Een hardloopschoen met een lagere heeldrop maakt het makkelijker om op je voorvoet te landen.Een hoge heeldrop maakt het weer makkelijker om op je hak te landen. Ben je een hardloper die vooral op de hak landt, dan kan het wellicht goed voor je zijn om een hardloopschoen te zoeken met een hoge heeldrop.
Heeldrop (offset)
Als je schoenen met een gemiddelde tot lage heeldrop (tot en met acht millimeter) draagt, land je meestal op je voor- of middenvoet. Bij hardloopschoenen met een hoge heeldrop (tussen tien en twaalf millimeter) is de kans groot dat je op je hiel landt.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak. Ga maar eens op je blotevoeten lopen, wedden dat je niet op je hak gaat landen.
Een heeldrop, ook wel een offset genoemd, is het verschil in zooldikte tussen de hak en de teen. Vooral bij hardloopschoenen wordt hier veel overgesproken. Een lagere heeldrop wil niet altijd zeggen dat er minder demping is, of dat het een neutrale of antipronatieschoen is.
De demping in je schoen zorgt dat de schokken worden opgevangen. Als je je hardloopschoenen een jaar of langer ongebruikt in de kast hebt laten liggen, wordt de demping ook drastisch minder doordat het materiaal in de zool dan uitgedroogd raakt.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Goede demping
De demping in een schoen zorgt er namelijk voor dat de kans op blessures verlaagd wordt, en het vergroot het loopcomfort. Door een innovatieve samenstelling van de zool biedt het ongeveer 2,5 keer meer demping dan een reguliere hardloopschoen.
HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Barefoot wandelen of lopen activeert deze spieren. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie vermindert de kans op hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
Als je de Barefootschoenen aanhebt, zitten er geen isolerende rubberen of plastic zolen tussen jouw lijf en de aarde. Het leer geleidt de aarde-energie net zo goed als jouw eigen voetzolen.
En wat veel mensen niet weten, is dat trailschoenen ook heel goed gebruikt kunnen worden als wandelschoenen. Ze zijn soepel, licht, stabiel en stevig. Voor diegenen die graag zowel wandelen als hardlopen in de vakantie, scheelt het een extra paar schoenen om mee te nemen.
Nike Vaporfly schoenen zijn de lichtste Nike hardloopschoenen, maar door de versterking aan de voorvoet geven ze je wel een stevig gevoel.
Ze zijn echt behoorlijk anders dan andere hardloopschoenen. De maten van Hoka vallen normaal, dat wil zeggen dat je echt 45 moet kiezen als je normaal ook maat 45 hebt.
Twee paar hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, en je loopschoenen gaan langer mee. Zeker als je verschillende soorten trainingen doet, en op meerdere soorten terrein loopt wordt een minimum van 2 paar loopschoenen aanbevolen.
Even kennismaken: Dit is de Hoka One One Clifton 6 schoen
De Hoka One One Clifton 6 is een neutrale hardloopschoen. De schoen is lichtgewicht en weegt slechts 255 gram. Ondanks dat de schoenen niet veel wegen, bieden ze veel demping waardoor de schoenen zacht aanvoelen en schokken voor een deel op kunnen vangen.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Je spreekt van overpronatie (of antipronatie) als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij staan en lopen.
Als blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van uw voeten of benen, kan de podotherapeut op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten om de overpronatie tegen te gaan. Daarnaast zal de podotherapeut kijken naar de (sport)schoenen die u draagt en hier een passend advies voor geven.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.