U kunt aansluiten bij een bestaande groep. Meestal regelt een aantal mensen uit de woongroep het opvullen van een vrije plek. Op de website woongroep.net staan advertenties van groepen die een nieuwe bewoner zoeken. Het gaat vaak om woonvormen met bewoners van allerlei leeftijden.
Vindt u dat de plek waar u woont vooral gezellig moet zijn? Dan kunt u kiezen voor een woongroep. Daar bent u nooit alleen en is hulp altijd binnen handbereik. Bovendien kunnen u en uw medebewoners elkaar op allerlei manieren steunen.
De hieronder genoemde 893 woongemeenschappen zijn die welke bij ons - in Nederland - bekend zijn. Er zijn er echter velen meer.
P.S. Bij het oprichten van een woongroep of woongemeenschap (of collectieve woonvorm) dient er een rechtspersoon te worden opgericht. Daarvoor moet er een voor de groep passende vorm worden gekozen. Dit gebeurt bij een notaris. Vereniging of Stichting zijn vormen die hierbij veel worden gekozen.
Nee, een woongroep is niet één huishouden, maar bestaat uit evenveel huishoudens als er woningen zijn. Is onze gemeenschappelijke ruimte een 'publiek toegankelijke ruimte'? Nee, de gemeenschappelijke ruimte van een woongemeenschap is als regel geen publiek toegankelijke ruimte.
Woongroep(en)
Volgens de dikke Van Dale is een woongroep een groep van samenwonenden die gezamenlijk allerlei dagelijkse, huishoudelijke aangelegenheden verrichten. Er wordt van een woongroep gesproken als het gaat om ten minste drie personen, zonder dat er sprake is van een gezinsverband of liefdesrelaties.
Oude voorwaarden woning van woongroep:
Binnen de woonruimte is er gemiddeld 15m² gebruiksoppervlak per bewoner plus 15m² gebruiksoppervlak voor de gemeenschappelijke ruimte. De woning moet voldoen aan eisen voor geluidisolatie om overlast in de leefomgeving te voorkomen.
op mensen met psychische of psychosociale problemen. Om met beschermd wonen te starten is het mogelijk om zelf contact op te nemen met de gewenste zorginstelling maar de route hiervoor kan ook via de gemeente gaan. Beschermd wonen valt onder de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).
een gezin van twee of meer personen hun hoofdverblijf in dezelfde woning hebben. Dit is dan één duurzaam gemeenschappelijk huishouden; een groep van twee of meer personen een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voert of wil voeren. Hieronder wordt ook een woongroep verstaan.
Bij gestippeld wonen heb je een eigen appartement in een flatgebouw. In datzelfde gebouw wonen een aantal andere ouderen – niet naast elkaar maar 'gestippeld' over het hele gebouw. De groep ouderen gebruikt samen één extra appartement waar ze elkaar opzoeken voor gezelschap, tv-kijken, samen eten, enzovoort.
Een woongroep betekent dat kinderen of jongeren (tijdelijk) dag en nacht op een locatie van Trias Jeugdhulp verblijven. Dat wil zeggen een veilige en stabiele leefomgeving onder andere gericht op de ontwikkeling.
Groepswonen betekent dat u een eigen voordeur heeft. Ook kunt u makkelijk sociale contacten hebben in de groep. Enkele kenmerken van groepswonen zijn: U moet zelfstandig kunnen wonen (misschien met hulp en aanpassingen).
Broers en zusters en alle vormen waarin twee mensen met elkaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding voeren, kunnen in principe voor medehuurderschap in aanmerking komen. Wel moet u aan de Voorwaarden voor medehuurderschap voldoen.
als u met meer dan 2 personen in één woning wilt wonen moet u óf een vergunning voor kamerverhuur aanvragen óf u leeft samen als 1 gezin. Hiervoor wordt vaak het woord woongroep gebruikt.
Een ecowijk is een wijk met huizen die weinig energie verbruiken of zelfs opwekken. Vaak zijn de huizen ook gebouwd met natuurlijke materialen. De openbare ruimte wordt zoveel mogelijk 'groen' ingevuld. Denk aan gezamenlijke moestuinen, parkeervlakken, delen van auto's.
Beschermd wonen valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U betaalt een eigen bijdrage voor zorg in een instelling. De berekening van deze bijdrage is dezelfde als voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
Beschermd wonen is voor mensen van 18 jaar of ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben. Dit kan in een instelling zijn als er 24 uur toezicht nodig is. Of het kan een vorm van zelfstandig wonen zijn als begeleiding op afstand of op afroep afdoende is.
Een indicatie beschermd wonen wordt afgegeven door de Wmo-consulent. De consulent bepaalt hoelang deze indicatie loopt. Aan het einde van de indicatie krijg je opnieuw een keukentafelgesprek voor een eventuele verlening of uitstroom.
Zonder Samenlevingscontract
Om starters en eenverdieners tegemoet te komen, is er het zogenaamde Friendscontract of 'woningdelen' in het leven geroepen. Op de manier kun jij, samen met andere personen, een woning huren die normaliter buiten je bereik zou liggen.
Door de nieuwe regelgeving wordt het duidelijk lastiger voor verhuurders om woonruimte beschikbaar te stellen voor 3 of meer delers. Dit omdat er een vergunning moet worden aangevraagd en er moet worden voldaan aan de geluidsisolatie eisen.
Als een woning wordt bewoond door 3 of meer personen, die samen geen gezin vormen, is er sprake van woningdelen. De bewoners delen de gezamenlijke voorzieningen zoals keuken en sanitair. Woningdelen komt in 2 vormen voor: kamerverhuur en inwoning.
Uw kind kan terecht bij kamertraining of in een fasehuis als uw kind: 15 jaar of ouder is. niet meer thuis kan wonen door problemen. begeleiding nodig heeft om in de toekomst zelfstandig te wonen.
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.