Persoonlijke doelen zijn de uitdrukkingen van de dingen die je voor jezelf wilt bereiken in het leven, of dat nu zakelijke doelen, gezinsdoelen of levensstijldoelen zijn. Als je nadenkt over wat je in het leven wilt bereiken en doelen stelt om deze te bereiken, zul je meer worden zelf gemotiveerd en positief .
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
Een voorbeeld van een persoonlijke SMART-doelstelling zou kunnen zijn: Ik wil binnen vandaag en 1 januari 2022 vijftien kilogram afvallen. Deze doelstelling is SMART, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. De doelstelling is in ieder geval specifiek, meetbaar en tijdsgebonden.
Een doel is een gewenste situatie, iets dat je wilt bereiken. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.
In je professionele doelstelling komen je talenten, werkervaring, resultaten, missie, koers en wensberoep samen. Het is je “wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik” samengevat in een paar zinnen.
Een Realistisch of Resultaatgericht doel stellen
Een realistisch doel spreekt voor zich. Het moet haalbaar zijn, zodat je ook in lastige tijden het geloof blijft houden dat je het doel daadwerkelijk kunt bereiken. Dit is belangrijk om je motivatie niet te verliezen.
Ik wil mijn overtuigingskracht vergroten, effectiever leren beïnvloeden, en meer impact hebben op mijn omgeving. Ik wil keuzes maken die bij mij passen. Ik wil dichterbij mezelf blijven en meer mijn eigen koers varen/mijn hart volgen. Ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten.
Voorbeelden van ontwikkelingsdoelen op het werk: je capaciteiten beter benutten. betere relaties op het werk aangaan. je productiviteit vergroten.
In de taxonomie van Bloom worden drie soorten leerdoelen aangegeven: Cognitieve doelen. Affectieve doelen. Motorische doelen.
Wanneer je een doel stelt op je werk, gaat het niet alleen om wat jij wilt bereiken. Het gaat ook om waar het bedrijf naartoe wilt, wat het bedrijf verder helpt en wat je baas van je verwacht. Dat betekent misschien dat je niet alles helemaal kunt doen zoals je dat zelf voor je ziet.
Tijdens de stage wordt verwacht dat je een aantal doelstellingen realiseert, die worden leerdoelen genoemd. In wat volgt worden de vier leerdoelen geformuleerd die door elke student Communicatiewetenschappen tijdens het verloop van een stage dienen te worden bereikt.
Er zijn vier noodzakelijke ingrediënten om een sterk engagement te hebben: oprechte motivatie, zelf kunnen bepalen wat je gaat doen en hoe, weten hoe je de dingen moet aanpakken en het ook kunnen, en het gevoel dat je doelen je leven meer betekenis geven.
Het doel van je leven is wat je er zelf voor betekenis aan geeft. Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Dit is het ultieme zin van het bestaan. Of beter gezegd: dit is de zin van jouw bestaan.
Wat zijn SMART doelen? SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.
Een goede doelstelling is SMART geformuleerd.
Komt dit overeen met jouw bedoeling, dan voldoe je aan dit criterium. Meetbaar. Dit houdt in dat jij en andere betrokkenen op een objectieve manier kunnen bepalen of het doel van het project gehaald is.
Hoeveel operationele doelen zullen de strategische doelen genereren? De ervaring leert dat – afhankelijk van grootte en slagkracht van je organisatie – het optimale aantal strategische doelen tussen drie en tien ligt.