Kijken we puur naar de vraag of je van jezelf moet houden om een relatie te kunnen krijgen, dan is het antwoord simpel. Namelijk: nee. Ook als je jezelf niet volledig accepteert, niet veel zelfvertrouwen hebt of jezelf domweg “stom” vindt, kun je best een relatie met iemand aangaan.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Zelfliefde ontstaat wanneer je de tijd neemt om jezelf te verkennen en de ware jij te leren kennen. Zelfliefde omvat verschillende dingen, waaronder aardig zijn voor jezelf, toegewijd zijn aan jezelf en voor jezelf zorgen.
Om jezelf meer te waarderen moet je allereerst positiever gaan leren kijken naar je zelf. Je kan pas de waardering van anderen toelaten als je onafhankelijk van andere mensen jezelf waardeert. Wees dankbaar voor wie jij bent, wat je kan en hoe je leven is.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Denk na over de veranderingen die je wilt aanbrengen.
Voor je begint met het opnieuw uitvinden van jezelf zal je eerst even op de rem moeten trappen, nadenken en wat tijd besteden met het opschrijven van je gedachten. Vraag jezelf af waarom je jezelf wilt veranderen en hoe je wilt dat je toekomst er uitziet.
Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
je hebt geduld met jezelf. je gaat met aandacht voelen hoe het echt met je is (en dan worden je grenzen ook duidelijker) je spreekt je zelf vriendelijk toe. je brengt jezelf in een situatie die wel veilig/goed voelt.
Omhoog en naar rechts kijken is een teken van verveling. Pupillen worden groter als iemand geïnteresseerd is, maar meestal worden ze juist kleiner als iemand verveeld raakt. Het ontwijken van oogcontact betekent meestal dat iemand iets voor je verborgen houdt, dat hij/zij je niet vertrouwd of bang voor je is.
Vorm van zelfgerichtheid, 'narcisme', waarbij iemand op een verhaal van iemand anders alleen maar reageert met het delen van zijn eigen ervaringen.