Advies: snoep drop met mate
Maar net zoals het advies voor ander ongezond eten geldt ook hier; eet het met mate. Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
De suikervervangers in suikervrije drop kunnen dus gezondheidsklachten veroorzaken als: diarree, opgeblazen gevoel en winderigheid. Maar leveren wel minder calorieën dan tafelsuiker en hebben een lagere invloed op de bloedsuikerspiegel.
Bij meer dan 15 zoete of 60 zoute dropjes gaat de bloeddruk vrijwel zeker stijgen. Leg goed uit dat vooral zoete dropjes het probleem zijn. Juist van de zoete zachte dropjes eet je snel een zak (van gemiddeld 250 gram) leeg.
Vetten krijgen vaak 'de schuld', terwijl juist geraffineerde koolhydraten (suiker) de LDL-waarden verhoogd. Bij een verhoogd cholesterol kun je die dus beter mijden. Denk daarbij aan koek, snoep, drop, zoet beleg, ontbijtgranen, vruchtensappen en frisdranken.
De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een probleem doordat het zich voordoet als een ander stofje. “Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk.
Een dropje met zoetstof bevat gemiddeld zes calorieën, eentje met suiker heeft er rond de dertien. Dus zolang je geen hele zak drop in één keer op eet, word je ook van suikerhoudende drop niet heel dik.'' Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk.
Om te gebruiken als hoestsiroop een eetlepel per uur. Waarschuwing: Laurierdrop is laxerend. Gebruik daarom niet meer dan 8 stukjes per dag.
Gelukkig zijn er snoepjes, koekjes en taart met suikervervangers. Daarin zitten weinig tot geen suikers of koolhydraten. Deze producten zijn dus 'veilig'. Let wel op met het eten van suikervrije drop.
Als je veel drop eet, hoopt het stresshormoon cortisol zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk. Daarom raden deskundigen aan om je dropconsumptie te beperken. Als je veel drop eet, hoopt het stresshormoon cortisol zich op in het lichaam en stijgt de bloeddruk.
Drop is een snoepgoed dat wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). De zuivere vorm heet blokdrop. De blokdrop wordt dan gebruikt als ingrediënt voor de snoepjes.
Gezondheid
Engelse drop is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Engelse drop kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De meest bekende drop tegen kriebelhoest is het laurierdropje. Deze kan de irritatie van de keel verzachten.
Bovendien kan het eten van drop effect hebben op de bloeddruk. Gezoet met zoetstof of suiker maakt in dit geval niets uit. ,,Veel drop eten kan zorgen voor een hogere bloeddruk, dus het is goed om daar bedacht op te zijn.''
Glycyrrhizine. De boosdoener is een overdosis glycyrrhizine, de zoetstof die in drop zit. Ondanks dat zij de drop twaalf jaar geleden heeft afgezworen, werden twee jaar geleden weer lage kaliumwaarden geconstateerd.
Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.
Drop als medicijn tegen hoesten
Volgens sommige deskundigen zorgt de zoethoutwortel voor de aanmaak van slijm. Dit slijm prikkelt de luchtwegen en zorgt ervoor dat je gaat hoesten. De hoest verdwijnt als de slijm is vrijgekomen. Veel hoesten kan er overigens wel voor zorgen dat je keel juist geïrriteerd raakt.
Italiaanse boeren leggen tussen de stukken blokdrop dikwijls laurierbladen. Dat doen ze zodat de stukken niet aan elkaar plakken en omdat aroma een lekkere smaak en geur aan de blokdrop toevoegt. Laurierdrop is dus niet, zoals je zou denken van drop gemaakt van de laurierplant, maar bijna van pure blokdrop.
Ingrediënten: suiker, gelatine (SULFIET), glucosestroop, zoethoutwortelextract 5%, gekaramelliseerde suiker, plantaardige oliën (kokos, koolzaad), anijsolie, glansmiddel (bijenwas).
Hij beschreef in The Lancetwat er gebeurt als iemand drop eet: zijn nieren gaan water en zout vasthouden, en het overschot aan vocht hoopt zich op in de weefsels. Vandaar de hoofdpijn, de opgezette benen en het pafferige gezicht.
Geen goed idee: extra zout of drop eten
Gebruik dan een normale hoeveelheid zout. Dit is maximaal 6 gram per dag.
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
Zoutloos zoutarme drop - Eten & drinken. Deze heerlijke zachte mix van Venco combineert de volle smaak van zoute drop met de intense smaak van zoete drop. De onweerstaanbare 'bite' zorgt er voor dat iedereen er van kan blijven eten.