Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Meer nitraatrijke groenten tegen hoge bloeddruk
Van alle groenten heeft rucola de hoogste nitraatwaarde per honderd gram. Verder zijn spinazie en ook rode bieten rijk aan nitraat. Maar het zit ook in deze groenten: andijvie.
Kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, calcium en magnesium. Dit betekent dat je best een hele hoop bananen, yoghurt, amandelen, broccoli en spinazie in je dieet verwerkt. Deze voedingsmiddelen helpen bij het reguleren van de bloeddruk.
Zuivelproducten, met name yoghurt, kunnen bloeddruk verlagen. Reden is dat zuivelproducten een scala aan micronutriënten bevatten die betrokken zijn bij de regeling van de bloeddruk, zoals calcium, magnesium en kalium.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Groene thee bevat catechines, een soort antioxidanten die kunnen helpen bij het verbeteren van de bloedvatfunctie en het verlagen van de bloeddruk.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het eten en drinken van veel zuivelproducten en het verlagen van de bloeddruk. Toch zeggen deskundigen nog onvoldoende bewijs te hebben om vast te kunnen stellen dat het eten van bijvoorbeeld kaas bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Kalium in bananen helpen je bloeddruk te verlagen
Kalium verwijdt de bloedvaten, waardoor je bloedvatenstelsel flexibel en gezond blijft. Bovendien helpt mineraal kalium je bloeddruk te verlagen. Een mens heeft 3.500 mg kalium nodig per dag nodig en een banaan bevat al ongeveer 375 gram kalium.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie.
Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag. Het advies is om geen alcohol te drinken, of als je toch wilt drinken niet meer dan 1 glas op een dag te drinken.
Het gebruik van knoflook (Allium sativum) bij de behandeling van arteriële hypertensie wordt al tientallen jaren erkend als doeltreffend. Daarnaast hebben vooral de zwavelverbindingen in de knoflook een positief effect op bloedvetwaarden en cholesterol.
Hoe zit het met gember en een hoge bloeddruk? Deze specerij kan de bloeddruk verlagen maar beïnvloedt ook de werking van bloedverdunners. Het is daarom de vraag of en wanneer je gember mag gebruiken. Gember heeft twee belangrijke eigenschappen: het houdt je bloedsuikerspiegel in balans en verlaagt de bloeddruk.
Wat doen snacktomaatjes met je gezondheid? De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium.Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken.Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Een gezonde voeding kan het verschil maken bij een hoge bloeddruk. Het kan helpen om het risico op hypertensie te verkleinen en het kan zelfs de bloeddruk verlagen. Zuivel blijkt ook een doeltreffende bijdrage te leveren.
Dagelijks wat zure, gefermenteerde zuivel heeft een positieve invloed op onze bloeddruk, want het bevat vitamine K2. Dit is een belangrijke vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten en houdt stolling, atherosclerose en de bloeddruk gezond.