Bonen, linzen of kikkererwten. Van deze groenten kan je altijd een voorraadje in huis hebben. Peulvruchten zitten namelijk ook vol eiwitten en kunnen goed verwerkt worden in veel verschillende gerechten. Verwerk peulvruchten bijvoorbeeld in een volkorenwrap of maak er een stevig voedzaam soepje van.
Het is handig om in de voorraadkast een basis te hebben van ingrediënten die je vaak gebruikt in recepten. Van verschillende specerijen en granen tot bak essentials en smaakmakers. Zo hoef je alleen nog maar de verse producten aan te schaffen om een lekker gerecht op tafel te kunnen zetten.
In je voorraadkast bewaar je producten die lang(er) houdbaar zijn. Welke producten dat zijn is grotendeels persoonlijk. In dit artikel vertel ik je welke producten standaard in mijn voorraadkast (in ons geval moet ik eigenlijk kelder zeggen) liggen. Wellicht haal je er inspiratie uit!
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast. heel geschikt voor zo'n plek: ingelijste prints, foto's of schilderijen.
Verse producten haal je op het moment dat je ze gaat gebruiken of verwerken in een gerecht. De basisproducten heb je dan al in huis. Dit zijn producten die lang houdbaar zijn en die vaak gebruikt worden om je gerechten smaak te geven. Dit is handig en scheelt een hoop denkwerk en extra boodschappen doen.
Leg op de bovenste plank producten zoals kaas, boter, yoghurt en druiven. Op de tweede plank de leftovers en op de derde plank het vlees. In de deur kun je goed dranken en sauzen bewaren. Onderin de koelkast heb je genoeg plek om de bakken te vullen met fruit en groente.
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, kwark, havermout, (amandel)melk, noten en zaden, bepaalde soorten fruit (voor bijvoorbeeld smoothies), brood, rijstwafels, rauwkost, crackers en beleg. Al deze dingen kunnen op je basis boodschappenlijstje staan.
Waarom moet je een spons in de koelkast leggen? Een spons kan helpen bij het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes in de koelkast.
Kruidnagel, vanillebonen, citroenen of sinaasappels: leg hele kruidnagels, een vanillestokje, een gesneden citroen of een sinaasappel in de kast. Hun intensieve geur maskeert de stank in de kast. Je kunt ook een parfumbuideltje of een stukje zeep gebruiken.
Het handige van roedes én legplanken is dat je kleding en jassen op kunt hangen, maar ook kleding opgevouwen kunt bewaren. Je kunt ervoor kiezen extra legplanken aan te schaffen bij jouw kledingkast, bovenop de standaard indeling. Zo creëer je nog meer ruimte om kleding opgevouwen in de kast te bewaren.
Heb je echt ruimtegebrek, dan kan je jouw kleding opbergen onder je bed. Een paar transparante opbergdozen –het liefst met wieltjes- zijn perfect als opslag. Verpak de kleding in beschermende hoezen. Wel zo fijn tegen die ellendige zilvervisjes.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol. Ik hang het liefst alle boven stukken op.