De besmetting vindt plaats door direct contact, maar de mijten kunnen ook overgedragen worden via luizen, vlooien en vliegen. Jeuk is niet altijd duidelijk aanwezig. De vacht is dof, er zijn veel schilfers (roos) en losse haren.
Jeuk is vaak het eerste teken van mijten bij katten. Als je kat zich opvallend vaak krabt, er kale plekken in de vacht zitten of de huid eczeem en korstvormingen heeft, kan een mijtenplaag de oorzaak zijn.
Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.
De vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich tot poppen en daarna tot een volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken. Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten.
Mijten zijn over het algemeen niet met het blote oog te zien, omdat ze meestal een stuk kleiner zijn dan een millimeter. Ze bewegen zich, voor ons doen langzaam, maar gezien hun afmeting best snel, voort op acht poten, leggen talloze eitjes en voeden zich met huidschilfers van dieren en met dode planten.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Leefwijze en eetpatroon
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Vachtmijt wordt vaak op jonge dieren ontdekt en is zeer besmettelijk tussen dieren onderling, maar is ook besmettelijk van dier op mens. Als een mens geïnfecteerd is, veroorzaakt dit tijdelijke irritatie in de vorm van kleine rode jeukende bultjes. De besmetting van vachtmijt vindt plaats door direct contact.
De vogelmijt is een parasiet die op de kip zit en zich voedt met bloed. Overdag verschuilen ze zich in kieren en holten in de stal. 's Nachts kruipen ze op de kippen. Kippen kunnen per nacht meer dan 3% van hun bloed verliezen bij aanwezigheid van vogelmijten in een stal2. Vogelmijten planten zich razendsnel voort.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
Schilfers of roos bij een kat kan veroorzaakt worden door uiteenlopende mogelijke oorzaken. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen spelen een grote rol bij huid- en vachtproblemen. Maar ook parasieten, schimmels of een allergie kunnen een oorzaak zijn van roos.
De eerste zichtbare verschijnselen zijn meestal het schilferen en rimpelen van de huid. Het vrouwtje van de schurftmijt graaft gangen in de huid van je kat om haar eitjes te leggen. Daarmee veroorzaakt ze hevige irritatie, jeuk, roodheid en huidaandoeningen. De klachten gaan gepaard met overmatig krabben en haaruitval.
Meestal krijgt je kat het omdat hij met andere dieren gespeeld heeft die oormijt hebben. Als je kat oormijt heeft, behandel dan al je huisdieren, want oormijt is besmettelijk. Maak ook je huis goed schoon. Zo roei je de oormijt snel uit.
Mijten. Huidaandoeningen bij honden en katten komen erg vaak voor. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook worden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten.
1. Schurft bij de mens wordt veroorzaakt door een schurftmijt die alleen bij de mens voorkomt. De schurftmijten van onze huisdieren kunnen zich bij de mens niet voortplanten, ze kunnen wel tijdelijk op de mens leven.
Overdracht van de mijt gebeurt via direct huidcontact (bijv. via verzorging, kinesitherapie, seksueel contact) of via besmette kledij en beddengoed. Schurft komt voor in omstandigheden waar mensen dicht bij elkaar leven (rusthuizen, instellingen, huisvestingen voor vluchtelingen).
Voor zaken die je niet heet mag wassen, kan je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen: - Steek ze twintig minuten in een hete droogkast. - Steek de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20 °c en laat ze twaalf uur zitten. Stofzuig alle matrassen grondig.
Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van degene die schurft heeft ook behandeld worden. Ook wanneer zij helemaal geen jeuk of afwijkingen van de huid hebben. Schurft komt niet door een gebrek aan hygiëne ('schoon of netjes zijn'). Iedereen kan schurft krijgen.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Ectoparasieten: Voor de behandeling en preventie van vlooieninfestaties (Ctenocephalides spp.). Het diergeneesmiddel heeft een onmiddellijke en aanhoudende vlo-dodende werking tegen nieuwe infestaties gedurende 5 weken. Het diergeneesmiddel doodt volwassen vlooien voordat ze eitjes leggen gedurende 5 weken.
De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid. Tien minuten bij minimaal 50°C doodt de mijt. De mijt overleeft het langst (7 dagen) bij hoge luchtvochtigheid (liefst verzadigd) en 12°C.
Tips om mijten uit je bed te houden
Maak je bed niet op, maar laat het opengeslagen liggen zodat het goed kan luchten. Beddengoed houd je mijtarm (helaas niet mijtvrij) door het op 60 graden Celsius te wassen. Doe dit het liefst wekelijks, maar in ieder geval iedere zes weken.
Huisstofmijt – matras
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.