Begindosering: 1,25 mg 1×/dag gedurende 1 week, vervolgens indien goed verdragen de dosering wekelijks verhogen met 1,25 mg tot 5 mg 1×/dag. Onderhoudsbehandeling: indien goed verdragen de dosering telkens na 4 weken verhogen met 2,5 mg tot 10 mg 1×/dag. De maximaal aanbevolen dosering is 10 mg 1×/dag.
De begindosering is één keer per dag 5 mg bisoprolol. Bij onvoldoende effect kan de arts dit verhogen tot 10 mg per dag. De maximale dosis is 20 mg.
U kunt de dosis het beste dagelijks en bij voorkeur in de ochtend innemen. Als u een dosis vergeet, doe dan het volgende: duurt het nog meer dan 8 uur tot uw volgende dosis, neem de dosis dan alsnog in. Is de tijd korter, sla de dosering dan over. Het effect van Bisoprolol wordt na 6 weken bereikt.
De maximale aanbevolen dosis is 10 mg bisoprolol per dag. Afhankelijk van hoe u het medicijn verdraagt kan uw arts beslissen om de periode tussen de doses te verlengen. Als uw conditie verslechtert of als u het medicijn niet meer verdraagt kan het nodig zijn om de dosis te verlagen of om de behandeling te staken.
Een behandeling voor hoge bloeddruk is meestal langdurig. Als dit medicijn goed bij u werkt, moet u dit medicijn waarschijnlijk uw leven lang gebruiken. Hartkramp, hartfalen en hartritmestoornissen. Waarschijnlijk moet u bisoprolol langdurig gebruiken.
Bètablokkers worden over het algemeen goed verdragen, maar bij hoge doseringen kunnen er nare bijwerkingen optreden. Cardioselectieve bètablokkers geven in principe geen of weinig merkbare bijwerkingen.
Plotseling staken kan leiden tot ernstige aritmieën of verergering van angina pectoris. Gebruik bij hartfalen: bij toename van hartfalen, hypotensie of bradycardie of intolerantie tijdens de titratiefase de dosis verlagen of de behandeling geleidelijk stoppen (onder regelmatige controle).
Zo'n hartoverslag is meestal onschuldig, maar je kunt er wel van schrikken. Sommige mensen voelen niets van de overslagen. Anderen hebben er veel last van.
Over het algemeen wordt geadviseerd om bloeddrukverlagende medicatie in de ochtend in te nemen (Farmacotherapeutisch Kompas). Ik geef bij ACE remmers vaak het advies om deze in de avond, op de rand van het bed, in te nemen, met name vanwege de bloeddrukdaling die gelijk na inname op kan treden.
Bètablokkers verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart. De klachten verminderen hierdoor. Na zes weken is het volledige effect van dit medicijn bereikt.
De werkzame stof in Bisoprolol EG is bisoprolol. Bisoprolol behoort tot een groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.
Co-Bisoprolol EG is een combinatie van de bètareceptorblokker bisoprolol en het diureticum hydrochloorthiazide. Co-Bisoprolol EG wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk.
In eerste instantie schrijft de arts als bètablokker metoprolol voor, omdat dit middel minder bijwerkingen heeft en in onderzoek het effectiefst is gebleken. Als metoprolol niet werkt of niet kan worden gebruikt, kan de arts propranolol voorschrijven. Na zes weken is het volledige effect op de bloeddruk bereikt.
De gebruikelijke dosering voor gewone tabletten is 1 tot 3 mg per kg lichaamsgewicht per dag bij een leeftijd tot 12 jaar, verdeeld over twee doses. De maximale dosering is 200 mg per dag.
Bètablokkers en calciumblokkers
Bekende voorbeelden van medicijnen bij ritmestoornissen zijn: bètablokkers: verlagen de hartslag en de bloeddruk en zorgen ervoor dat het het hart minder zuurstof nodig heeft. calciumblokkers: vertragen van het elektrisch signaal van het hart.
Belangrijk om te onthouden
140/90 of hoger is een hoge bloeddruk. 135/85 of hoger is een hoge bloeddruk bij thuis meten. Thuis is je bloeddruk namelijk vaak iets lager dan bij de arts. 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.
Normale bloeddruk is een rekbaar begrip. Zo is de bloeddruk van een kind heel normaal bij waarden van 100 bovendruk tegenover 60 onderdruk en is de normale bloeddruk voor een 70 jarige heel normaal bij een bovendruk van 150 tegenover 90 onderdruk.
Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Flauwvallen door een hartritmestoornis treedt eerder op tijdens het sporten en wordt vaak voorafgegaan door hartkloppingen of pijn op de borst. Bij hartkloppingen kun je het gevoel hebben dat je hart op hol slaat, dat het uit je borstkas zal springen. Je kunt ook het gevoel hebben dat je hart 'overslaat'.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Mensen die bètablokkers gebruiken, kunnen overgevoelig reageren op de bestanddelen van het medicijn. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld huiduitslag, galbulten of jeuk. Ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga bij deze ernstige klachten onmiddellijk naar een arts.
Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
bisoprolol/perindopril hoort bij de groep ACE-remmers, overige combinatiepreparaten.