Koop je eieren in de supermarkt? Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer.
In de uitloopvlakte kunnen de dieren overdag naar buiten; de totale oppervlakte van het terrein is berekend op 4 vierkante meter per kip. Dat is ook het geval bij bio-eieren, maar het verschil is dat de kippen hier biologisch voeder krijgen, en ze hebben ook iets meer ruimte als ze binnen zitten.
Drie sterren Beter Leven keurmerk
Op de eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven keurmerk met drie sterren. Naast biologische eieren dragen ook Rondeeleieren (bij Albert Heijn), de vrije-uitloopeieren van GIJS streekproducten (PLUS) en Kipster (Lidl) dit keurmerk.
Dat betekent meteen ook dat het gewicht variabel zal zijn. Eieren die in de winkel te koop zijn, moeten voldoen aan bepaalde door de wet vastgelegde kwaliteitseisen. Men heeft het over eieren van klasse A. Eieren die niet aan die eisen voldoen, vallen onder klasse B en zijn bestemd voor de levensmiddelenindustrie.
Code 2 = scharrelei
Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die uitsluitend binnen in een stal leven en dus geen uitloop naar buiten kennen. In de stal kunnen ze wel vrij rondscharrelen, maar de ruimte is er beperkt met 9 kippen per m².
Eieren zijn verkrijgbaar in vier gewichtsklassen: XL (73 gram en meer), L (63 – 73 gram), M (53 – 63 gram)
Jumbo introduceert als eerste supermarkt in Nederland eieren zonder eendagshaantjes. De eieren - die te herkennen zijn aan het Respeggt logo - zijn vanaf eind maart 2020 verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten. Jumbo gaat hiervoor samenwerken met Respeggt, een bedrijf dat 'eieren zonder kuikendoden' garandeert.
Elk ei dat je in de winkelrekken vindt, heeft namelijk een stempel met een code. Die 'eicode' bestaat uit 7 of meer cijfers en letters en vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het een bio-ei.
Een biologisch ei herken je eenvoudig door de code op het ei te checken. Elk ei in de winkel is voorzien van een stempel. Daaraan kun je zien waar het ei vandaan komt en in welke omstandigheden de kip geleefd heeft. Het eerste cijfer zegt iets over de leefomstandigheden van de kip.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Goed voor cholesterol en darmen eet meer eieren om meerdere redenen. Niet alleen zijn eieren juist heel goed voor je cholesterol. Ze zijn ook superfood voor je darmen!
'Witte eieren zijn inderdaad duurzamer', zegt Thea van Niekerk, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. 'Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu. '
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Lidl Eieren 12 Stuks Large voor €0,95.
Een scharrelkip kan dus niet scharrelen en komt ook niet buiten. Een plofkip zit met 19 kippen op 1 m2 en ziet nooit daglicht. Scharrelkippen worden met 13 kippen op 1 m2 gehouden en zien soms een beetje daglicht. Biologische kippen wonen met 10 kippen op 1 m2 maar die hebben daarbij nog een kleine uitloop naar buiten.
Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS kost een doosje met tien scharreleieren in de supermarkt nu gemiddeld 3,20 euro.
Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt. Bij de Albert Heijn kost een doosje van 10 witte scharreleieren 1,57 euro, terwijl een doosje bruine 2,38 euro doet.
Een alternatief voor de plofkip is kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming. Omdat deze kip meer ruimte en tijd krijgt om te groeien, is zij sterker en gezonder. Zij heeft daarom veel minder gezondheids- en welzijnsproblemen dan de plofkip.
Wil je vooral op het milieu letten, dan zit er niet veel verschil tussen scharrel, vrije uitloop en biologisch. Op sommige punten scoren scharrel of vrije uitloop wat beter, op andere punten biologisch. Betere omstandigheden voor de kippen betekenen vaak een minder goede score voor het milieu.
Eieren worden onder meer in categorieën verdeeld op basis van hun gewichtsklasse: small (S), medium (M), large (L) en extra large (XL). Small staat voor een gewicht tussen 43 en 53 g. Medium betekent dat het ei van 53 tot 63 g weegt. Voor large gelden de grenswaarden 63 en 73 g.
De meest efficiënte manier is om het ei in koud water te leggen. Het ei is oud als de bolle kant sterk omhoog komt drijven. Dit komt door de luchtkamer van het ei: deze wordt groter, naarmate het ei ouder word.