Praktisch drinkflesje voor de knaagdierenkooi Naast een goede toevoer van het voer is het van belang dat je konijn of knaagdier ook genoeg drinkt. Deze dieren hebben de voorkeur om een drinkflesje te gebruiken, zoals de Drinkfles Top van Zolux. Deze drinkfles verstrekt water naar behoefte.
Vrijwel elk konijn kan zonder problemen drinken uit een waterbak, een waterfles is echter niet voor elk konijn geschikt. Drinkt jouw konijn weinig kan dit een teken zijn dat hij of zij te veel moeite moet doen bij de fles en je beter kunt kiezen voor een waterbak.
Het lijkt soms saai dat konijnen (net als veel andere (huis)dieren) alleen maar water drinken, terwijl wij als mensen veel verschillende soorten drinken hebben. Schoon drinkwater is echter de meest natuurlijke en gezonde optie voor konijnen.
Juiste hoogte: zorg ervoor dat het drinkflesje op de juiste hoogte hangt, zodat je konijn zijn kop niet hoeft te draaien om te drinken. Hij moet er rechtstandig voor kunnen zitten als hij drinkt, want anders kan hij last krijgen van zijn nek(spieren).
Konijnen blijken een sterke voorkeur te hebben voor wateropname uit open drinkbakjes. Daarnaast verhoogt het gebruik van drinknippels het risico op een te lage wateropname.
Laat je konijnen liefst drinken uit een bakje. Zo kunnen ze gulzig drinken en krijgen ze voldoende vocht binnen. Zet er twee neer, voor het geval ze er eentje omstoten en ververs minimaal een keer per dag het water. Je kunt konijnen niet zomaar van alle groente voeren, want ze hebben een hele kwetsbare spijsvertering!
Een konijn mag nooit zonder water zitten, heeft het dier 24 uur niets te drinken gehad dan komt het in de problemen en ontstaat vochttekort. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.
Dus Geen drinkbak en laat hem maar even dorst hebben dan is hij pas getriggerd om het te gaan leren dat is meestal pas met 2 a 3 dagen. Elke dag tik je 1,2,3 keer tegen het pinnetje aan en laat zien dat daar het water uit komt. Als hij maar dorst genoeg heeft leert hij het vanzelf echt waar!!
Vul het flesje met wat suiker, vullen met koud water en schudden maar. Binnen een paar tellen is alle groene aanslag verdwenen.
Een konijn in het wild is een planten eter
Maar ze smullen ook graag van boeren akkers. Denk daarbij aan granen, maïs en kool. Drinken doen ze bijna niet. Omdat er veel sap zit in het eten van konijnen hoeven ze niet veel te drinken.
De meest bekende manier van water geven is wel de drinkfles. Deze is eenvoudig te bevestigen in een traliekooi en geeft de dieren de hele dag door toegang tot hun drinken. Een drinkfles is ook erg hygiënisch, daar er geen vuil ik kan komen.
Een konijn heeft per etmaal minstens 50 ml. water per kg lichaamsgewicht nodig, wanneer het konijn niet genoeg wil/kan drinken is het nodig dat de dierenarts onderhuids vocht toedient. Een konijn met vochttekort wordt slap en apathisch.
Afhankelijk van de hoeveelheid droogstof in de voeding zal een konijn meer of minder water drinken. Een gemiddelde is 50 tot 100 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar dat kan makkelijk meer zijn. Zorg dus dagelijks voor onbeperkt en schoon drinkwater.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Normaal drinkt een konijn rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Wanneer spreken we van veel drinken en plassen (PU/PD) …. Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht drinkt dan spreken we van te veel drinken. Dit wordt PU/PD genoemd.
Wij krijgen regelmatig de vraag van konijnen-eigenaren of hun dieren kunnen zwemmen. En het antwoord hierop is “ja”. Toch is deze vraag in veel opzichten een verkeerde vraag. Als ons gevraagd zou worden of konijnen het fijn vinden om te zwemmen, dan is het antwoord absoluut “nee”.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Goed om te weten voor je Dopper met logo
Waarschuwing: kook je Dopper nooit uit. Bij temperaturen boven de 65 graden kan de Dopper namelijk gaan vervormen of nog erger: lekken. Ook kan de bedrukking beschadigen bij temperaturen hoger dan 65 graden.
Je kunt ook een waterbakje plaatsen, maar de kans is dan groot dat de hamster door het bakje heen loopt, er bodembedekking of voeding in gooit en zo het water snel vuil maakt. Sommige hamsters plassen ook in een waterbakje, met als gevolg dat het snel verontreinigt raakt en het meerdere malen verschoond moet worden.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Geef komkommer met mate!
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je.
Likken en aaien
Konijnen likken elkaar. Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.