Hoog kwalitatieve olijfolie is vaak een beetje bitter en heeft een scherpe smaak die je achteraan je keel voelt prikkelen. Soms kan deze eigenschap er zelfs voor zorgen dat je even moet hoesten. Deze 'peperige' smaak wijst op verse olijfolie en de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten.
Een goede olijfolie is ook niet vet en geeft je vlak na het proeven alweer een schone mond. ' Wat je ruikt en proeft, zegt alles over de kwaliteit van de olijfolie. Als er iets niet goed is gegaan tijdens het proces van het maken van de olijfolie, herken je dat meestal aan de geur.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Het is onmogelijk te zien hoe zuiver een olijfolie is, enkel maar door te kijken. Toch kun je thuis een eenvoudig testje doen: Bewaar de olijfolie in de koelkast en als deze vlokken gaat vormen. Dat betekent dat de olijfolie puur is en enkelvoudig onverzadigde vetten bevat.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Waarom is olijfolie gezond? Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
Een goede olijfolie ruikt dan ook “fris gezond groen”. En smaakt zoet, fruitig, peperig en bitter. Die laatste twee proef je niet als eerste in je mond, maar zijn wel kenmerkend voor een goede olie. Alles wat naar motorolie, muffe aarde, modder of anderszins ranzig ruikt hoef je niet eens te proeven.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
Extra vierge olijfolie is de olie die, van alle vierge olijfolie, de hoogste kwaliteit heeft. De zuurtegraad mag niet hoger zijn dan 0,8 º, terwijl vierge olijfolie een hogere zuurgraad mag hebben dan extra vierge olijfolie, namelijk minder dan of gelijk aan 2 º.
Doordat de temperatuur beneden de 27 graden blijft, vindt er geen oxidatie plaats. Vandaar de term koudgeperst. Om een top kwaliteit olijfolie te maken is het belangrijk dat de geplukte olijven zo snel mogelijk worden verwerkt tot olie. De temperatuur van de olijven mag beslist niet boven de 27 graden C.
Het gebied heeft al jaren last van de Xylella-bacterie, die het voorzien heeft op olijfbomen. Daardoor was de prijs voor olie uit die regio al gestegen, aldus Gregor Christiaans van Olijfbedrijf, een horecagroothandel gespecialiseerd in mediterrane producten en importeur van olijfolie.
Het verschilt uiteraard per olijfolie, zo kun je de betere flessen vaak tot 18 maanden bewaren. De “gewone” olijfolie kun je echter beter tot 1 jaar bewaren nadat je de fles hebt geopend.
Wanneer we kijken naar het verzadigd vet zien we dat 'Bertolli Pastasaus tradizionale' net als de meeste calorieën ook de meeste verzadigde vetten bevat. Dit product bevat echter ook meer totaal vet dan de andere producten en dus zegt dit nog niet veel over de vetverhouding.
Een halve eetlepel (wat overeenkomt met 7 gram) olijfolie per dag blijkt bovendien al afdoende, al is meer nooit verkeerd. “Ongeveer 40 gram per dag levert de meeste gezondheidsvoordelen op,” zegt onderzoeker Marta Guasch-Ferre in een interview met Scientias.nl.
De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."