Kosovo is een potentiële kandidaat-lidstaat. Het land heeft zich in februari 2008 unilateraal onafhankelijk verklaard. Vijf EU-lidstaten (Cyprus, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Spanje) en twee landen in de regio (Servië en Bosnië en Herzegovina) hebben de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkend.
Landen die de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend: Albanië, Afghanistan, Australië, Verenigde Staten, Peru, Senegal, Taiwan en Turkije. EU-landen: Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Estland, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Groot-Brittannië en Slovenië.
Palestina wordt door enkele landen niet erkend waaronder Israël, Myanmar, Panama en Armenië. Palestina is lid van de Arabische Liga, Organisatie voor Islamitische Samenwerking, Unie voor het Middellandse Zeegebied, Beweging van Niet-Gebonden Landen en UNESCO.
Slowakije en Roemenië zijn tegen een erkenning van Kosovo omdat deze landen bang zijn voor het oplaaien van separatistische tendensen onder hun Hongaarse minderheden in respectievelijk Zuid-Slowakije (600.000 Hongaren) en de noordwestelijke Roemeense landstreek Transsylvanië (ruim 1,5 miljoen).
Koninkrijk van de Serviërs, Kroaten en Slovenen.
Kosovo is in de regel vrij veilig. De veiligheidssituatie is toch aanzienlijk ongunstiger in de vier gemeenten van Noord Kosovo. De Kosovaarse politie wordt beschouwd als professioneel en doeltreffend. Kleine criminaliteit (zakkenrollen, gauwdiefstal en inbraak) is zeldzaam maar komt toch voor.
Een van de argumenten van de NAVO was het vermijden van etnische zuiveringen. Het resultaat van de oorlog was dat het grootste deel van de Servische minderheid op de vlucht moest slaan voor het etnisch geweld na de oorlog. Tienduizenden van hen leven nog steeds in exil.
Kosovo heeft binnen de Europese Unie de status van potentiële kandidaat lidstaat. Van toetreding is echter nog lang geen sprake, omdat verschillende Europese landen Kosovo niet erkennen. Een besluit tot toetreding wordt unaniem genomen en vereist dus instemming van alle lidstaten.
Ongeveer de helft van de internationale gemeenschap heeft Kosovo erkend, waaronder België, Nederland en de Verenigde Staten. Afghanistan was het eerste land dat Kosovo officieel erkende als een onafhankelijke staat. De meerderheid van de 28 EU-landen erkent Kosovo.
Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Het land grenst aan Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Servië. De hoofdstad is Pristina.
In het begin bestond KFOR uit 50.000 militairen. Dat aantal werd in de loop der tijden steeds meer teruggebracht; eind 2005 bestond KFOR uit 17.000 militairen. In de daarop volgende jaren nam de sterkte van KFOR verder af tot ongeveer 14.000 militairen.
8,5 duizend Kosovaren in Nederland.
U kunt reizen naar Kosovo. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Voorbeelden hiervan zijn Abchazië, Taiwan, Kosovo, de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en Zuid-Ossetië. Daarnaast vindt ook precies het omgekeerde plaats; een land is deels erkend maar heeft geen totale controle over het grondgebied, zoals de Westelijke Sahara en Palestina.
Taiwan heeft een parlement, verkiezingen, een leger, een eigen munteenheid en Taiwanese paspoorten. China vindt dat Taiwan bij China hoort en de Verenigde Naties erkennen om die reden Taiwan ook niet als land.
Taiwan is een de facto onafhankelijke staat die door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Landen die diplomatieke banden hebben met China, mogen die van China niet hebben met Taiwan. Onder meer Nederland heeft Taiwan nooit officieel erkend als soevereine staat.
Kosovaarse Albanezen = De kosovaarse Albanezen, ook Kosovaren genoemd, zijn Albanezen die in Kosovo woonachtig zijn. Zij zijn daar de grootste etnische groep, naast vooral etnische Serviërs. ...
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Traditioneel eten is in Kosovo over het algemeen Albanees, denk daarbij vooral aan gestoofd en gegrild vlees of vis. Aan Turkse kebabs en gjuvec (gebakken vlees en groenten) ontkom je ook bijna niet. De meest populaire visgerechten zijn gebakken zoetwatervissen zoals snoekbaars en karper.
De Operatie Allied Force was een militaire operatie van de NAVO tegen de Federale Republiek Joegoslavië tijdens de Kosovo-oorlog. Deze duurde van 23 maart tot 10 juni 1999 waarbij zowel militaire als civiele doelen zoals bruggen en gebouwen werden gebombardeerd.
De reeks conflicten in Slovenië, Kroatië, Bosnië en Kosovo – die gezamenlijk ook wel bekend staan als de Joegoslavische Burgeroorlog – kostten naar schatting aan ruim 140.000 mensen het leven. De Joegoslavische Burgeroorlog wordt dan ook beschouwd als het meest bloedige conflict sinds de Tweede Wereldoorlog.