De minimale diepte van een keukenblad is 60 centimeter. Wanneer je lager zou gaan dan 60 centimeter heb je minder plek voor het opbergen van je keukenspullen en het klaarmaken van je gerechten. Het is dan ook aan te raden om voor een keukenblad te kiezen die wat diepte betreft niet lager gaat dan 60 centimeter.
Standaard diepte werkblad
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter. Ongeacht het soort keuken wat u heeft, is dit de minimale aanbevolen ruimte.
Een aanrechtblad van 60 cm geeft voldoende ruimte om keukenartikelen uit te stallen en je gerechten te bereiden. Wanneer je langere armen dan gemiddeld hebt, is jouw ideale grijpdiepte hoger dan 60 cm. Wanneer je voldoende ruimte hebt in de keuken is een aanrechtblad diepte van 70 of 80 cm een aanrader.
De standaard hoogte van een keukenblad is circa 92 centimeter. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de gemiddelde lengte van personen. Bent u juist langer of kleiner dan gemiddeld, dan heeft u meer risico op klachten. Bovendien kookt u dan minder comfortabel.
Vaste beantwoorder. Dan moet je er nog al wat lagen tegels opplakken want een keukenblad steekt meestal toch ook al gauw 2 cm of meer over de kastjes heen.
Ga voor het werkblad staan met je armen in een hoek van 90 graden (onderarmen horizontaal boven het werkblad). De afstand tussen de onderarmen en het werkblad van je keuken moet 12 à 15 cm zijn. Let ook op de diepte van het werkblad. Een werkblad van 70 cm diep is handiger dan één van maar 60 cm diep.
Om een U keuken te kunnen plaatsen heb je een ruimte nodig van (zo'n) 240cm lang. Deze afmeting komt tot stand door samentelling van 2x60cm voor de diepte van de kastjes + 2x60cm voor het openen van de deurtjes en bewegingsruimte. Wij adviseren een tussenruimte tussen de 90 en 120cm.
Zorg voor voldoende ruimte
Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 45 en 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 65 cm tot een elektrisch vuur en 75 cm tot een gasfornuis. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte.
Keukenbladen zijn standaard in een aantal afmetingen te verkrijgen. Veel natuurstenen werkbladen kennen een maximale lengte van 304 cm. In een uitzonderlijk geval kan dit 325 cm zijn.
De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
Omdat een kookeiland nu eenmaal wat ademruimte nodig heeft, raden wij een minimale doorgang van 1 meter aan. Dit zorgt ervoor dat kasten en apparatuur goed bereikbaar zijn. Maar wordt er vaak door meerdere mensen aan het eiland gekookt dan is een doorgang van 1,2 of 1,5 meter beter.
Rechte keukens
Een rechte keuken wordt vaak als keukenopstelling gekozen doordat ze functioneel zijn wanneer er maar één wand aanwezig is. Er is hierdoor genoeg plaats voor opbergruimte en keukenapparatuur. Een kleinere ruimte met een rechte wand wordt hierdoor optimaal benut.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
De maten van de bovenkast
De standaard maat is 50 centimeter. Een klepkast is vaak breder. Meestal 90 centimeter. De diepte is bijna altijd 30 centimeter.
De standaard keuken is eigenlijk het tegenover gestelde van de ambachtelijke keuken. De ambachtelijke keuken wordt op maat gemaakt. Bij een standaard keuken zijn standaardmaten voor kasten en deurtjes.
Breedte: De breedte afmetingen van bovenkasten lopen vaak uiteen van 30, 40, 45, 50 tot 60 cm. Ook onderkasten lopen uiteen en zijn vaak verkrijgbaar in de volgende breedte afmetingen: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm. Hoogte: De standaard afmetingen van de hoogte liggen vaak tussen de 45, 75 en 90 cm.
De voordelen van graniet ten opzichte van composiet
Graniet kan beter tegen hitte dan composiet. Hoewel composieten bladen hittebestendig zijn, kunnen hete pannen toch zorgen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad. Een granieten werkblad is erg krasbestendig, een composieten keukenblad iets minder.
Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een granieten aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Graniet is zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is.
Werkblad vervangen: Een nieuwe werkblad zorgt voor een nieuw uiterlijk van je keuken. Het laten vervangen van een werkblad kost gemiddeld zo'n € 150,- tot € 400,- (exclusief het werkblad en de wasbak). Is het werkblad heel erg zwaar, dan stijgen de kosten.
Plaats de koelkast zo, dat deze even bereikbaar is vanuit de keuken als uit de woonkamer. De loop naar de koelkast is een veelgemaakte routine. Zorg dat je deze niet in een uiterste hoek van de keuken plaatst, gedacht vanuit de gebruiker in de keuken. Ook vanuit de woonkamer zal de koelkast aangesproken worden.
De ruimte achter de kastjes is verschillend per merk keuken van 1.5 cm tot 5 cm maar je kunt de leidingen volgens mij beter zo laag mogelijk achter de kasten laten lopen dus eigenlijk onder het plint niveau dan zit je altijd goed en achter de over kun je beter geen leidingen plaatsen daar sommige ovens soms de ...
In een standaard lade kan een gewicht tot 40 kg en in een bredere lade zelfs tot 70 kg.
Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
Inductiekookplaat plaatsen
Een inbouwkookplaat wordt altijd in een aanrechtblad geplaatst. Houd daarbij rekening met je werkruimte, want het is prettig als je naast de kookplaat nog zo'n 20 cm ruimte hebt. De nismaat (het gat in het aanrechtblad), is altijd kleiner dan de glasplaat van de inductiekookplaat.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.