We raden voor krullend en golvend haar aan om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Voor mensen met kroeshaar is een keer per week voldoende. Goed om te weten: wanneer je kroeshaar hebt, is het gebruik van conditioner net zo belangrijk als shampoo. Houd je haar soepel en zacht met een goede conditioner.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water. Hier trok na dag 5 de jeuk weg, want die kan echt verschrikkelijk zijn.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn. Zo worden je haarvezels sterker en maak je je haar minder breekbaar!
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Geduld wordt beloond: in de derde week zou je haar gewend moeten zijn aan de minder frequente wasbeurten en kun je niet meer om de behaalde voordelen heen. Doordat je de natuurlijke oliën die je hoofdhuid aanmaakt niet voortdurend vroegtijdig verwijdert, houd je jouw kroeshaar gehydrateerd en wordt het steeds gezonder.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.