Anhydriet is dus gipsgebonden en het is daarom verstandig om te egaliseren met een gipsgebonden egaline voor een optimale hechting. Met een topkwaliteit gipsgebonden egaline maak je eenvoudig de anhydriet vloer glad en recht.
Voor het egaliseren van een Fermacell vloer wordt speciale egaline gebruikt. Gipsgebonden vezelversterkte egaline. Deze egaline voorkomt scheuren door vezelbewapening. Voordat een Fermacell vloer geegaliseerd kan worden moeten gaten en kieren dichtgezet worden.
Kerafluid HPA is een gemakkelijk verwerkbare verlijming van tegels rechtstreeks op anhydriet. Indien je tegels aanbrengt in vochtige/waterdampbelaste ruimtes, gebruik dan Kerafluid HPA altijd in combinatie met bijvoorbeeld het Mapegum WPS systeem. Meer voordelen van deze tegellijm voor anhydriet lees je hier.
Een anhydrietvloer moet 2 à 3 dagen drogen voor de vloer beloopbaar is. De vloer heeft per centimeter dikte een week nodig om te drogen. Een vloer van 6 cm dik is dus na 6 weken helemaal droog. Ook de temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op de droogtijd.
Hoe een anhydrietvloer schuren
Een anhydrietvloer schuren is dus nodig om dat huidje te verwijderen. Dit is niet moeilijk. Schuren met korrel 80 of 100 is voldoende om het te verwijderen. In anderhalf uur heb je zo gauw 100 m2 geschuurd met voldoende resultaat.
Voor een hechtende anhydrietmortel mag je uitgaan van een dunne dekvloer met een minimale dikte van 30 mm. Voor een niet-hechtende anhydrietvloer bedraagt de minimale dikte 40 mm. En voor een zwevende anhydriet is de minimale dikte 45 mm.
Anhydriet is zachter dan beton en doorgaans ook minder hard dan zandcement. Na het schuren kan de anhydrietvloer worden afgewerkt met vloerverf. Het is echter ook mogelijk om af te werken met vaste vloerbedekking, laminaat, linoleum of vinyl.
Een anhydrietvloer, ook wel gipsgebonden of calciumsulfaatgebonden gietvloer, is een betonachtige gietdekvloer van ca. 50 mm – 60 mm dikte op basis van gips. Het bindmiddel anhydriet is een gips wat met zand en water vermengd wordt en als tussenlaag over een constructievloer / schuimbeton wordt aangebracht.
Voorstrijken bij egaline
Dan raden wij aan om de DPM820 te gebruiken. De voorstrijk zorgt dat het vocht uit de egaline niet in de ondergrond trekt. Dit bevordert de vloei van de egaline die anders neer zou slaan doordat het vocht in de ondergrond trekt.
Hoe herken ik een anhydriet dekvloer? Een anhydriet dekvloer kun je herkennen aan de kleur van de dekvloer: Beige of licht bruin/oranje van kleur is anhydriet Grijs is altijd (als de dekvloer grijs oogt dan is het voor 99% cement dekvloeren) zandcement dekvloer.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Veel werkvloeren zijn prima geschikt als ondervloer voor een PVC vloer. Egaliseren is wel een eerste vereiste. Voor het egaliseren van de verschillende ondergronden – denk aan plavuizen, zandcement, fermacell of anhydriet werkvloeren – zijn speciale primers en egalines ontwikkeld.
Het egaliseren van een parketvloer gaat op dezelfde manier in zijn werk als bij andere vloeren: eerst wordt gecontroleerd op vet, stof en andere losse deeltjes. Daarna wordt de vloer met een primer behandeld, waarna de egaline wordt aangebracht. Kieren en gleuven worden van tevoren weggewerkt.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Frencken Hechtprimer is een oplosmiddelvrije primer voor hechtingsverbetering op poreuze ondergrond. Deze primer voorkomt te snel drogen van Vloeregalisatie VE90, wat kan leiden tot scheurvorming in de egalisatie laag, op zuigende ondergronden zoals beton, zandcement dekvloeren, multiplex en hardboard.
Een 1-componentsprimer is ideaal voor een kleurloze, transparante afwerking. Deze primer maakt de ondergrond niet donkerder. Rolbanen zijn bijna nooit zichtbaar. Wil je de egalinevloer dekkend afwerken (dus met een kleur), adviseren we een 2-componentenprimer.
Hoe dieper de buizen liggen, des langer het duurt voordat de vloer een aangename warmte af kan geven. Het voordeel van het dieper leggen is dat de temperatuur minder snel afkoelt in de vloer. Wij adviseren dus om een diepte aan te houden van 5 centimeter.
Een anhydrietvloer is een gietvloer van calciumsulfaat (gips) en is een uitstekend alternatief voor een dekvloer van zandcement. Anhydriet is vlakker dan zandcement en heeft een betere warmteafgifte. Handig als u ook voor vloerverwarming kiest.
zwevende dekvloer, zwevende vloer. Een zwevende dekvloer of zwevende vloer is een (af)dekvloer die niet rechtstreeks op de ondergrond aangebracht is, maar via een meer of minder veerkrachtige laag of constructie.
Een anhydriet vloer weegt ongeveer 150 kg/m³ meer dan een zandcement dekvloer. Het is hierdoor niet geschikt voor een vloerconstructie die niet veel gewicht kan dragen.
De prijs van een zandcementdekvloer is afhankelijk van de laagdikte (hoe dik de vloer is) en het aantal vierkante meter. Meestal is de vloer 6 a 7 centimeter. De prijs per m2 van het smeren van een cementdekvloer kost tussen de €25 en €55 per vierkante meter.
Nadelen. Een anhydrietvloer is gevoeliger voor vocht. Het bindmiddel is calciumsulfaat en is niet bestand tegen langdurige vochtbelasting.
Egaline wordt veelal gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Zeker als u leidingen in de bestaande vloer laat frezen is het belangrijk de vloer hierna te egaliseren. Egaline is hier uitstekend geschikt voor. Door de flexibiliteit van egaline is het bovendien goed te combineren met vloerverwarming.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.