Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een bloempot of de aanhangende aarde bij onkruid.
Kleine hoeveelheden zand en aarde mogen in de GFT-container. Zoals los zand dat met een veegbeurt vrijkomt of aarde dat nog aan een kluit hangt. Grote hoeveelheden zand en aarde breng je naar speciale eindverwerkers, zodat ze het op vervuiling kunnen testen.
Zand hoort niet in de GFT-container.
Potgrond en zand mogen alleen in kleine hoeveelheden bij het gft, omdat een teveel aan zand het composteerproces verstoort. Heb je veel grond, grof snoeiafval of een kerstboom af te voeren? Dan kan je dit naar de milieustraat brengen of laten ophalen.
Eén kuub droog zand weegt ongeveer 1500 kilogram (kg).
Als het nat is wordt het zand natuurlijk ietwat zwaarder: een kuub zand weegt dan circa 1750 kg.
Droog zand kan zowel in een beunschip als in een vrachtschip vervoert worden.Nat zand kan alleen in een beunschip vervoert worden. Grind wordt in de regel vervoerd door een vrachtschip, al kan dit ook in een beunschip.
In veel gemeenten kunt u als particulier uw grond afvoeren naar de milieustraat. Dit is gratis of tegen een kleine vergoeding.
Grond afvoeren bij de gemeente
Bij grond afvoeren ligt de prijs per m3 gemiddeld genomen tussen 10 tot 30 euro. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid aarde en op welke wijze het afgevoerd wordt.
Zand wegbrengen
Het moet weggebracht worden naar de milieustraat van de gemeente. Houd rekening met een aantal zaken als u zelf zand afvoeren wilt: De gemeente vraagt vaak een milieubijdrage.
Groenafval. Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie, dus gooi ze zeker niet bij het restafval! Je mag pure potgrond aanbieden als groenafval in het inzamelpark. Je kan kleine hoeveelheden potgrond ook meegeven met de vuilniswagen in de GFT-bak of –zak.
In veel gevallen heb je toestemming van de gemeente nodig voor het hergebruiken van de grond. In de meeste gemeenten kun je als particulier gratis of tegen een kleine vergoeding je tuingrond inleveren. Dit gebeurt in een zogeheten milieustraat. Het wegbrengen van de grond neemt vaak veel tijd in beslag.
Bewaren en weggooien
Je kunt het als je kind er niet langer in speelt, uitstrooien in je tuin bijvoorbeeld. Speelzand voor binnen hoort bij het restafval. Ververs speelzand in ieder geval 1x per jaar. Meer informatie over het weggooien van producten vind je op de website van Milieu Centraal.
U kunt geel zand namelijk gebruiken als straatzand, het zand is goed te verdichten (het is waterdoorlaatbaar) en te verwerken voor de stratenmaker. Daarnaast kunt u het gele zand ook gebruiken om gaten en kuilen aan te vullen of oppervlaktes op te hogen. De kleur van het zand hoeft niet altijd geel te zijn.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas.
Waar zwart zand afvoeren? Als het schone aarde betreft vraag dan even in de buurt na of je er iemand een plezier mee kunt doen. Verder kun je zwart zand afvoeren via een container die hier specifiek voor bestemd is. Gemengde aarde of tuinafval moet gescheiden worden wat extra kosten met zich meebrengt.
Breng aarde, grond of zand naar de milieustraat. Je mag maximaal 1m³ aan grond inleveren. (Tuin)aarde, zand en klei mogen maar beperkt in de GFT-container of op de eigen composthoop. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een bloempot of de aanhangende aarde bij onkruid.
Veruit de meest gebruikte zandsoorten wegen 1500kg per m3, dit is 1,5ton per m3.
Eén kuub (M3) zand, ook wel ophoogzand genoemd, kost doorgaans € 146,- inclusief BTW en transportkosten. Het zand kan los (gestort) of in Big Bags geleverd worden. Big Bags kennen een inhoud van 1 M3 (1000 liter) en weegt ongeveer 1500 kilogram. De prijs is daarnaast afhankelijk van de regio van bezorgen.
Een vrachtwagen (kipper) kan doorgaans tussen de 15 en 25 kubieke meter zand vervoeren. Dit is afhankelijk van het specifieke model en de grootte van de vrachtwagen. Het exacte laadvermogen kan ook worden beïnvloed het maximale toegestane soortelijk gewicht en eventuele andere wettelijke gewichtsbeperkingen.
Ophoogzand 25 kg per 48 zakken.
Deze betonmortel is verpakt in plastic zakken en kan daardoor tegen een buitje. Per gestorte kuub (1x1x1 meter=1m³) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig. Aan de hand van een voorbeeld leggen wij uit hoeveel zakken betonmortel jij voor je project nodig hebt.