De examenuitslag 2022-2023 is voor de meeste leerlingen op woensdag 14 juni 2023 bekend. Op 14 juni 2023 wordt de normering voor de centrale examens die je in mei maakt (het eerste tijdvak) bekendgemaakt. Nadat de normering bekend is, zullen je docenten je cijfers berekenen en kijken of je geslaagd bent of niet.
Examens doorschuiven
Dan moet je deze wens uiterlijk vrijdag 22 april doorgeven aan jouw school. En doe dat op tijd, want anders bepaalt je school wanneer jij welke examens maakt. Een weekje later, op uiterlijk vrijdag 29 april, hoor je van je school welke examens je wanneer moet maken.
Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt.
Kort daarna zal jouw school beginnen met het vaststellen van alle examenuitslagen. De uitslag van het tweede tijdvak is op vrijdag 30 juni 2023 (bekendmaking normering om 08:00 uur).
Zorg dat je niet te laat komt op het eindexamen. Op donderdag 9 juni 2022 om 8.00 uur maakt het Cito de definitieve normeringen voor vmbo, havo en vwo examens bekend op haar website. De meeste scholen maken op die dagen in de middag bekend welke cijfers je hebt gehaald. Dan weet je eindelijk of je bent geslaagd!
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
Het derde tijdvak is bedoeld voor kandidaten die het examen nog niet hebben kunnen voltooien (zie artikel 3.29 Uitvoeringsbesluit WVO 2020) en voor kandidaten die nog recht hebben op een herkansing (zie artikel 3.38 Uitvoeringsbesluit WVO 2020).
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Uitslag 2e en 3e tijdvak
De uitslagen van de aangewezen vakken uit het 2e tijdvak staan uiterlijk vrijdag 1 juli 2022 om 10.00 uur op Mijn DUO.
Het gemiddelde van al je eindcijfers moet bij elkaar ten minste een 6,0 (in dit geval is een gemiddelde van 5,8 dus te laag) zijn. Je moet dan ook minimaal twee compensatiepunten hebben. Heb je twee 5'en, dan moet de rest een 6 of hoger zijn, inclusief twee compensatiepunten om te slagen.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Je mag één 4 hebben OF twee vijven, met de nodige compensatiepunten. Let wel op dat je geen 4 haalt voor Nederlands, en je voldoet aan de norm voor het CE-gemiddelde.
Je slaagt voor het eindexamen vwo wanneer je gemiddeld een voldoende haalt voor alle vakken van het centraal examen. Ook mag je maximaal één 5 als eindcijfer halen voor één van de kernvakken. Daarnaast mag je voor hooguit 2 vakken een onvoldoende als eindcijfer hebben.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
De drie tijdvakken op een rij
Het eerste tijdvak loopt van donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei 2022. In dit tijdvak vinden alleen maar eerste afnames plaats. De uitslag van het eerste tijdvak is op donderdag 9 juni 2022. Het tweede tijdvak loopt van maandag 13 juni tot en met vrijdag 24 juni 2022.
Om 8 uur 's ochtends publiceert het College voor Toetsen en Examens de zogeheten normering van de examens. Aan de hand daarvan rekenen scholen uit welke cijfers leerlingen hebben gehaald en of zij daarmee geslaagd zijn. Leerlingen die gezakt zijn worden meestal als eerste gebeld.
Leerlingen van middelbare scholen die het centraal schriftelijk examen in het eerste tijdvak hebben voltooid, krijgen deze donderdag de uitslag. Leerlingen van het basis en kader vmbo onderwijs krijgen 15 juni de uitslag.
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Hoogste cijfer telt
Als je besluit om een centraal examen te herkansen, dan maakt het niet uit welk cijfer je voor dat vak hebt gehaald in het eerste tijdvak. Je hebt niets te verliezen bij een herkansing, want alleen het hoogste cijfer telt.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).
Gemiddeld slaagt 92,6% van de examen kandidaten. Op 90% van de middelbare scholen in Nederland slaagt minimaal 85,9% van de examen kandidaten. En op de beste 25% scholen slaagt minimaal 96,8% van de leerlingen!
Op het vwo waren de verschillen het grootst. Het gemiddelde eindcijfer bedroeg daar in 2019/'20 6,87 tegen 6,73 een jaar eerder. Het gemiddelde eindcijfer steeg het laatste jaar sterker bij meisjes dan bij jongens; het nam bij meisjes toe van 6,76 naar 6,97, bij jongens van 6,70 naar 6,77.
Het tweede tijdvak is bedoeld voor kandidaten die door overmacht tijdens het eerste tijdvak verhinderd waren (zie Eindexamenbesluit VO artikel 45). Tevens biedt dit tijdvak gelegenheid tot het afleggen van de herkansing van het centraal examen voor een vak (zie Eindexamenbesluit VO artikel 51).
Wanneer is de N-term bekend? In 2022 wordt de normering van het eerste tijdvak van de examens bekendgemaakt op donderdag 9 juni om 8.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt de normering bekendgemaakt op vrijdag 1 juli om 8.00 uur (hierna weet je of je geslaagd bent of niet!).