– Goed ingewortelde gewassen zoals prei, spruitkool, sluitkolen hebben minder beurten nodig, maar wel voldoende per beurt. De grond moet volledig vochtig gemaakt worden. – Groenten die in productie komen (boontjes, wortelen, broccoli, aardappelen, wortelen) hebben absoluut water nodig.
Moestuinen in volle grond zullen minder snel uitdrogen dan deze in bakken, potten of op daken. Voor moestuinen in volle grond volstaat het om 1 of 2 keer per week een grote hoeveelheid water te geven (wanneer droge periodes dit vereisen). Een dagelijks begoten plant wordt afhankelijk van je watergift.
Planten in de volle grond hoef je in het algemeen niet te bewateren. Enkel bij zeer warm weer is het aangeraden om ze tweemaal per week van water te voorzien. Elke dag water geven is uit den boze! Maak een aantal kuiltjes rond de kruiden- en moestuinplantjes, en giet er water in zodat ze goed vochtig blijven.
Februari tot maart is de ideale periode om je moestuin aan te leggen.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Niet te vaak water geven
Daarnaast worden tomaten juist wat zoeter van smaak als ze af en toe even droog staan. Daarom kun je ze beter één keer per week even een goede hoeveelheid water geven in plaats van elke dag een beetje. Let wel, wanneer de tomatenplant in een pot staat hebben ze wel iets vaker water nodig.
De grond mag niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht zoeken en een wortelgestel ontwikkelen volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Enkel wanneer het loof van de wortelen slap wordt moet je extra water geven.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
– Goed ingewortelde gewassen zoals prei, spruitkool, sluitkolen hebben minder beurten nodig, maar wel voldoende per beurt. De grond moet volledig vochtig gemaakt worden. – Groenten die in productie komen (boontjes, wortelen, broccoli, aardappelen, wortelen) hebben absoluut water nodig.
Geef om de dag ongeveer 2 tot 3 liter water. Pas als dat nodig is de hoeveelheid een klein beetje aan. Als de bodem nog erg vochtig is dan kun je het water geven een keer overslaan. Kijk dan morgen nog eens naar de grond van je aardappelplant.
Hoe vaak? Geef je planten in een droge periode om de twee dagen een ruime hoeveelheid water. Zo zakt het water dieper in de grond en zullen de wortels van de planten dus ook meer moeite doen om bij het water te komen. Doordat de planten dieper wortelen, staan ze sterker in de grond en zijn ze minder droogtegevoelig.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Om nog maar te zwijgen van al het schone water dat ervoor nodig is. Reden genoeg om urine in te zamelen, vindt Waternet. U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes.
Organisch bemesten geef je zodra je de plantjes in de tuin hebt gezet. Dat is meestal zo rond april of mei. De meststof wordt in de bodem omgezet tot bruikbare plantenvoeding en via de wortels opgenomen.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Heeft broccoli veel water nodig? Broccoli verdampt via de bladeren heel wat water.Daarom is het belangrijk om de groente regelmatig water te geven. Op warme dagen kan het zelfs nodig zijn om dagelijks te begieten.