Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
Deze stopweek duurt 7 dagen. In die week word je ongesteld. Je hebt dan bloedverlies.
Wanneer er geen eisprong plaatsvindt, kun je feitelijk dus ook niet meer ongesteld worden. Wel krijg je in het geval van een stopweek, zoals bij de anticonceptiepil, te maken met wat bloedverlies. Dat voelt en ziet eruit als een menstruatie, maar dat is het eigenlijk dus niet.
Meestal is het geen probleem wanneer de menstruatie uitblijft. Vooral bij de start van de pil kan het een of meerdere keren voorkomen dat de menstruatie uitblijft in de stopweek. Ook bij langdurig pilgebruik of bij staken van de pil na langdurig pilgebruik kan de menstruatie uitblijven.
Korte stopweek
Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
De stopweek mag 4 tot 7 dagen duren (niet langer anders ben je niet meer tegen zwangerschap beschermd). Daarna kun je het weer enkele maanden achter elkaar gebruiken als je dat wilt.
Stopweek of menstruatie verkorten
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken.
Symptomen eerste menstruatie
Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn. Pijn in je onderbuik en onderrug zijn de meest voorkomende kenmerken van ongesteld zijn. Als je voor het eerst ongesteld wordt, merk je het meteen.
De dokter vraagt vaak of je cyclus 'regelmatig' is. Regelmatig/normale ongesteldheid treedt iedere 3 tot 5 weken op. Dit bereken je door van de EERSTE dag van de ene ongesteldheid tot aan de EERSTE dag van de volgende ongesteldheid te tellen. Als je ongesteld wordt hoort dit 5 tot 7 dagen te duren.
Als je strip 21 of 22 pillen bevat, stop je wanneer de strip op is. Je neemt dan één week geen pil in, vandaar de term 'stopweek'. Dit bekent dat je 21 of 22 dagen hormonen neemt en dan maximum 6 of 7 dagen stopt. In die dagen neem je geen hormonen in.
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
Aan het einde van je ongesteldheid kleurt je menstruatiebloed vaak donkerder en zul je bruine afscheiding in je slipje zien. Het bloed is dan meer gemengd met je slijmvlies en normale afscheiding. Je kunt ook bruine afscheiding zien voor je menstruatie of aan het begin van je ongesteldheid.
Neem de laatst vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in. Maak de strip af. Gebruik de komende 7 dagen wel een condoom als je seks hebt. Heb je de pil weer 7 dagen achter elkaar geslikt, dan ben je weer beschermd.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
De pil houdt de eisprong tegen en maakt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Ook wordt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Betrouwbaarheid De kans op zwangerschap is 0,3% per jaar.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra. Het is dus een kwestie om niet toe te geven en je gezonde voedingsschema niet te verpesten terwijl je ongesteld bent.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
De natuurlijke menstruele cyclus van de vrouw loopt van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, waarvan de vrouw 3 tot 7 dagen menstrueert.
Bruine afscheiding wijst op bloed dat is meegekomen met de witte vloed. Soms is de afscheiding rood, of roze wanneer het om een kleine hoeveelheid bloed gaat. Bruine afscheiding kan zich uiten in tussentijds bloedverlies en dat heeft allerlei verschillende oorzaken.
De beste tip die we je kunnen geven om je menstruatie op gang te brengen is gezond eten, ontspannen, lichaamsbeweging en je niet druk te maken als je een keer wat later ongesteld wordt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je niet ongesteld bent geworden of onregelmatig ongesteld bent.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Tijdens de stopweek vindt er namelijk een onttrekkingsbloeding plaats. Deze bloeding is een gevolg van de hormonen die vrijkomen bij het gebruik van de pil. De onttrekkingsbloeding is daarom geen menstruatie. Je wordt dus niet echt ongesteld tijdens het gebruik van de pil.
Het grootste gedeelte van je menstruatie is het bloed dat vrijkomt rood van kleur. Maar aan het begin en aan het eind van de menstruatie is het bloed gemengd met slijmvlies en je normale afscheiding en kan daardoor een bruinere kleur krijgen.
Misschien vraag jij je af: Waarom is mijn menstruatiebloed zwart? Net zoals donker rood of bruin menstruatiebloed, betekent het meestal dat je bloed een reactie heeft gehad met zuurstof en het meeste water in het bloed is verdampt. Het is daarom iets ouder bloed dat iets langer duurde om uit je baarmoeder te komen.