Een slim uitgangspunt om te nemen is het aantal liters per minuut dat u wilt hebben onder uw douche. Stel: u wenst per minuut 6 liter water van 38 graden. De standaard vuistregel is dan: 2 x 6 liter/minuut is 12. Vervolgens selecteert u een doorstromer met >12 kW vermogen, bijvoorbeeld de DHB-E 13 SLi.
Een boiler heeft doorgaans een vermogen van 1500 - 2000 watt. Een doorstroomverwarmer heeft een veel groter vermogen, tot wel 24.000 watt.
Het vermogen bepaalt de watertemperatuur met de hoeveelheid benodigde water. Voor het warm water verkrijgen in de wasbak van de keuken adviseren wij de 5,5kw. Wilt u een elektrische doorstroomverwarmer gaan gebruiken voor het douchen dan heeft u minimaal een vermogen nodig van 11-13kw.
De meest performante elektrische doorstromer: de comfort doorstromer. Comfort doorstroomboilers kunnen een grote hoeveelheid warm water leveren aan meerdere aftappunten, zelfs als deze zich in verschillende ruimten bevinden.
De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler. Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
In principe kan je de elektrische boiler overal plaatsen waar tappunten aanwezig zijn. Hoe dichter de elektrische boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk hitte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt.
Wat is het verbruik van een doorstroomboiler? Dit is uiteraard zeer afhankelijk van het verbruikspatroon. Een vuistregel is dat een gemiddeld gezin per persoon circa 500 kWh aan elektra zal verbruiken voor de doorstroomboiler.
Voor de aansluitingen op de waterleiding (warm en koud) moeten er afgedopte leidingen zijn, die steeds voorzien zijn van een schroefdraad, afhankelijk van het type apparaat G1/2” of G3/8”. Tip: Plaats de doorstromer zo dicht mogelijk bij de tappunten.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.
Het verwarmen van het water treedt in werking zodra er heet water wordt getapt, ongeacht het tijdstip waarop dit plaatsvindt. Aangezien deze boiler uitgerust is met een verwarmingselement van 1800 watt, is de boiler ook bij uitstek geschikt voor situaties waar een snelle opwarming gewenst is. Prijs: €319,00 €265,00.
Voor het douchen hebben we echter een vermogen nodig van zo'n 21 kW. Helaas produceren cv-ketel fabrikanten geen ketels die zowel 1 kW warmte kunnen afgeven voor het verwarmen van het huis en even later 21 kW als de douche aangezet wordt.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Waarom een doorstroomboiler
Als je niet de hele dag door warm water nodig hebt, is een doorstroomboiler een aanrader. Op de momenten dat je warm water nodig hebt, is dit snel beschikbaar. En doordat het water niet de hele dag warm gehouden hoeft te worden, verlies je geen onnodige energie.
De benodigde hoeveelheid energie voor warm water
Deze hoeveelheid heet de energie-inhoud van het water en is gelijk aan 4,2 kJ per liter water en per graad temperatuurverschil.
Om de boiler weer op te warmen is dus 7,68 kWh aan energie nodig. We delen vervolgens de benodigde 7,68 kWh door 32 kW = 0,24 uur. 1 uur is 60 minuten ; 0,24 x 60 = 14,4 minuten. Dus in 'n kwartiertje is deze 120 liter weer warm in dit voorbeeld.
Wanneer je weet hoeveel energie je zult gaan verbruiken weet je pas hoeveel zonnepanelen voor een boiler je nodig hebt. Is je jaarlijkse gewenste opbrengst rond de 1000 kWh, dan zou je ongeveer 4 zonnecollectoren kunnen nemen.
Quooker versus boiler
In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken.
Boilers vanaf 50 liter
In het scenario dat je warm water wenst in de douche en bij de kraan, en je woont met twee personen samen in één huis, is het advies om gebruik te maken van een boiler van 50 liter.
Boilers van 380V worden aangesloten op krachtstroom. Er dient dan krachtstroom in de woning (of andere toepassing) aanwezig te zijn. Vaak worden deze boilers aangesloten op een vermogen tussen de 4 en 6 kW.
Een doorstromer is een soort waterverwarming die in werking treedt zodra er warm water wordt gevraagd. Een doorstromer is eigenlijk niets meer dan een spirale stang. Aan de ene kant stroomt er koud water in waarbij het water in de spiraal wordt opgewarmd. Het water komt er aan de andere kant warm uit.
Het vermogen van gasgeisers varieert van 8 tot 28 kW, wat overeenkomt met een debiet van 5 tot 16 liter per minuut. Geisers met een vast vermogen draaien altijd op dat maximumvermogen zodra je de warmwaterkraan opendraait.
Voor 100 liter warm water heb je een boilerinhoud nodig van 40 liter. Ter info: in een gemiddeld bad gaat zo'n 120 liter water, een reguliere douchebeurt vergt ongeveer 40 liter. Tel hier 30 tot 40 liter bij voor extra comfortabel gebruik (bijvoorbeeld langer gebruik en rainshowers).
Omdat een warmtepomp ingezet wordt op het vermogen van de verwarmingsbehoefte (in tegenstelling tot een cv-ketel) is voor tapwatercomfort een boiler nodig. Belangrijk is dat u een boiler kiest die ontworpen is voor gebruik met een warmtepomp. Vermogen en temperatuur dienen op elkaar afgestemd te zijn.
Een instant heater wordt ook wel een elektrische geiser of doorstromer genoemd. Het is een efficiënt apparaat dat water verwarmt door gebruik te maken van elektriciteit. De elektriciteit wordt door middel van een weerstand omgezet in warmte. Het wordt gebruikt om warm water te produceren voor in de douche en keuken.