Osmo Beendermeel is een natuurlijke bron van fosfor en verbetert de wortelvorming en de inworteling bij planten. Hierdoor is beendermeel meststof uitermate geschikt voor het gazon en siertuin, maar ook voor wortelgewassen (pastinaak, wortels, rode biet, radijzen, uien...)en buxus in pot.
In de groentetuin zijn prei, koolsoorten, bladgewassen, etc. planten die graag een beetje extra stikstof gebruiken.
Wat is beendermeel? Beendermeel bestaat uit botten die zijn fijngemalen tot korrels zo dun als meel. Beendermeel is rijk aan fosfor en bevat bovendien een hoop andere voedingsstoffen die goed zijn voor het bodemleven, zoals calcium.
Beiden worden gemaakt van restproducten uit slachthuizen, maar de werking van beide stoffen verschilt. Beendermeel werkt langzamer en is bedoeld om hooguit éénmaal per jaar te strooien. Net als bloedmeel bevat beendermeel stikstof, maar het fosforgehalte van beendermeel is veel hoger.
Beendermeel, zuivere kwaliteitsvolle compost, goed oud verteerd mest (runder- en paardenmest) zijn uitstekend geschikt als voedingsbodem voor de rozen. Let op dat je deze messtoffen niet direct op de wortels geeft bij aanplant maar met de uitgegraven aarde mengt.
We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af.
Bloedmeel vormt een belangrijke voedingsbron bij elke teelt. Naast stikstof is bloedmeel tevens rijk aan organische verbindingen. Dit komt zowel de opbrengst als de kwaliteit ten goede. Bloedmeel kent voornamelijk toepassing bij bladgewassen (sla), koolgewassen, tomaat en druiven.
In principe is éénmaal per jaar kieseriet strooien al voldoende voor een diepgroene tuin. Vaker dan éénmaal per jaar strooien heeft in principe geen meerwaarde, tenzij u kieseriet gebruikt voor het gras: hou voor de grasmat tweemaal per jaar aan (in maart en in september).
Bloedmeel is goed te bewaren op een droge plek, dus het is helemaal geen probleem om een jaarvoorraad in één keer te kopen. Mijn tip: zorg ook altijd dat je nog een heel klein beetje bloedmeel achter de hand hebt. Kleurt het oude blad van een plant op een gegeven moment geel?
U kunt voor het bemesten van uw beukenhaag prima beukenmest gebruiken. Deze meststof is voorzien van alles wat uw beukenhaag nodig heeft. Zo zal het de heg aan niets ontbreken. Gebruik organische mest om de beuken gedurende een langere tijd van voeding te voorzien.
Bloedmeel is een milieuvriendelijke, (100%) organische mest met een hoog stikstofgehalte. Hierdoor zorgt bloedmeel er voor dat geel- en bruinverkleuring (ontstaat door gebrek aan stikstof) in het gazon - of elders in de tuin als bijvoorbeeld de border - heel snel terugdringt.
Lavameel: de ideale mineralenbron
Bovendien bevat lavameel veel meer verschillende mineralen dan waarschijnlijk in je heermoes zitten. Let wel: het heermoes zal niet als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het zal ook op deze manier een paar jaar duren voordat je echt een volledig gezonde mineraalrijke bodem hebt.
Compost van puur plantaardig materiaal kan relatief arm aan stikstof zijn. We kunnen de kwaliteit wat verbeteren door er wat kunstmest of koemestkorrel door te mengen. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.
kalk strooien op aardappelland wordt afgeraden, aardappelen vertonen dan eerder schurftplekken op de schil. Dit is overigens niet gevaarlijk voor de consumptie.
Blad- en plantenresten, wortels en vruchten van planten die gevoelig zijn voor ziektes, kun je niet op je composthoop doen. Deze ziektes (denk aan phytophtora of schimmelziektes) breng je gemakkelijk over op andere planten als ze in je compost zitten.
Wat is Kieseriet? Kieseriet is een magnesiumhoudende meststof die voornamelijk magnesium bevat en zwavel. Beide stoffen zijn oplosbaar in water. Na een regenbui komen deze makkelijk vrij en worden heel snel opgenomen door de planten.
Kieseriet bevat namelijk geen stikstof, fosfor of kali, dus de groei van het gras wordt niet extra gestimuleerd. Kieseriet kan op elk moment toegepast worden.
Voor je aardappelteelt volstaat een flinke bemesting met verteerde stalmest of met compost. Vervolgens moet je er voor zorgen dat je grond rijk is aan kalium (kali of tuinpotas) en magnesium (kieseriet). De kalium zorgt voor een betere vruchtvorming en de magnesium voor een mooier en sterkere loof.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Stikstofgebrek kan ontstaan door het onderwerken van stro en houtsnippers omdat voor de afbraak van deze stoffen, de bacteriën stikstof onttrekken aan de bodem. Compost en dierlijke mest, bloedmeel en hoornmeel zijn natuurlijke bronnen van stikstof. Bloedmeel en hoornmeel zijn verkrijgbaar in poedervorm.
Moestuinplanten die van wat extra stikstof houden zijn planten waarvan je het blad eet of die veel blad of een grote plant maken. Voorbeelden zijn sla en andijvie, spinazie, snijbiet, prei, de meeste koolgewassen, en maïs.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.