Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken.
Wat betreft de diktes van deze lijn zien we dat finesse en streetfish vissers vaak voor 8/00 – 10/00 dikte gaan, snoekbaars en roofblei vissers liever met 10/00- 12/00 vissen, en snoekvissers voor 14/00 – 16/00 kiezen. Als er met heel zwaar kunstaas of doodaas wordt gekozen dan is 18/00 meer aan te raden.
Vis je met groot kunstaas op grote snoek of snoekbaars? Dan is een wat langere stalen onderlijn met flink wat trekkracht het beste. Denk gerust aan een onderlijn van 30 tot 40 centimeter. en de trekkracht mag dan 12 kilogram of meer zijn.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
Ten eerste is een gevlochten lijn veel sterker waardoor je een dunnere diameter kunt gebruiken terwijl je toch dezelfde trekkracht behoudt. Dit heeft als voordeel dat stroming en wind veel minder grip heeft op je lijn wat met name bij het vissen in stromend water een voordeel kan zijn.
Daarnaast is een gevlochten lijn zo veel meer sterker dan een nylon lijn dat je een veel dunnere diameter nodig hebt om aan dezelfdfe trekkracht te komen. Voor een trekkracht van zo'n 7 kg heb je al gauw een 0.28mm nylon lijn nodig, terwijl je met een gevlochten lijn al aan 7 kg trekkracht zit bij 0.12mm.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
Bij het vissen op snoekbaars wordt vaak voor een fluorocarbon leader gekozen, in diktes van 22/00 tot 35/00. Dit materiaal heeft als voordeel dat het schuurbestendig is en onder water vrijwel onzichtbaar.
Als je gericht op snoek gaat vissen en de vis niet veel groter is al 60cm, is een onderlijn van 30cm genoeg. Mocht je op groot water achter grote vis aangaan is een onderlijn van 50cm minimaal. Hoe zwaarder het kunstaas hoe minder deze beïnvloed zal worden door de onderlijn.
Door een sleeve te gebruiken weet je zeker dat je montage goed vast zit en loop je geen risico dat een knoop lost schiet of de lijn op die plek zwakker is geworden omdat je de knoop te hard hebt aangetrokken. Wij raden aan om als diameter ten minste 3x de diameter van de lijn aan te houden.
Aanbevolen snoekhengel: een spinhengel met een lengte van 1,80 tot 3,00 meter, afhankelijk van hoe ver je uit de kant wilt vissen. Het maximale werpgewicht is afhankelijk van het kunstaas dat je gebruikt maar in de regel zijn spinhengels met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram wel goed.
Snoek 45 cm. Snoekbaars 42 cm. Zeelt 25 cm. * voor de baars geldt, met uitzondering van het IJsselmeer, in twee gevallen een uitzondering.
Strikt genomen is een voorslag als je met 0,30mm of 0,35mm nylon hoofdlijn vist vanaf het strand zonder obstakels op de bodem niet perse nodig. Maar als je een klein beetje gevorderd raakt zal je waarschijnlijk toch wel met wat dunnere lijn dan 0,30mm willen vissen, en dan is een voorslag toch echt van belang.
Verwacht in termen van houdbaarheid, mits op de juiste manier opgeslagen, dat monofilament vislijn ongeveer 1 tot 2 jaar meegaat, misschien maximaal 2,5 of 3 jaar, als je geluk hebt.
Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Hoeveel je nodig hebt hangt af van de visserij en de molen op jouw hengel, maar voor de meeste gevallen is minstens 100 meter aan te raden.
Je kunt de lijnen van Gamakatsu gebruiken als hoofdlijn, voor het knopen van onderlijnen of voor het zelf maken van tuigjes. Samenvattend kunnen we stellen dat de nylon lijnen van het Japanse Gamakatsu bij de absolute top horen in nylon land.
In de meeste gevallen is een gevlochten lijn aan te raden omdat deze geen rek heeft. Hierdoor heb je optimale controle en voel je precies wat er gebeurd met het kunstaas.
Monofilament, of in de volksmond nylon, is verreweg de meest populaire lijn binnen de hedendaagse visserij. Deze lijn is dan ook geschikt voor de meeste situaties en met recht een all-rounder te noemen. De werpeigenschappen van de nylon lijn overstijgen die van zowel de fluorocarbon als de gevlochten lijn.
Als het gaat om het kiezen van een fluorocarbon lijn die je als onderlijn gebruikt dan mag het nog dikker. Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.