Kort gezegd, ja. Saoedi-Arabië is een veilig land om rond te reizen. Het reisadvies van de Nederlandse overheid is geel, en dat is al jaren het geval. Er zijn enkele gebieden die door de overheid echter als oranje of rood worden aangeduid.
In Saoedi-Arabië is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. De Saoedische veiligheidstroepen hebben de laatste jaren successen geboekt in de strijd tegen terroristische groeperingen zoals Al Qaida en IS (Islamitische Staat).
In Saoedi-Arabië gelden strenge moslimwetten o.a. betreffende de zeer strikte scheiding van de geslachten. Prostitutie, homoseksualiteit en buitenechtelijke relaties zijn ten strengste verboden. Het niet naleven van de plaatselijke wetgeving kan ernstige gevolgen hebben.
Het is vrouwen verboden om te reizen, officiële zaken te doen of bepaalde medische procedures te ondergaan zonder toestemming van deze voogd. Vrouwen hebben de toestemming van hun voogd nodig voor: Huwelijk en echtscheiding. Reizen.
Saoedi-Arabië is een streng islamitisch land. De laatste jaren zie je wel steeds meer versoepeling van de regels, maar nog steeds staat het geloof aan de basis van het land. Een aantal lokale regels en gewoonten dienen we te respecteren tegenover de lokale bevolking.
Saoedi-Arabië is niet goedkoop, maar het is ook niet zo duur als je wellicht verwacht. Echt goedkope vluchten gaan er (nog) niet heel en ook het visum kost een paar duiten, maar dan heb je de grootste uitgaves ook wel gehad. Een hotelkamer kun je al voor ongeveer 30 euro per nacht vinden (2 personen).
Welke kleding moet je als vrouw aan in Saoedi-Arabië? Er zijn dus recent veel wijzigingen doorgevoerd in de positie van de vrouw in Saoedi-Arabië, en de strikte kledingeisen zijn afgeschaft. Een nikab, abaya of hoofddoek is niet meer verplicht. Je mag als vrouw dragen wat je wilt, zolang het ruim valt en bedekkend is.
Saudi-Arabië staat in de top van landen met de meeste executies. In 2022 werden 196 mensen geëxecuteerd – het hoogste jaarlijkse aantal executies dat Amnesty International de afgelopen 30 jaar in het land heeft geregistreerd.
Voor het reizen naar Saudi-Arabië is een visum vereist.
Saoedi-Arabië is het centrum van de islam. In het land zijn de belangrijkste islamitische heilige plaatsen gelegen: Mekka en Medina. Het land ontvangt jaarlijks miljoenen islamitische pelgrims die de hadj willen volbrengen. Deze heilige plaatsen zijn slechts toegankelijk voor moslims.
Er is alleen malariarisico (vooral P. falciparum) aan de zuidwestkust, in de Western Province (o.a. het grensgebied met Jemen en aan de kustgebieden aan de Rode Zee). Er is in die regio echter geen risico in de steden Jedda, Mekka, Taif & Medina.
Het nieuws werd meegedeeld via de staatstelevisie en tijdens een gelijktijdig media-event in Washington. Saoedi-Arabië is momenteel het enige land ter wereld waar vrouwen geen auto mogen rijden.
De nationale munteenheid van Saoedi-Arabie is Saoedische Rial (SAR). Er kan op vele plekken in de grote steden gepind worden en ook credit cards zijn gangbaar. Neem altijd ook wat cash mee, want in kleinere steden en uiteraard in de woestijn is het veel lastiger om te pinnen. 1 euro is omgerekend ongeveer 3,72 SAR.
Een visum is nodig. Je kunt een e-visum aanvragen via visa.visitsaudi.com. Het visum is 1 jaar geldig voor een verblijfsduur van maximaal 90 dagen en kost circa € 100.
Ingevolge de mogelijkheid om online of bij aankomst een visum te bekomen, zijn de tarieven en voorwaarden gewijzigd: een visum simple of multiple entry zal 440 SAR kosten (hierbij zijn taksen en verzekering inbegrepen) en zal geldig zijn voor maximaal 90 dagen per jaar.
Saoedi-Arabië is de bakermat van de Islam. 85% van de bevolking behoort tot de Soenitische stroming, de overige 15% is Sjiiet. Op het grondgebied van Saoedi-Arabië staan twee van de belangrijkste plaatsen van de islam, Mekka en Medina.
De Saoedische keuken is vooral beïnvloed door de Libanese en Ottomaanse keuken. Er is volop keuze uit kebab en mezze , kleine hapjes van hoemoes, moetabal, e.d. Een populaire snack tussendoor is shawarma, gemarineerd lamsvlees dat aan een grote spies is gestoken en waarvan dunne plakjes worden afgesneden.
Saudi-Arabië heeft een economie die sterk afhankelijk is van olie. Olie is goed voor ongeveer 87% van de begrotingsinkomsten, 42% van het bbp en 90% van de inkomsten uit export.
Er is een hoop mis met de mensenrechten in Saudi-Arabië. De vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, er vinden oneerlijke rechtszaken plaats, de sjiitische minderheid wordt stelselmatig gediscrimineerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen.
Saoedi-Arabië staat bekend als een centrum van de islam en kent vrijwel geen godsdienstvrijheid. De islam is de dominante godsdienst en staatsgodsdienst. Niet-islamitische godsdiensten worden slechts binnenshuis getolereerd (voornamelijk onder buitenlanders), en op voorwaarde dat zij geen moslims proberen te bekeren.
Gangbaarheid. Het woord Saudi staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Een pakje sigaretten kost nu tussen de 4,70 en 5 euro. In reactie op de prijsverhogingen heeft 23 procent van de rokers aangegeven te zullen stoppen met roken omdat het te duur is geworden. In Saoedi-Arabië mag geen tabak meer verkocht worden aan kinderen en jongeren onder de 18 jaar.