Breng daarom een waterkerende dampdoorlatende folie achter het regelwerk aan. Bij een open gevelbekledingssysteem dient deze folie achter het regelwerk aan. Bij een open gevelbekledingssysteem dient deze folie zwart of donkergrijs en uv-bestendig te zijn.
Wanneer het gaat om een gesloten gevel (oftewel een gevel die in zijn geheel van gevelbekleding wordt voorzien) dan is een waterkerende en damp-open spinvlies folie de beste keus.
In tegenstelling tot heel wat andere gevelbekledingen is het bij hout perfect mogelijk om ook te werken met zachte isolatie zoals glaswol of rotswol. Hierbij wordt het houten regelwerk rechtstreeks op de muur bevestigd. Tussen het regelwerk gaat men dan de zachte isolatie plaatsen.
Gebruik tevens folietape voor het tapen van uw zwart uv-werend doek. Dek met deze speciale tape de plekken waar u heeft geniet of panlatten plaatst af. Zo zorgt u bij een open gevelbekleding voor een waterdichte wand waar vocht niet bij de schroefgaten en nietgaten naar binnen kan ontsnappen.
Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht. Zoals bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in de context van houtskeletbouw.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
Houten delen worden bevestigd met roestvaststalen ringnagels of schroeven. Nieten of T-nagels zijn niet toegestaan. De koppen van de nagels of schroeven moeten op het oppervlak van het houten deel blijven om beschadiging van het oppervlak te voorkomen. Dit maakt ook de kans op beschadiging van de afwerklaag kleiner.
Aan beide kanten van je constructie moet er bouwfolie worden gemonteerd. Aan de ''koude'' zijde (gevelzijde) moet een damp open folie toegepast en aan de ''warme'' zijde (binnenzijde) moet een dampdichte folie worden toegepast. Milin biedt enkel damp-open-folies aan zodat er een goede ventilatie vanaf buiten ontstaat.
Levensduur houten gevelbekleding
Hoe lang gaat houten gevelbekleding mee? Dit is een beetje afhankelijk van de houtsoort. Vuren gevelbekleding is minder sterk en gaat gedurende 5-10 jaar mee. Douglas hout is van een goede kwaliteit en heeft een levensduur van 10-15 jaar.
Bij houtskeletbouw wordt geen spouw of traditionele bakstenen muur geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagstructuur geplaatst. Meestal worden hiervoor flexibele isolatiematten uit houtwol of minerale wol (glaswol of rotswol) gebruikt.
Bij buitengevelisolatie kiest een specialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten (PUR, XPS, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen zelfs bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Zo nemen de isolatie en de nieuwe gevelafwerking niet te veel ruimte in aan de buitenkant van je woning.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
DPC Folie is een waterkerende, dampdichte folie gemaakt van Polyethyleen. De folie wordt aangebracht in funderingen, kozijnaansluitingen, muurlateien, industriële binnenspouwmuren, nokvorsten en langs overige horizontale- en verticale voegen. DPC folie heeft als doel optrekkend vocht in de constructie te keren.
Een damp-open folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht in de constructie een weg naar buiten vindt. Ook zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf binnenkomt. De voornaamste functie van deze folie is dus het droog houden van de isolatie.
"Een OSB-plaat is dampremmend en hoort niet thuis aan deze kant van de opbouw. De damprem plaatst men aan de binnenzijde van de isolatie om daar waterdamp tegen te houden. Kiest u als damprem voor een OSB-plaat dan kan deze meteen fungeren als 'uitstijving'."
Dan heb je dampopen folie nodig, die bevestig je aan de buitenzijde van de woning. Dit folie voorkomt schimmel en rotting doordat het vocht niet uit de constructie weg kan. Dampopen folie is geperforeerde folie, dat vocht door kleine gaatjes naar buiten leidt. Dampopen folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Bouwfolie / PE-folie met een dikte van 30 micron, 50 micron, en 60 micron worden standaard gebruikt als afdekfolie voor het afdekken van uw vloer of meubels tijdens het schilderen, verhuizen, verbouwen zodoende beschermt u uw waardevolle inboedel tegen verf, stof en beschadigingen.
Om de panelen verticaal te kunnen monteren, is een horizontaal regelwerk nodig. Maar als het horizontale regelwerk rechtstreeks op de muur wordt bevestigd, is er geen ventilatie. En een goede ventilatie is belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Daarom is een dubbel regelwerk nodig; een verticaal en een horizontaal.
Houten gevelbekleding moet minstens 15 mm dik zijn, 18 mm is ideaal. Het wordt geplaatst volgens het principe van een geventileerde gevel. Daarbij wordt een draagconstructie/regelwerk aan de gevel geplaatst, waarop de houten gevelbekleding vervolgens bevestigd wordt.
Wat kost houten gevelbekleding per m2? De kosten voor gevelbekleding met hout variëren tussen de 30 euro per m2 tot 120 euro per m2. Dit is sterk afhankelijk van de houtsoort, de hoeveelheid, beschikbaarheid, afwerking, montagewijze en profilering.
Damp-open folie binnen of buiten
Damp-open folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd, wordt aan de buitenzijde van de constructie geplaatst, tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Dit is de zogenaamde 'koude zijde' van een bouwwerk.
Antwoord. De aluminiumfolie moet op de warme zijde van de isolatie zitten in de wintersituatie, zijnde de onderzijde in dit geval.
Om een optimaal resultaat te bereiken wordt de PE folie aan de binnenzijde van de wand of de onderzijde van een dak aangebracht. Door het aanbrengen van de PE folie zal het isolatiemateriaal droog blijven. PE folie dient echter niet ter vervanging van isolatiemateriaal, waarmee regen buiten gehouden wordt!