Groenten en fruit die relatief rijk zijn aan salvestrolen zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan deze stoffen.
Vitamine C haal je ook uit veel groene groenten, zoals broccoli of spinazie. Vitamine C is vooral een superster bij verkoudheid en virussen, omdat het het immuunsysteem ondersteunt en de hersteltijd verkort. Vruchten zoals bessen bevatten ook flavonoïden, een krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen.
Maar als je verkouden bent, dan helpt extra veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol.
Pastinaak en wortel bijvoorbeeld. Wortel zou vooral verzachtend werken bij hoesten of longontsteking. Ook pastinaak helpt tegen een vervelend hoestje. Wist je trouwens dat pastinaak ook goed geschikt is als babyvoeding?
Ananas. Ananas bevat het enzym bromelaïne. Dit enzym zorgt voor ondrukking van de hoest en maakt slijm in de keel los. Eet wat stukjes ananas of probeer een mengel van ananassap, honing, zout en peper.
Citroen en grapefruit zijn je beste vrienden in de strijd tegen griep. Ze bevatten veel vitamine C én helpen je lever bij het afvoeren van gifstoffen. Bovendien bevatten ze veel antioxidanten die je immuunsysteem versterken, vooral dan in het witte gedeelte van de schil.
Groente is gezond. Dat blijkt nog maar eens uit nieuw onderzoek van University College London. De meest gegeten groentesoorten in Nederland zijn: sla, tomaat en komkommer. Maar, wat blijkt: daar zitten nauwelijks vitamines en mineralen in.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Wanneer zijn mensen met griep en verkoudheid besmettelijk? Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen. En dit duurt 5 tot 7 dagen daarna. Een verkoudheid kan worden veroorzaakt door meerdere soorten virussen.
Kook groente goed gaar en voeg een sausje of klontje boter toe. Zachte groentesoorten zijn bijvoorbeeld andijvie, bloemkool, broccoli, koolsoorten, sperziebonen, witlof, worteltjes, spinazie en doperwten. Snijd vezelige groente als champignons, asperges en bleekselderij goed fijn en eet ze met veel saus.
Om de luchtwegen te ondersteunen denk ik aan kruiden die de natuurlijke weerstand verhogen en slijmoplossend werken. Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid.
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Snot bevat, net als speeksel, wel afwerende stofjes, maar we hoeven onze neusinhoud niet massaal op onze tanden te gaan smeren; poetsen is voorlopig voldoende. Kortom: in de neus peuteren is niet schadelijk en voor sommigen ongetwijfeld heel rustgevend, maar het eten ervan maakt ons niet per se gezonder.
Werk dus als je ziek bent liever bijvoorbeeld geen wit brood, witte rijst, pasta, snoep en ontbijtgranen zoals cruesli naar binnen. Ga liever voor ongeraffineerde (onbewerkte) koolhydraten zoals fruit, groenten, peulvruchten, volle rijst, volle pasta, haver, gierst en quinoa.