De behandeling van een loopoor bestaat uit het druppelen van oordruppels waar antibiotica in zit (bijvoorbeeld Sofradex®, of Trafloxal oog- en oordruppels® ). U moet meestal 3 keer per dag 3 druppels in het aangedane oor druppelen.
Bij een loopoor zijn meestal geen medicijnen nodig.Blijft er langer dan 1 week vocht uit het oor komen, dan krijgt uw kind antibiotica. Dit zijn medicijnen die bacteriën doden. Dit zit meestal in een drankje.
Het effect bij een loopoor als gevolg van een spontane trommelvliesperforatie is niet duidelijk, maar wel aannemelijk. De voorkeur gaat uit naar oordruppels met hydrocortison/colistine/bacitracine omdat ze effectief zijn gebleken (bij trommelvliesbuisjes) en omdat ze geen aminoglycosiden of chinolonen bevatten.
In oordruppels zitten in het algemeen middelen om een ontsteking te genezen. Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Meestal geneest het vanzelf. Na 1 week is het oor weer droog. Een kind met een trommelvliesbuisje en een loopoor krijgt meteen oordruppels.
Het vocht kan via die buisjes weglopen, waardoor een oorontsteking niet zo snel ontstaat. Tip van de kinderarts: 'Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen.Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger.
Als er vocht achter het trommelvlies zit, wordt het gehoor aan dat oor een stuk minder. Behandeling bestaat in eerste instantie uit een afslinkende of ontstekingsremmende neusspray. Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.
Een loopoor is bijna altijd onschuldig. Bel in de volgende gevallen je huisarts: Als het loopoor na een week nog niet over is. Als je trommelvliesbuisjes hebt.
Bij een loopoor komt er vocht uit het oor door een ontsteking. Meestal is het middenoor ontstoken, soms alleen de gehoorgang.
Het pus uit een loopoor is besmettelijk en kan wel voor een verkoudheid zorgen, maar niet direct tot een loopoor.
Het ontstekingsvuil komt door het buisje uit het oor. Hierdoor zal uw kind niet zo ziek worden als voordat het buisjes had. Een loopoor lost zich vaak vanzelf op. Als het loopoor echter langer dan twee dagen duurt, kunt u antibiotische druppels aan uw kind geven.
Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep. Daarom geeft de arts dan geen antibiotica. Er zijn veel soorten antibiotica. Bijvoorbeeld penicilline.
Meestal zijn dit oordruppels met de antibiotica bacitracine en colistine. In die oordruppels zit dan ook hydrocortison, om de ontsteking te remmen. Als deze oordruppels niet gebruikt kunnen worden, kan de arts oordruppels voorschrijven met bijvoorbeeld dexamethason, framycetine en gramicidine.
Wat kun je zelf doen? Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Soms komt er vies vocht of vocht met bloed uit één van beide oren. Door de hoge druk is het trommelvlies dan ingescheurd en het vieze vaak licht gele vocht loopt dan uit het oor. Het vocht stinkt veelal.
Een loopoor geeft over het algemeen geen pijnlijke klachten, maar meestal een wat drukkend gevoel. Wanneer het vocht gaat ontsteken, kunt u wel last krijgen van een pijnlijk gevoel. Kinderen of baby's kunnen minder goed horen wanneer ze te maken krijgen met een lijmoor.
Bij een middenoorontsteking is het mogelijk dat de arts neusdruppels met xylometazoline (Otrivin®) voorschrijft. De neusdruppels zorgen ervoor dat de verbinding van de neus met het oor via de buis van Eustachius weer open gaat. Hierdoor wordt de druk in het oor verminderd en daarmee de oorpijn.
De druk kan niet ontsnappen waardoor de pijn alleen erger word. Als u otitis externa heeft, is een vliegreis wel mogelijk. Dit komt omdat het drukverschil binnen het oor op een natuurlijke manier gecompenseerd kan worden.
Bij hevige pijn, terugkerende pijn of koorts is het belangrijk om contact met een arts op te nemen. Wil je de pijn wat verzachten dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen: Als er veel oorsmeer in het oor zit wat last geeft dan kan druppelen met olijfolie in het oor helpen om het los te weken.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: U heeft al een week een loopoor en er is nog steeds niks verbeterd of het oor is nog steeds niet droog. Als uw kind een loopoor heeft en buisjes heeft en het oor niet droog wordt nadat er met oordruppels is gedruppeld.
Is het gevaarlijk als er water in je oren blijft zitten? Nee, dit is zelden gevaarlijk, althans op korte termijn. Als water echter te lang blijft zitten, kunnen bacteriën gaan broeien in de warme, vochtige omgeving van de gehoorgang. Deze oorontsteking noemen we een 'zwemmersoor'.
Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben meestal weinig pijn. Wel “voelen” zij hun oor en vaak komt er van tijd tot tijd vocht uit het middenoor door een gat in het trommelvlies (loopoor). Dit vocht heeft meestal een vieze, weeë geur.