Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Natuurlijke vijanden van de kip zijn in principe alle roofdieren en roofvogels.Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Zowel marters als vossen komen in heel Nederland voor en het is belangrijk hiermee rekening te houden. Vossen kunnen als ze kleintjes hebben ook overdag toeslaan. Zorg voor een ondoordringbare bodem van het hok, bijvoorbeeld van beton. Vossen en marters kunnen anders hun weg naar binnen graven.
Roofvogels als buizerd en havik vallen vallen gericht kippen in een buitenuitloop aan. Pluimveebedrijven met een uitloop ondervinden daarvan substantieel schade. De roofvogels lijken volgens een vast patroon te werken, blijkt uit onderzoek.
Vossen, hermelijnen en steenmarters zijn een grote vijand voor je kippen. Ze dringen het kippenhok binnen en vallen jouw kippen aan, eten de eitjes op of pakken de kuikens.
Marter, wezel, hermelijn.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
In voedselrijke gebieden jaagt een steenmarter vaak meer dan hij kan opeten op dat moment. Dan neemt hij de gedode dieren mee om een kleine voedselvoorraad aan te leggen. Een steenmarter jaagt niet snel op grotere dieren. Kippen zijn eerder een uitzondering, maar het kan gebeuren.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Steenmarter in de tuin
Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat.
- U kunt het beste kippengaas of volièregaas gebruiken.Span dat gaas niet te strak tussen de latten: steenmarters hebben namelijk een hekel aan een bewegende ondergrond. Daardoor houdt u ze bij de auto weg. Wanneer u het gaas te strak spant, zal de marter er gewoon overheen kunnen lopen.
Steenmarters zijn gek op eieren van welke vogel dan ook. Vooral tussen juli en december eet de steenmarter echter ook vruchten zoals bosvruchten appels, peren en kersen. Steenmarters in steden eten brood en zelfs afval. Ze verslepen hun voedsel vaak naar een rustig plekje, bijvoorbeeld bovenop een dak.
Steenmarters zoeken gewoon een rustig plekje om te eten
"Steenmarters zijn roofdieren die graag kippeneieren uit nabijgelegen kippenhokken stelen. De steenmarter neemt dan zo'n ei in de muil en loopt daarmee naar een schuilplek om het op zijn gemak te kunnen opeten.
De maaswijdtes 8cm en 5cm vallen onder het fijnmazige gaas. Voor kippen en pluimvee is een maaswijdte van 8cm of 5cm geschikt.
Een steenmarter is bruin van kleur met een grauwbruine ondervacht en zijn onder andere te herkennen aan hun witte keelvlek. De kop-romplengte van een mannetje is 40 tot 52 cm, bij een vrouwtje is dit 37 tot 48 cm. Ze hebben ongeveer het formaat van een (slanke) huiskat.
Hij vertoeft op zogenaamde dagrustplaatsen die hij het liefst op een hoge, droge, warme plek maakt. Hier legt hij voedselvoorraden aan of brengt hij zijn jongen groot. De marter is voornamelijk 's nachts actief. Hij speelt dan graag en trekt erop uit om op voedsel te jagen.
De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.De achterzijde wordt gekenmerkt door een gedraaide, spitse punt. Die gedraaide punt is het gevolg van het feit dat de steenmarter een roofdier is en harige prooien eet. U kunt dan ook vaak wat haren of veren in de uitwerpselen terugvinden.
Hij eet o.a. muizen, ratten, egels, jonge konijnen, vogels, eieren, kevers, rupsen, kikkers en regenwormen. Ook eet hij, vooral tussen juli en december, veel vruchten en bessen, zoals bramen, bessen van vogelkers en zwarte nachtschade, appels, peren en kersen. In de winter eet hij ook wel spitsmuizen.
Muizen en ratten
Deze knaagdiertjes kunnen bijna overal tussen en binnen en vallen moeilijk weg te houden uit de buurt van je kippenhok. Dat wordt al iets problematischer dan meepikkende vogels. Ratten lusten immers niet alleen voer, maar ook verse eitjes én soms zelfs jonge kippen!
Ziekte: Kippen kunnen vatbaar zijn voor verschillende ziekten en ze kunnen ziekten naar elkaar overdragen. Als kippen buiten slapen, hebben ze meer kans om in contact te komen met andere dieren, waardoor ze een grotere kans hebben om een ziekte op te lopen.
Wist je dat kippen mensen herkennen en gezichten onthouden? Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde. Als je kippen jou goed gewend zijn, rennen ze weleens achter jou aan voor aandacht of een lekkernij.