Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.
De oorsprong van de sabbatdag
1:12:4). In Genesis 2:2 stelt God Zich voor als Iemand die zes dagen lang hard gewerkt heeft en daarna is gestopt, en wel om te rusten: 'Toen God op de zevende dag het werk voltooid had, dat Hij gemaakt had, rustte Hij op de zevende dag van al het werk, dat Hij gemaakt had' (vgl.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
Zondag wordt als de eerste, dan wel als de laatste dag van de week gezien. Zoek zondag op in het WikiWoordenboek. In het jaar 321 riep de Romeinse Keizer Constantijn de Grote per decreet de Dies Solis (dag van de zon) uit tot officiële rustdag in het West-Romeinse Rijk.
De sjabbat (Hebreeuws: שַׁבָּת), ook sabbat, sjabbes of sjabbos (Asjkenazische / Jiddische uitspraak), is de wekelijkse rustdag in het jodendom. Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Daarom houden gelovige joden de zevende dag, de zaterdag, de sabbat, vrij. (De sabbat begint overigens op vrijdagavond bij zonsondergang en gaat door tot de zonsondergang van zaterdag, omdat volgens de joodse (en Babylonische) tijdrekening dagen lopen van zonsondergang tot zonsondergang).
Wat mag wel en wat mag niet? Er zijn christenen die vinden dat je niet mag werken op zondag. Tenzij je bijvoorbeeld in een ziekenhuis werkt. Of die vinden dat je niet iemand voor je mag laten werken en daarom bijvoorbeeld niet uit eten gaan.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
In de joodse cultuur is de rustdag de sjabbat (ongeveer van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag). In de islamitische cultuur geldt de vrijdag als zodanig, vanwege het vrijdaggebed.
Drie dagen lang kan het lijken alsof God afwezig is, maar de derde dag is Hij er. Want God laat zijn volk en de rechtvaardige niet langer dan drie dagen in de steek de derde dag toont Hij zijn trouw. Daarom is geloven in de verrijzenis geloven in de liefde en de trouw van God.
Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op zondag volgt. De dag na maandag is dinsdag.
Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint. Maar bijvoorbeeld op maandag kan ook het eerstvolgende weekend bedoeld zijn, omdat dat voor je gevoel nog vrij ver weg is (en er net een ander weekend afgelopen is).
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
Richt je erop dat alles wat je deze week had willen doen ook af is in de loop van de dag, of schuif het bewust door naar de volgende week. Bid voor een goede voorbereiding, zodat niet de dag uitloopt in een stress om alles nog af te krijgen voor de sjabbat.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Het doel van de sabbat is ons een dag in de week te geven, waarop we onze gedachten en daden op God richten. Het is niet louter een dag waarop we van onze arbeid uitrusten. Het is een heilige dag om te aanbidden en eerbied te betonen. Daar we geen arbeid verrichten, komt er tijd vrij om geestelijke zaken te overdenken.
Is het 'de sabbat' of 'het sabbat'?
Het is 'de sabbat', want sabbat is mannelijk. Als je het aanwijst is het 'die sabbat'.
Net zoals bij andere godsdiensten, is bidden een zeer belangrijk aspect van het jodendom. Volgens de traditie bidden joden drie keer per dag: een keer 's ochtends voor de zon op komt, een keer 's middags en voor de laatste keer 's avonds.
Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij bar mitswa ("zoon van het gebod").
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
In Nederland leven heden ten dage naar schatting tussen de 30.000 en 40.000 joden. De meerderheid van hen woont in Amsterdam en in Amstelveen. Een aanzienlijk deel van hen, waaronder vrijwel alle traditioneel-religieuze joden, woont in de Amsterdamse wijken Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Buitenveldert.
Uitspraak: [ˈanstant] 1) eerstvolgend Voorbeeld: `Aanstaande maandag is een vrije dag. `Synoniemen: komend, aankomend 2) die het genoemde wordt Voorbeeld: `een bijeenkomst voor aanstaande vader...