Na het wassen kun je je paard het beste een fleecedeken omdoen. Een fleecedeken droogt sneller en houdt zolang je paard warm. Het belangrijkste is dat je, na het wassen van je paard, niet te snel van deken wisselt. Je paard gaat dan op stal met een natte deken en kan dan sneller ziek worden.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Het is verstandig om je paardendeken minstens tweemaal per seizoen te wassen: halverwege en aan het einde van het seizoen. Modder, regen en uitwerpselen zorgen er namelijk voor dat een paardendeken vies wordt. Niet alleen oogt dit onfris, het kan ook ongezond zijn voor het paard.
Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Ben jij op zoek naar een middel om zelf je paardendeken waterdicht te maken? Dan raden wij Pro Tex textielimpregneer aan. Dit middel is speciaal ontwikkeld voor kleinschalig gebruik en is ideaal voor het waterafstotend maken van stoffen zoals paardendekens.
Gebruik het 30 graden wasprogramma en doe het zadeldek nooit in de droger. Zodra het wasprogramma klaar is, dien je het dekje direct uit de wasmachine te halen. Zo blijft de vorm van het dekje behouden. Trek de sjabrak, nadat je het uit de wasmachine hebt gehaald, weer goed in model.
De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt. Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.
Staldekens zijn niet waterdicht. Het is daarom raadzaam om een waterdichte regendeken over de staldeken heen te leggen wanneer je paard naar buiten gaat. Zo staat je paard lekker warm en droog buiten.
De staldeken wordt gebruikt voor op stal. Deze dekens zijn ademend en licht. Het beste is om deze deken op te doen als het paard geschoren is. Het paard kan zich namelijk moeilijk warm houden zonder wintervacht.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0). Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken, tot zo'n 100 grams vulling of een regendeken ter bescherming van de nattigheid. Tussen de 0 en 10 graden is een dikkere deken raadzaam voor paarden die gereden worden. Vaak zijn dekens met 200 tot 300 grams vulling dan genoeg.
Bucas dekens mogen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden Celsius, zonder wasverzachter en nooit of te nimmer in de droger. Gewone waspoeder of wasmiddel kan de waterproof coating van de deken beschadigen of vernietigen.
Dekens kun je het beste wassen op 60 graden, hierdoor sterven alle bacteriën, huismijten en luizen. Controleer wel of je dekens dit aankunnen op het wasetiket. Na een wasbeurt heb je weer lekker schone dekens!
De verhuisdekens zijn prima te wassen op 30/40 graden. Let er wel op dat je de verhuisdekens nooit warmer wast dan 40 graden.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
Het deken kan gebruikt worden tijdens de opwarming om de spieren warm te maken, maar kan ook tijdens het rijden gebruikt worden om de spieren warm te houden. Na de training kan je het deken terug om doen, zodat je paard niet te snel afkoelt. Je kan het vergelijken met je winterjas.
Welke uitrijdeken is geschikt voor regen? Een wind- en waterdichte uitrijdeken wordt aanbevolen voor paarden met een rug die gevoelig is voor kou of nattigheid. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan worden gekozen voor een licht gevoerde of ongevoerde outdoor-uitrijdeken.