Over het algemeen geldt: hoe krachtiger de afzuigkap, hoe breder uw afzuigpijp. Een dakdoorvoer met een afvoerpijp van 150mm is bijvoorbeeld nodig voor het soort afzuigkap die in moderne keukens geïnstalleerd wordt.
Een te smal kanaal zal nooit alle lucht kunnen afvoeren die de afzuigkap kan aanleveren. Een kleine kanaaldiameter beperkt dus het vermogen van de afzuigkap. Moderne afzuigkappen hebben een kanaaldiameter van 150 mm en deze diameter is echt nodig.
Enkelwandig is goedkoper, maar is wel gevoeliger voor condens (waarbij ook meer vuil aanwezig blijft). Met een dubbelwandige ontluchting voor uw plat dak is de condensvorming een stuk minder aanwezig. Beide varianten zijn bij Dakenshop uiteraard van de meest hoge kwaliteit die u van ons mag verwachten.
Een ventilatie terugslagklep zorgt ervoor dat de lucht in een luchtkanaal zich maar in één richting kan verplaatsen. De lucht kan dus niet terugstromen in de ruimte. Wanneer er geen luchtverplaatsing is, dan zorgen lichte veren in de terugslagklep er namelijk voor dat de terugslagklep gesloten blijft.
Voor de dampkap is een afvoerkanaal vereist van Ø150 mm. Trek flexibele kanalen maximaal uit en snij deze op maat af. Verminder de afvoerdiameter niet. Dit zal de capaciteit doen verminderen en het geluidsniveau doen toenemen.
De meeste dampkappen realiseren een vermogen van 400 à 500 mm waterkolom. Een meter buis kost +/- 10 mm waterkolom en een bocht vraagt 30 mm. Voor 10 meter buis en 3 bochten, kost dat 100 mm voor de buis en 3 keer 30 mm voor de bochten. In totaal is dat 190 mm.
eventueel kunt ge een verluchtingsrooster plaatsen met van die klepjes die terug toevallen als de motor van de dampkap afslaat. Maar de bekenste plaats om een terugslagklep te zetten is op de afvoer van je vuil water naar de riolering, net voor je aansluit op de riolering.
Deze terugslagklep plaats je in een gesloten uitvoering op afvoerleidingen in opbouw (d.w.z. niet in maar tegen de muur) van toestellen zoals de wasmachine, spoeltafels, de overdrukbeveiliging van de CV-ketel en de warmwaterboiler, en de spui van de waterverzachter.
De terugslagklep hebt u enkel nodig bij daktoevoer. Een terugslagklep is reeds voorzien bij buitenmuurroosters. In het eerste geval plaatst u de terugslagklep zo dicht mogelijk bij de daktoevoer.
De riool terugslagkleppen worden idealiter geplaatst bij de erfgrens. Let hierbij op dat het product in de juiste richting wordt geplaatst waarbij er wel in de stroomrichting spoelwater wordt doorgelaten richting het gemeentelijke riool. Op deze manier is het onmogelijk is er water weer terugstroomt richting de woning.
Een dakdoorvoer is vaak niets meer dan een speciaal type dakpan of een losse plaat, waarin een dubbelwandige pijp gemonteerd zit. Deze pijp bevat aan de onderzijde een stormkraag, met daaronder een plakplaat. Het maakt dat de dakdoorvoer stevig vast kan worden gemaakt en de kans op lekkages minimaal is.
Een stormkraag dient om een waterdichte afwerking te maken tussen een dakdoorvoerpijp en een dakplaat of plakplaat. De stormkraag klemt u om het rookkanaal boven de dakdoorvoer om zo inregenen te voorkomen.
Voor de straal van de afvoerleiding dient u uit te gaan van de maximale dwarsdoorsnede van het luchtafvoeraansluitstuk, die zich aan de afzuigkap bevindt. De dwarsdoorsnede mag daarbij nooit minder zijn dan 120 mm.
Een flexibele slang is erg buigzaam en geschikt voor ronde of ovale verbindingsstukken (of aansluitingen). De flexibele ventilatieslang wordt vooral gebruikt in mechanische ventilatiesystemen, warmteterugwinunits en bij luchtbehandelingsinstallaties. Ook zien we ze veel als flexibele afvoerbuis voor de afzuigkap.
Een afzuigkap heeft veel lucht nodig om goed te kunnen werken. Als deze lucht niet aanwezig is, kan de afzuiger niet optimaal werken. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een raam open te zetten. De afzuigkap kan extra of rare geluiden maken als de filters niet goed geplaatst zijn.
De terugslagklep zorgt ervoor dat water maar één kant op kan stromen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld voorkomen dat legionella zich kan verspreiden. Om vervuild water te vermijden is het belangrijk om regelmatig een keerklep controle uit te laten voeren.
Hoe werkt de afzuigkap terugslagklep? De terugslagklep van de afvoer, die je direct boven de luchtuitgang van de kap plaatst, zorgt ervoor dat lucht maar één kant op kan. De meeste kleppen zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, met twee openslaande lamellen van aluminium.
Terugslagkleppen voorkomen het terugstromen van gassen en vloeistoffen en kenmerken zich door het feit dat ze in één richting doorgang bieden aan een medium. Ze worden veelal toegepast ter bescherming van pompen en appendages; daar waar een tegengestelde stroming schadelijk kan zijn.
Door de diameter van uw riolering op te meten, weet u hoe groot de diameter van het terugslagventiel moet zijn. Deze zijn bij een doe-het-zelf zaak aan te schaffen, of via het internet. De prijzen kunnen oplopen van €30,- tot €270,-, dan moet u hem vervolgens ook nog zelf monteren.
Een pvc terugslagklep zorgt dat de vloeistof slechts in één richting door de leiding kan stromen. De klep opent zich vanzelf als er vloeistof onder druk vanuit de juiste richting door wil stromen en sluit automatisch wanneer deze vloeistofstroom en druk stopt.
Een balkeerklep functioneert door middel van een inwendige bal die op en neer beweegt wanneer de druk in de leiding toe- of afneemt. De zitting is machinaal bewerkt om op de bal te passen en de kamer is conisch gevormd en stopt tegenstroom.
Met deze IVC AIR afdichtingstape van aluminium, 10meter op rol, monteert u een afzuigslangen luchtdicht op een afzuigkanaal. Bijvoorbeeld het afzuigkanaal van de afzuigkap in uw keuken. De tape is gemaakt van aluminium, sterk en duurzaam materiaal dat goede houvast biedt op metalen ondergronden.
Een terugslagklep zorgt ervoor dat het water wat er doorheen stroomt, niet meer terug kan. Ideaal voor bijvoorbeeld de volgende situaties: Aan de aanzuigaansluiting van een zelfaanzuigende pomp, zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp, wanneer u de waterpomp aansluit op een reeds geslagen/geboorde put.
Een afzuigkap is een aanvulling op je mechanische ventilatie in de keuken. Deze kunnen dus in combinatie worden gebruikt. Je moet alleen wel rekening houden met de aansluitingen. Zo kan een afzuigkap zonder motor gekoppeld worden aan het afzuigpunt van je mechanische ventilatiesysteem.