Suiker is de grootste vijand van het gebit. Het voedt de schadelijke bacteriën in de mond, die zuren produceren en het tandglazuur aantasten. Dit proces kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Voedingsmiddelen en dranken met een hoge zuurgraad, zoals frisdranken, citrusvruchten en wijn, kunnen ook het glazuur eroderen.
Alle suiker is schadelijk voor tanden, maar gummy snoepjes zijn een van de ergste. De snoepjes kunnen urenlang aan of tussen de tanden blijven plakken, waardoor er constant bacteriën groeien die gaatjes veroorzaken. Tabaksgebruik. Roken en dips verkleuren beide tanden, leiden tot tandvleesaandoeningen (wat tandverlies veroorzaakt) en verhogen het risico op mondkanker.
Wist u dat een slechte mondgezondheid de kans op ziektes vergroot. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Deze kunnen schade aanrichten in uw lichaam. Het gaat dan om aandoeningen zoals aderverkalking, hart en vaatziekten en longontsteking.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Wanneer u suikerhoudende voedingsmiddelen eet of gedurende langere tijd suikerhoudende dranken drinkt, gebruiken tandplakbacteriën die suiker om zuren te produceren die uw glazuur, het harde oppervlak van uw tand, aantasten . De meeste koolzuurhoudende frisdranken, waaronder light frisdrank, zijn zuur en daarom slecht voor uw tanden.
Een paar gaatjes kunnen normaal zijn door suikerrijke diëten en mondhygiëne, maar meer dan 3 of 4 kan duiden op de noodzaak van betere gebitsverzorging en dieetveranderingen. Actief een hoog aantal gaatjes hebben (meer dan 4 of 5) op een bepaald moment kan duiden op problemen met mondhygiëne of dieet .
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
Ruim 80% van de volwassenen in Nederland heeft een of meerdere gaatjes, en dat terwijl het vrij eenvoudig te voorkomen is.
De crunch van een aardappelchip kan voor velen van ons bevredigend zijn. Maar de chips bevatten veel zetmeel.Het zetmeel wordt suiker dat op en tussen de tanden blijft zitten en de bacteriën in de tandplak voedt . Omdat we er zelden maar één hebben, blijft de zuurproductie van de chips hangen en duurt het een tijdje.
In frisdrank, vruchten(sap), yoghurtdrank en wijn zitten behalve suikers ook zuren. Het zuur proef je nauwelijks. De suiker overheerst de zure smaak. Zuren tasten je tandglazuur aan.
Wanneer u niet goed uw tanden poetst, blijft tandplak (of plaque) op uw tanden en kiezen zitten. In combinatie met de bacteriën in uw mond kan het glazuur worden aangetast of zelfs geheel oplossen. Dit noemen we tanderosie.
Water is de veiligste keuze voor je gebit, naast ongesuikerde thee en koffie en ongezoet melk. Water kan je dus makkelijk de hele dag door drinken. En zéker na elke maaltijd: zo spoel je de zuren en suikers uit eten en drinken (bv. fris-, energie- en sportdranken) weg.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Zure dranken en voedingsmiddelen zorgen voor erosie van het tandglazuur. Het glazuur wordt dan langzaamaan dunner en daarmee transparanter. Het gele tandbeen (dentine) wordt dan beter zichtbaar. Frisdranken smaken zoet maar zijn in werkelijkheid zuur en dat is niet goed voor je tanden.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Gaatjes in de tanden worden veroorzaakt door tandbederf. Het begint met de tandplakbacteriën die van nature voorkomen op je tanden. Als je suikerhoudende voeding eet, breken deze bacteriën een deel van de suikers af tot zuren. Een fluoridetandpasta helpt je tanden te beschermen tegen deze zuren.
Fruitsuikers en zuur: wat doen ze met je tanden? Naast hun grote hoeveelheid gezondheidsbevorderende vitaminen en mineralen bevatten fruit ook natuurlijke suikers en zuur - beide kunnen een impact hebben op onze tanden . Suiker kan op het oppervlak van de tanden blijven hangen en bijdragen aan de ontwikkeling van bacteriën.
Wortelholtes . Dit type holte is het ernstigst, omdat de wortel zo belangrijk is om de tand gezond te houden. En omdat wortels geen glazuur hebben om ze te beschermen, kunnen holtes sneller groeien. Om wortelholtes zo goed mogelijk te voorkomen, drinkt u veel water en poetst u uw tanden voorzichtig, twee keer per dag.
Cariës (gaatjes in tanden) blijkt net als in de twee voorgaande onderzoeksjaren nog altijd zeer veel voor te komen onder jongeren: een kwart van de 5-jarigen, 40% van de 11-jarigen, twee derde van de 17-jarigen en vier vijfde van de 23-jarigen hebben cariës tot in het tandbeen.
U kunt tandbederf voorkomen door gezond te eten, suikerhoudende dranken te vermijden, veel kraanwater te drinken, uw tanden twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en één keer per dag te flossen . Regelmatige professionele verzorging kan helpen om tandbederf te identificeren en te voorkomen en kan de noodzaak van een vulling voorkomen.
Suikerhoudende en zure voedingsmiddelen zijn de slechtste voedingsmiddelen voor uw tanden. Suiker en zetmeel voeden schadelijke bacteriën, die zuren vrijgeven om uw tanden te eroderen. Zure voedingsmiddelen slaan de eerste stap over en bedekken uw tanden met schadelijke zuren. Spoel uw mond met water na het eten of drinken van suikerhoudende en zure voedingsmiddelen.
Wat vooral belangrijk is voor het behoud van een sterk gebit is: eet niet te veel tussendoor en eet en drink niet te veel suiker. Als je daarnaast elke dag je tanden goed poetst met een tandpasta met fluoride en je regelmatig naar de tandarts gaat, is de kans op tandbederf minder.
Noten eten heeft ook voordelen voor je tanden , omdat de meeste noten vitamine D en calcium bevatten. Het knapperige van noten in je mond stimuleert de speekselproductie en reinigt je tanden. Noten zoals walnoten bevatten foliumzuur, magnesium, ijzer en kalium, voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een betere mondgezondheid.