Net als mensen, zijn er verschillende zeedieren die hun zuurstof binnen krijgen via hun longen: een zeekoe, zeehond, pinguïn en een walvis bijvoorbeeld. Deze zeedieren worden ook wel zeezoogdieren genoemd. En zij verschijnen allemaal regelmatig boven water om adem te kunnen halen.
Ze komen regelmatig boven om adem te halen, want ze zijn geen vissen en hebben dus geen kieuwen om zuurstof mee uit water te filteren. Een dolfijn kan ongeveer vijftien minuten onder water blijven. Sommige dolfijnen zelfs een uur!
Het dier dat het langste onder water kan blijven is de zogeheten onechte karetschildpad: ruim 5 uur.
In tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren kunnen walvissen niet ademen door hun mond. Hun luchtpijp is echter verbonden met hun blaasgat; walvissen kunnen zo hun mond open doen onder water zonder te verdrinken. De meeste walvissen kunnen hun adem 7-30 minuten inhouden, potvissen zelfs tot wel 2 uur.
Vak: biologie. De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden.
Ons lichaam heeft een voortdurende aanvoer van zuurstof nodig. “De gemiddelde mens kan slechts 3 tot 5 minuten overleven zonder zuurstof”, zegt professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois (UGent). "Daarna is er hersenschade en ga je dood." Toch kunnen sommige mensen veel langer hun adem inhouden.
KUNNEN KRABBEN ADEMEN BOVEN WATER? Dat doen ze door een klein klepje bij de kieuwen te sluiten, zodat het vochtig blijft. En zo kunnen ze een dag, soms wel twee hele dagen boven land blijven!
Door speciale aanpassingen in hun lijf kunnen ze wel een half uur onder water blijven! Net als alle zoogdieren moeten zeehonden lucht ademen om hun zuurstof binnen te krijgen. Daarom kan een zeehond niet eindeloos onder water blijven, ze moeten op een gegeven moment weer omhoog.
Het blaasgat is de enige manier voor dolfijnen om adem te halen. Er zit geen luchtpijp aan hun mond verbonden. Een dolfijn kan dus letterlijk stikken met zijn mond wagenwijd open, mocht het blaasgat geblokkeerd zijn. Met het blaasgat kunnen dolfijnen niet ruiken, zij hebben dan ook geen reukvermogen.
Dolfijnen ademen via het blaasgat bovenop hun kop. Ze kunnen niet onbewust ademen, zoals mensen doen. Ze moeten blijven denken aan de volgende hap lucht die ze aan de oppervlakte moeten halen.
Eten met tanden of zeven
Ze hebben een enorme bek zonder tanden, maar met baleinen. Dat zijn hoornplaten die in rijen aan het gehemelte van de bovenkaak hangen. Met die baleinen zeven de walvissen hun voedsel uit het water.
Diepst duikende zoogdier
De dolfijn van Cuvier is zoals gezegd de kampioen onder de duikers. Dat de dolfijnen van duiken houden, is bijna een understatement. De dieren brengen een groot deel van hun dag duikend door. Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak.
Omdat het aan de bovenkant van hun kop zit, hoeven dolfijnen alleen daarmee boven water te komen om in- en uit te ademen. Want dolfijnen hebben net als mensen gewone lucht nodig om te kunnen ademen en moeten hiervoor dus boven water komen!
Walvissen rusten, maar vallen niet volledig in slaap zoals mensen en andere dieren, omdat ze zich bewust moeten blijven van hun behoefte aan zuurstof terwijl ze in de oceaan leven. Wanneer ze rusten blijven gedeeltelijk wakker, zodat ze kunnen reageren op gevaar en om lucht te verkrijgen wanneer dit nodig is.
Ze herkenden dus welke plas van familie was. Dolfijnen plassen en poepen zelf natuurlijk ook gewoon in het water waar ze zwemmen. Het is dus niet zielig voor de dieren. En ze vinden het ook helemaal niet vies.
Potvissen zijn dan ook gespecialiseerd in diep duiken, tot een record-diepte van wel 2800 meter. Ze leven daarom in de oceaan, maar zo nu en dan strandt er een op de kusten van de Noordzee.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
54 jaar is een hele mooie leeftijd voor een dolfijn." "De oudste dolfijn ooit in een dierenpark was 61. Nelly heette het dier. Zij leefde in Florida, in de Verenigde Staten.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien! Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt.
Vervuilende afvalstoffen van land naar zee of door lozingen of ongelukken op zee zijn een bedreiging. Daarnaast hebben de dieren last van verstoring door schepen en toeristen. Zeehonden kunnen in fuiken en netten verdrinken.
De topsnelheid is 40 kilometer per uur. Dat is sneller dat de snelste mens op aarde. IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Een kreeft ademt via kieuwen. Kreeften houden het wel even uit boven water, maar moeten onder water zijn om te kunnen ademen.