Daarom kreeg Floris hulp om het gebied te besturen van de edelen Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen. Floris was hun heer. Zij hielpen hem, maar ze waren geen vrienden. Van Amstel en Van Woerden waren nog niet vergeten dat Floris ooit hun bezittingen had afgepakt.
Hij benadert enkele ontevreden Hollandse edelen, waaronder Gijsbrecht van Amstel, die ook een appeltje hebben te schillen met de graaf. In juni 1296 nemen de edelen Floris gevangen tijdens een valkenjacht in de buurt van Utrecht. Daarna sluiten ze de graaf op in zijn eigen Muiderslot.
'De familie van Floris V Jan van Holland: zoon en opvolger van Floris, Ada van Schotland: betovergrootmoeder van Floris, Elisabeth van Brunswijk: moeder van Floris, Florens van Henegouwen: neef van Floris, Jan I graaf van Henegouwen: neef van Floris en opvolger na de dood van Jan van Holland, Neef Jan hertog van ...
Toen zijn vader Willem II overleed was Floris pas twee jaar oud. Totdat hij zelf zou kunnen regeren waren drie regentschappen nodig. Door een slechte verstandhouding met edelen kreeg Floris V de bijnaam 'Der keerlen god', de god van de boeren.
Floris V bouwde kastelen om zijn gebied te beveiligen tegen de aanvallen van de Friezen. Historici denken dat hij het vierhoekige kasteel in Nederland introduceerde. Kort na 1282 begon hij met de bouw van kasteel Nieuwendoorn, kasteel Medemblik, kasteel Wijdenes en de kastelen Nieuwburg en de Middelburg bij Alkmaar.
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
Hij was graaf over Holland en Zeeland. Floris was een belangrijk man in en had veel macht. Holland en Zeeland waren grote gebieden. Daarom kreeg Floris hulp om het gebied te besturen van de edelen Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen.
Hij maakte behendig gebruik van de mogelijkheden die hij als graaf had om strategisch gelegen gebieden en burchten in bezit te nemen, maar vervolgens gaf hij die weer in leen tegen zijn voorwaarden. Mede door die kwaliteiten bracht Floris rust en welvaart in het graafschap en wist hij de bevolking aan zich te binden.
Maar waarom naar Alkmaar? Als het de bedoeling was geweest graaf Floris naar Rijnsburg te vervoeren om hem naast zijn vrouw, dochter en eerder gestorven kinderen te begraven, nam men wel een grote omweg. Het was natuurlijk een chaotische tijd.
Haard. Willem II is in 1256 door de West-Friezen vermoord in de omgeving van het Noord-Hollandse plaatsje Hoogwoud. Zijn lichaam werd echter niet direct teruggevonden.
In de jaren daarop wist Floris echter het machtsgebied van de Hollandse graven aanzienlijk te vergroten: hij pikte het Amstelgebied en Woerden in van de bisschop van Utrecht (en maakte aldus van het zeer jonge Amsterdam een Hollandse stad) en veroverde West-Friesland.
Willem II werd begraven in de Abdij van Middelburg.
Nederland bestaat uit de 12 provincies, maar veel mensen gebruiken ook het woord Holland als ze het over Nederland hebben. De twee provincies Noord- en Zuid-Holland vormen samen Holland. De 12 provincies samen vormen Nederland. Holland wordt vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Daar speelt Floris V slim op in en hij verleent de oproerige West-Friezen voorrechten en wijst hun stukken grond toe. Zo wint hij het vertrouwen van een grote groep boeren. Vandaar zijn bijnaam 'der keerlen god'. In de loop van de jaren 1280 onderwerpt hij de overgebleven West-Friese tegenstanders.
De moord op Floris V had grote gevolgen voor de provincie Utrecht. De zoon van Floris, Jan, werd graaf van Holland en eiste het land van de gevluchte heren van Amstel op. Zo werden Muiden, het Gooi en Amstelland aan Holland toegevoegd.
Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland en ligt vlak buiten Utrecht en slechts een half uur rijden van Amsterdam. Het heeft alles wat je van een kasteel verwacht; torens en transen, grachten, poorten en ophaalbruggen.
Het Muiderslot is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Er woonden door de eeuwen heen veel verschillende mensen, maar graaf Floris V en Pieter Corneliszoon Hooft zijn wel de meest bekende bewoners.
Het Muiderslot en de vesting eromheen zijn nog steeds eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
Floris' zoon Jan I kwam het lichaam ophalen om het opnieuw te begraven in de abdij van Rijnsburg bij Leiden. In Alkmaar bleven Floris' ingewanden, die bij het balsemen verwijderd waren, achter in een graf. De 'tombe van Floris V' is tot op de huidige dag in de Grote St. Laurenskerk te zien.