoesten, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Lagere luchtweginfecties zijn vaak ernstiger en moeten soms behandeld worden met antibiotica.
Zo bescherm je ook de mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie. Hoe erg een luchtweginfectie is kan verschillen van een lichte verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Antibiotica. Antibiotica worden gebruikt bij luchtweginfecties. Luchtweginfecties kunnen ontstaan door virussen of bacteriën. Antibiotica doden bacteriën, maar ze hebben geen invloed op virussen.
Salbutamol opent uw luchtwegen. Hierdoor wordt u minder benauwd. Bij de longziekten astma en COPD (chronische obstructieve longziekte). Binnen 5 minuten na het inademen van salbutamol merkt u dat u minder benauwd bent.
Foto iStock Luchtweginfecties zijn super besmettelijk. Patiënten zijn wandelende 'ziektebommen'. Ze verspreiden hun virus of bacterie via hun handen en voorwerpen die ze hebben aangeraakt. Of door te niezen en hoesten: anderen ademen dan de besmette respiratoire druppeltjes in.
De meest voorkomende oorzaak van een hoest is verkoudheid of een griepvirus. Deze vorm van hoest moet echter vrij snel verbeteren. Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten.
Het verloop van slijmhoest
Zijn de slijmvliezen ontstoken geraakt door allergie, rook of astma bijvoorbeeld, dan ontwikkelt de hoest zich mogelijk anders. Heb je last van slijmhoest, dan hoort de hoest over het algemeen binnen een aantal weken op z'n retour te zijn.
De werking van antibiotica
Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
Infecties door bacteriën kunnen ernstiger verlopen dan infecties door virussen, maar de meeste infecties door bacteriën gaan vanzelf over. Bacteriën kunnen vele soorten infecties veroorzaken: blaasontsteking, keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en middenoorontsteking zijn enkele voorbeelden.
Vaak hoeven werkzaamheden niet te worden onderbroken. Deze hoest kan in combinatie met keelpijn, milde hoofdpijn en vermoeidheid voorkomen. Deze verschijnselen gaan vanzelf over. Hoesten, veroorzaakt door een virus, duurt tussen de 10 dagen en – wanneer je pech hebt – 6 weken.
Meestal gaat de keelpijn vanzelf over binnen 7 à 10 dagen, ook als de infectie te wijten is aan een bacterie.
Bij twijfel kan de huisarts met een CRP C-reactief proteïne (C-reactief proteïne)-sneltest via een vingerprik onderzoeken of een bacterie of virus een infectie veroorzaakt. Dit is vooral verstandig als hij een luchtweginfectie vermoedt die een longontsteking kan veroorzaken waar antibiotica nodig bij zijn.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.