Tackmasters EPDM Roofing contactlijm is een zeer sterke, hoogwaardige EPDM contactlijm welke dubbelzijdig aangebracht dient te worden met een kwast of vachtroller. Deze contactlijm is geschikt voor alle soorten EPDM op vele ondergronden.
De EPDM contactlijm gebruikt u voor het verlijmen van de randen en opstanden (kimfixatie) om EPDM aan elkaar te lijmen, of voor verlijming van de EPDM hemelwaterafvoer, EPDM prefab hoekstukken en andere EPDM accessoires. De contactlijm is te verkrijgen in hoeveelheden van 1kg en 5kg.
Hoeveel lijm heb ik nodig? Per vierkante meter is er iets meer dan een halve KG KS137 nodig. Per 10m2 is er 1 blik van 5,3KG KS137 nodig. Contactlijmen dienen altijd 2-zijdig te worden aangebracht.
EPDM contactlijm
Deze EPDM lijm is speciaal ontwikkeld om EPDM te verlijmen op het dak. Een dak wordt namelijk blootgesteld aan extreme weersomstandigheden en temperatuurverschillen.
Het EPDM-membraan verlijm je met contactlijm.Dat kan met de lijmroller (kleine tot gemiddelde daken) of met spuitlijm (grotere daken). Beide lijmtechnieken kunnen ook samen gebruikt worden. Verlijm het EPDM-membraan in twee keer.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
Met WP7-101 Universeel Dakdicht heb je een perfecte hechting op alle materialen, van EPDM tot zink, zelfs onder water.
De hoeken lijmen
Om de hoeken te bedekken, vouw je de EPDM folie tot een puntzak en lijm je de folie als het ware op zichzelf vast. Zorg ervoor dat je de folie plat over de dakranden vouwt. Knip nooit in de binnenhoeken van de dakbedekking, dan is de folie niet meer waterdicht.
De optimale droogtijd EPDM kit
De kit is namelijk na 24 uur volledig uitgehard. Dit hangt wel van de omstandigheden af. Denk aan de dikte van de aangebrachte kitlaag, de temperatuur en de luchtvochtigheid van de omgeving. Daarbij is het raadzaam om EPDM niet in direct zonlicht of hoge temperaturen te laten uitharden.
Een dun laagje lijm is vaak al voldoende. In de webshop vind je contactlijm van de merken Bison, Saba, 3M en Kelfort. Bison Kit en Bison Tix zijn populair als universele contactlijm en geschikt voor vele materialen. Dit geldt ook voor de diverse contactlijm in de vorm van een lijmspray.
Bij het gebruik van een contactlijm dient u beide zijden te lijmen. Nadat u de lijm hebt laten uitdampen en er geen residu van de contactlijm aan uw vingers achterblijft bij het aanraken, kunt u de beide delen samenvoegen en stevig aandrukken met een daarvoor geschikte roller of aankloppen met een hamer.
Breng de lijm gelijkmatig met behulp van een fijn getande lijmkam of een borstel op beide te verlijmen oppervlakken aan. Aanbrengen in dunne gelijkmatige laag. Breng bij sterk zuigende ondergronden een 2de laag aan.
Omdat het EPDM geen onder- en bovenkant heeft, maakt het dus niet uit aan welke kant u het lijmt. Hier hoeft u in principe dus geen rekening mee te houden. Als u hier dan toch een keuze in moet maken, leg het EPDM dan met het merk (in ons geval Tytane) naar boven.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
Kan ik EPDM op EPDM aanbrengen? Jazeker, met contactlijm kunt u bijvoorbeeld banen aan elkaar plakken. Dit wordt vaak gedaan als u EPDM heeft dat niet op de maat van uw dak is aangepast.
Knip een ronde flap EPDM-folie. De buitenrand van deze flap moet overal ongeveer 20 centimeter overlap hebben op de plakplaat van de dakdoorvoer. Omdat de flap over de dakdoorvoer geplaatst wordt, knip je nog een gat in de flap met dezelfde diameter als de dakdoorvoer.
Wanneer EPDM correct en vakkundig wordt geplaatst, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een EPDM-folie na verloop van jaren toch loskomt, is er in de hoeken geen kimfixatie geplaatst of is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan de EPDM zelf, wel aan de slechte plaatsing.
Ja zeker, EPDM lijmen op hout of diverse andere ondergronden is geen probleem. Daar staat het materiaal om bekend. Zo kunt u het verlijmen op bijvoorbeeld OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot.
Wanneer u een dak gaat voorzien van EPDM is dit het ideale moment om ook PIR isolatie aan te brengen. Wij adviseren hiervoor PIR isolatieplaten, omdat deze gemakkelijk aan te brengen en beloopbaar zijn. Ook zorgt het ervoor dat u met een mooi egaal dakoppervlak kunt beginnen.
EPDM kan niet over nieuw bitumen
Dan is het niet meer waterdicht en tijd om te vernieuwen. Bijvoorbeeld dus met EPDM! Dan ben je voor 50 jaar klaar. Nieuw bitumen er overheen plakken kan ook, maar dan is het over 25 jaar weer aan vervanging toe.
EPDM folie staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op verschillende soorten ondergronden, zo ook op hout. Zo kunt u EPDM bijvoorbeeld verlijmen op houten dakbeschot, OSB platen of underlayment platen. EPDM direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
Wanneer EPDM gebruiken in mijn zinken dakgoot? Zinken dakgoot repareren is met EPDM sealant kit zeer eenvoudig. Deze sealant kit is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van EPDM op zink en andere ondergronden. EPDM sealant kit is uiteraard ook geschikt voor andere werkzaamheden.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
EPDM daarentegen, kunt u gewoon zelf op het dak verlijmen, hierbij bent u dus geen kosten kwijt voor de installatie. Daarnaast heeft een EPDM een veel langere levensduur dan bitumen, bitumen heeft een levensduur van zo`n 25 jaar terwijl EPDM een levensduur heeft van wel 50 jaar!