Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Lavendel 'Essence Purple'(een Lavandula angustifolia-cultivar) staat bekend als de rijkst bloeiende lavendel met diep violette bloemen, maximaal 45 cm hoog, uitstekend winterhard en met een heerlijke, opvallend sterke geur.
Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Hoe ruikt het? Lavendel absolute ruikt kruidig, aromatisch-bloemig, groenig, kortom, zeer gelijk aan de geur van de bloeiende lavendel zelf. Op de achtergrond ruikt je iets licht houtig, beetje droppig.
Een bosje lavendel in de linnenkast is een oud middeltje om motten te weren. Lavandula angustifolia 'Hidcote' heeft de meest diepblauwe bloemen en is zeer geschikt om in droogboeketten te verwerken omdat de bloemen ook na het drogen nog diepblauw blijven.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
2 Lavandula angustifolia (lavendel)
Behalve een rijke bloei met mooie lila bloeiaren, die heerlijk geuren, heeft deze lavendel ook mooi zilvergrijs blad dat bij aanraken een intense lavendelgeur verspreidt. De kleine bloempjes bevatten veel nectar, bijen en vlinders komen er dan ook massaal op af!
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Een ideale periode om deze mooi en lang bloeiende heestertjes te planten is echter het voorjaar. De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Door zijn mediterrane achtergrond is de lavendel een echte zonaanbidder. Plant lavendel op een zonnige plek in kalkrijke grond. Daarnaast houdt hij van goed gedraineerde grond, de grond moet niet te vochtig zijn. Dit maakt hem zeer geschikt voor rotstuinen en ook voor in een pot op het terras of balkon.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Lavendel verdraagt droogte en staat graag op een plek in de volle zon.
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken.
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.
Fraai en sterk is 'Hidcote'. Wil je een langbloeier, kies dan voor de zilvergrijze 'Silver Blue', die doorgaat tot in oktober. Met de 'Alba' heb je een goede witte variëteit. Echte lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een van de sterkste soorten.
Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Wat veel mensen helaas nog niet weten is dat je een lavendel een tweede bloei kunt geven. Dit kan door de lavendel na de bloei of op het einde van zijn bloeiperiode terug te snoeien. Vervolgens vormen er nieuwe bloemknippen, waarna de lavendel ne enkele weken weer in bloei staat.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.