PRG is de afkorting van Percutane Radiologische Gastrostomie-sonde. De letters PEG staan voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. In beide gevallen is de sonde hetzelfde, maar de manier van plaatsing verschilt. De PEG- of PRG-sonde is een plastic slangetje dat door de huid rechtstreeks in de maag wordt gebracht.
Een PRG-katheter is een voedingskatheter. PRG staat voor Percutane Radiologisch Gastrostomie. De PRG-katheter wordt met behulp van een speciale naald via de buikwand in de maag geplaatst. Aan de binnenzijde van de maag blaast de radioloog een ballonnetje op, zodat de katheter er niet uit kan schuiven.
Wanneer krijgt iemand een PEG-sonde? Een PEG-sonde wordt gegeven als u naar verwachting langer dan 6 weken sondevoeding moet krijgen. Dit kan het geval zijn bij slikstoornissen of bij aandoeningen van slokdarm of maag. Via de sonde, een dun plastic slangetje, wordt de sondevoeding rechtstreeks in de maag gebracht.
PEG staat voor de afkorting percutane endoscopische gastrostomie. In gewoon Nederlands betekent dit letterlijk 'mondje' (stoma) van de maag (gaster). Met een PEG kan direct sondevoeding worden gegeven in de maag. Een PEG is dus een voedingssonde.
Een PEG-sonde is een maagsonde die vanuit de maag door de buikwand naar de buikhuid loopt. In de maag zit aan de sonde een stopje dat voorkomt dat de sonde uit de maag losraakt. Aan de buitenkant zit om de PEG-sonde een fixatieplaatje op de buikhuid. Dit plaatje voorkomt dat de sonde te ver de maag inglijdt (Figuur 1).
De PEG sonde kan gemiddeld 1 a 2 jaar blijven zitten. De sonde kan verwijderd worden wanneer u deze niet meer nodig heeft. Wanneer er problemen zijn met de sonde kan deze vervangen worden.
Dit zijn voedingssondes die via een kleine, hiervoor gemaakte opening (fistel) door de buikwand in de maag zijn geplaatst. Het grootste verschil tussen de PRG- en de PEG-sonde is de manier van plaatsing. De PEG-sonde wordt met een kijkbuis via de slokdarm geplaatst.
Pak de sonde tussen duim en wijsvinger vast en duw hem twee tot drie centimeter naar binnen. Dit noemen we dompelen. Heeft u een PEG-sonde dan draait u de sonde helemaal rond. Heeft u een PEG(J)-sonde dan mag u deze niet ronddraaien.
Het inbrengen van de endoscoop doet geen pijn, maar kan wel als onprettig worden ervaren. Sommige mensen moeten kokhalzen. Boeren. Na de ingreep kun je hier mogelijk last van krijgen.
Doel van het onderzoek De Percutane Endoscopische jejunostomie-katheter (PEJ) is een voedingskatheter die (onder endoscopisch zicht) via een incisie in de buikwand direct in de dunne darm (ileum) wordt geplaatst door middel van een dunne darm endoscopie.
Let op: ook al gebruikt u de PEG-sonde (tijdelijk) niet, spuit hem dan toch minimaal 1 keer per dag door. De PEG-J -sonde moet 4-6 keer daags doorgespoten worden met 20 ml lauwwarm water. De buitensonde minimaal 1 keer per week. Een goede verzorging van de PEG-sonde voorkomt problemen.
Dagelijks de sonde Draaien (180 graden links- en 180 graden rechtsom). Twee keer per week de sonde “Dompelen” (plan hiervoor vaste dagen): Pak de sonde tussen duim en wijsvinger. Schuif de fixatiedisk ongeveer 3 à 4 cm van de buikhuid af. Duw de sonde minimaal 3 cm naar binnen en trek deze weer terug.
Congenitale aandoeningen (kinderen), cystic fibrose, nierinsufficientie, polytrauma, als “maaghevel” bij obstructie/parese maag/dundarm. langdurige enterale voeding/decompressie.
Bij een sonde via de neus en keel blijft er voldoende ruimte over om daarnaast nog 'gewone' voeding te kunnen slikken als dat medisch gezien toegestaan is. Sondevoeding kan als volledig voeding worden ingezet maar ook als aanvullende voeding worden voorgeschreven.
- Breng de sonde over de neusbodem in tot de keelholte wordt bereikt. Laat de zorgvrager nu slikken, eventueel met water indien toegestaan (zo nodig met een rietje), en breng de sonde verder in tot de vastgestelde lengte is bereikt. Als de zorgvrager niet kan slikken, laat dan het hoofd naar voren buigen.
− Draai de katheter helemaal rond (360 graden) om de lengteas in de insteekopening, zowel linksom als rechtsom. − Schuif het huidplaatje terug in de oorspronkelijke stand. Schoon en droog De huid rond de insteekopening en het huidplaatje moeten elke dag schoongemaakt worden met lauw water.
PEG-J sonde nooit draaien!
Gezien de combinatie PEG met binnensonde in de dunne darm mag de PEG-J sonde NOOIT GEDRAAID worden. Bij het dompelen de sonde 3-4 cm naar binnen duwen zodat het interne fixatieplaatje in de maag loskomt van de maagwand. Tijdens het dompelen geldt ook: PEG-J sonde nooit draaien.
Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.
De PEG-sonde mag 2 jaar blijven zitten. Na 2 jaar wordt de PEG-sonde vervangen voor een ballonkatheter. Om de PEG-sonde te wisselen voor een ballonkatheter moet u een afspraak maken op de polikliniek bij uw behandelend arts. De arts beoordeelt op welke manier de wissel kan gebeuren.
'Draaien en Dompelen'
Draaien: draai 1 keer per dag u de PEG-sonde helemaal rond in het kanaal. Dompelen: schuif 2 maal per week het fixatieplaatje van de buikwand af en duwt u de sonde vijf centimeter in de maag en terug.
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.