De Molukken is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië.
De Molukken (Engels: Maluku, Maluku Islands) is een eilandengroep van ruim 1000 eilanden, gelegen in de Grote en Indische Oceaan. De Molukken maken deel uit van Indonesië en de regio Melanesië. De hoofdstad van de Molukken is Ambon. Een aantal grote steden op de Molukken zijn: Dobo, Masohi, Namlea en Tual.
De eilandengroep ligt tussen de Bandazee en de Arafurazee die als randzeeën van de Grote Oceaan gezien worden. Tussen de Kei-eilanden en de naburige Aru-eilanden ligt de Lydekkerlijn die de grens tussen de Euraziatische Plaat en de Australische Plaat vormt en tevens de oostgrens van Wallacea aanduidt.
De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, die sinds 1950 onderdeel zijn van Indonesië.
Nederlanders hebben de Molukken in twee delen gedeeld: De Molukken (midden en zuiden) en de Noord-Molukken. Op de Noord-Molukken hebben de meeste mensen het islamitische geloof, op de Zuid-Molukken zijn de meeste mensen christelijk.
De Molukkers verbleven in armoedige verblijven die eerst concentratiekampen waren geweest en hadden weinig keus om te verhuizen, waardoor er veel spanningen ontstonden in Nederland. Burgermeesters roepen het nieuwe kabinet op om meer te investeren in de Molukse gemeenschap en meer aandacht te hebben voor hun leed.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
Nederland heeft de Molukkers zelfbeschikking beloofd, maar als Nederland internationaal geen steun krijgt om de kolonie te behouden, kan die belofte aan de Molukkers niet gehouden worden. Als de Molukse republiek (RMS) in 1950 wordt uitgeroepen, ziet Nederland dat als rebellenopstand.
ZELF NAAR Kei eilanden? De Kei eilanden hebben een eigen vliegveld. Dit ligt in Langgur op Kei Kecil. Vluchten vertrekken vanaf Ambon.
Dankzij een aanpassing in de dienstregeling sluit de ochtendvlucht vanuit Jakarta naar Ambon naadloos aan op de vlucht vanaf Schiphol. De totale reistijd bedraagt daarmee nog maar negentien uur. De snellere vlucht is vooral goed nieuws voor de grote Molukse gemeenschap in Nederland.
De Nederlanders gingen terug naar hun vaderland, maar de grote groep Molukse KNIL-soldaten konden nergens naar toe. Ze konden niet terug naar de Molukken, omdat de RMS, de onafhankelijke Zuid-Molukse staat, in oorlog was met Soekarno.
Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
Vervolgens hebben we de term “Indisch” of “Indische Nederlanders“. Dit zijn de Nederlanders die uit Nederlands-Indië komen. Hieronder vallen alle Indo-Europeanen (Indo) en Totok's (Nederlanders die geboren of opgegroeid zijn in Nederlands-Indië, maar geen Indonesische voorouders hebben. Volbloed “Belanda” zijn).
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken.
In 1814 werd de term Nederlands-Indië ingevoerd. In 1922 werd het begrip Indonesië geïntroduceerd. Deze term werd gebruikt door Indonesische nationalisten, die wilden laten zien dat Nederlands-Indië een natie was die onafhankelijk diende te zijn.
De Sate en Soto is een maaltijd waarmee je kennismaakt met de lekkerste soto, saté en nasi van de Molukken. De soto eet je als voorgerecht en daarna is er de saté, nasi goreng en alles wat erbij hoort zoals kroepoek, seroendeng en sambal.
Met 171 woningen is de Molukse wijk in Assen de grootste van Nederland. Officieel bestaat de wijk uit drie wijken naast elkaar, aangezien de bewoners in fasen naar de wijk verhuisden. 'Wijk 1' is de grootste, waar gezinnen afkomstig waren uit kamp Schattenberg (voormalig kamp Westerbork).
Bekijk ook de tabel met het aantal inwoners per buurt in de gemeente Assen. Inwoners in de Zuid Molukse Buurt, 2013 tot en met 2021. Het aantal inwoners in de Zuid Molukse Buurt is met 45 personen afgenomen van 500 in 2013 tot 455 in 2021 (dat is 9%).
Op veel plekken in Nederland hangt vandaag de Molukse vlag uit. Daarmee vieren Molukkers dat 70 jaar geleden de eilandengroep de Molukken onafhankelijk werd. De Republiek der Zuid-Molukken (RMS) heet het vanaf toen. De Molukken is een eilandengroep in de buurt van Indonesië, in Azië.
Volgens het hof zijn er geen aanwijzingen dat de mariniers die de trein bij De Punt bestormden de kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja in koelen bloede hebben doodgeschoten. Beiden stierven in de trein.
Eerder hadden Molukkers op 25 april 1950 op het eiland Ambon een eigen republiek uitgeroepen, de Republik Maluku Selatan (RMS), uit protest tegen de opheffing van de deelstaat Oost-Indonesië.