Voor het strandvissen is 0,17mm meestal wel voldoende maar voor de zekerheid kun je ook 0.20mm nemen. Mocht deze lijn boven je budget zitten dan kun je ook kijken naar de Spiderwire Dura 4 Yellow. Dit is ook een gele gevlochten lijn maar dan uit 4 strengen.
Lijndikte advies
Strand/Kustvissen: 0.24mm tot 0.28mm is een prima diameter. Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende.
Lijnen, lood en montage zeevissen
Als je gaat zeevissen heb je een degelijke nylon vislijn nodig van een dikte van ongeveer 35/00. Dat is voor het vangen van vissoorten zoals zeebaars, gul, wijting en platvis dik genoeg.
De meest gebruikte haakmaten zijn een maat 6 en 4. Voor het vissen op bot, schol en tong worden ook vaak onderlijnen gebruikt met afhouders. Door de afhouders worden de haaklijnen water beter op de grond gedrukt. Platvissen azen vaak vanaf de bodem vandaar dat een onderlijn met afhouders soms beter vangen.
Zeebaars vissen kan met vastlood montages en lange hengels (4 meter en meer) vanaf het strand. Veelal wordt hierbij lood van 100 gram gebruikt en een haakmaat 2/0 of 3/0 en lijn met een dikte van 35/00. Als onderlijn kan aan fluocarbon met een dikte van 42/00 tot 45/00 worden gedacht.
Voor een dag zeevissen heb je niet meer nodig dan één of twee hengels, een driepoot, een koelboxje met aas, een tas of kist met klein materiaal en wat te eten en te drinken. Vaak is er wel een flinke wande- ling nodig om op je visplek te komen, dus is een strandkar geen overbodige luxe.
Welke dikte onderlijn:
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg.Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Met wat verschillende ankerloodjes tussen de 150 gram en de 200 gram zit je meestal wel goed. De meeste strandhengels kunnen dit wel aan. Ga je zwaarder vissen, check dan of je hengel dit wel aan kan. Welk lood je uiteindelijk aan je lijn hangt, hangt af van de stroming, je hengel en de te werpen afstand.
Het getij is een belangrijke factor bij het strandvissen. Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen.
Zo ook met de hoofdlijn, het best ga je voor een gevlochten lijn met een diameter van 10 tot 15/00. Hoe dunner de lijn, hoe minder weerstand in het water en des te makkelijker kun jij contact houden met de bodem. Een echte must is een fluorocarbon voorslag van minimaal 40/00.
De C.A.T.braid is een supersterke gevlochten lijn speciaal ontwikkeld voor het vissen op meerval. Deze zwarte lijn is enorm schuurbestendig en sterk op de knopen. Hierdoor kun je er in alle omstandigheden op vertrouwen bij het vangen van grote meervallen.
Hiervoor heb je een nylon hoofdlijn nodig van minimaal 12/00 om mee op blankvoorn en ruisvoorn te vissen. Dit is de standaard aanduiding voor een dikte van 0.12 millimeter. Voor zwaardere vis als brasem en winde kies je een lijn van 14/00.
Het werpgewicht van een hengel geeft aan hoe zwaar het lood mag zijn waar u mee gaat werpen. Het ideale werpgewicht ligt tussen de 175 en 200 gram. De perfecte lengte van een strandhengel is ongeveer 3.9 tot 4.6 meter.
Wat kun je vangen? Vanaf het strand kun je in de winter goed wijting, schar, bot en - als het meezit - ook een gul vangen.In de zomermaanden kan je goed zeebaars, bot en tong vangen.
In de visserijzone, de kustwateren en het zeegebied hebt u voor het vissen met hengels geen visvergunning nodig. In de kustwateren geldt de beperking van (maximaal) twee hengels. Het vissen met een peur of een spieringtuig is in de kustwateren ook vrij, mits het visrecht bij de staat berust.
Bootmolens koop je gemiddeld in maat 5000 of 6000, met een sterke as en een lagere inhaalsnelheid. Strandmolens zijn vaak het beste met een grote ondiepe longcast spoel in maat 8000.
Haken. Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden.Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.
De tanden van een snoek mogen dan wel scherp zijn, door een fluorocarbon lijn van 0.40mm of dikker komt deze niet heen. Een fluorcarbon onderlijn is vele malen minder goed zichtbaar dan een stalen onderlijn en ook nog een soepeler.
Dan is het vaak toch handig om een stalen onderlijn te kiezen. Omdat je kunstaas voor baars en roofblei vaak wat kleiner is volstaan een onderlijn van een centimeter of 25 en hij hoeft ook niet te dik te zijn. Een trekkracht van 6 a 9 kilogram is dan meer dan voldoende.
Als het gaat om het kiezen van een fluorocarbon lijn die je als onderlijn gebruikt dan mag het nog dikker. Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
U mag maximaal 2 zeebaarzen per dag meenemen. De zeebaars die u meeneemt is minimaal 42 cm. Zeebaars die gevangen is in een recreatief staand want mag u niet meenemen. In februari en maart 2023 is het verboden om zeebaars te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen.
Een ideaal lood gewicht ligt tussen de 100 en 200 gram, afhankelijk van hoe diep je wilt vissen en vanaf welke plek. Wanneer je gaat vissen vanaf het strand en je wilt dat het aas op de bodem moet blijven liggen dan kan je kiezen om ankerlood te gebruiken.