Fairtrade chocolade gaat zowel om de natuur als om de mens. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur én dat de werkomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages.
De kleinere producenten hebben meer succes. Bedrijven als Alter Eco en Divine maken geen gebruik van kinderarbeid, betalen eerlijke prijzen aan cacaoboeren, nemen maatregelen om ontbossing tegen te gaan en doneren aan goede doelen. Ook het Nederlandse Chocolonely behoort tot de top als het gaat om duurzaamheid.
Fair is het eigen logo en keurmerk van Zotter chocolade.
De repen van Milka hebben geen Fairtrade, Biologisch of Rainforest Alliance keurmerk. Milka is wel aangesloten bij Cocoa Life en heeft als doel om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te gebruiken.
Volgens de organisatie Slave Free Chocolate voldoet Tony's Chocolonely niet meer aan de voorwaarden om bestempeld te worden als chocolade die zonder illegale arbeid is geproduceerd. Sinds een paar maanden staat het Nederlandse merk niet meer op de lijst van de Amerikaanse NGO.
Onze chocoladerepen worden gemaakt van 100% gecertificeerde duurzame cacao en dragen het Rainforest Alliance keurmerk. Sinds 2018 is 100% van de cacao die wij gebruiken duurzaam gecertificeerd volgens het Rainforest Alliance / UTZ Cocoa of Fairtrade Cocoa Program.
De merken hebben echter nog een flinke slag te slaan om echt duurzaam te worden. Dit geldt helemaal voor de merken die een E-label halen. Hieronder vallen onder meer Droste, Verkade, Merci, Penotti,Toblerone en Milka. De lijst van onderzochte merken vind je op de overzichtspagina van chocolademerken.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Keurmerken op cacao
Cacao met een keurmerk is geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Bij chocola kun je letten op de volgende topkeurmerken: Fairtrade en Rainforest Alliance. Het ene keurmerk legt meer de nadruk op mens en werk, het andere op milieu.
In 2012 lanceerde Mondelēz International het Cocoa Life initiatief om de werk- en leefomstandigheden van cacaoboeren in de groeiende landen te verbeteren en de duurzame teelt van hoogwaardige cacao te bevorderen. Ons primaire doel is om uitsluitend duurzaam geteelde cacao te betrekken, voornamelijk via Cocoa Life.
Fairtrade zet zich in voor cacaoboeren én het milieu!
Fairtrade wil dat boeren zelf in staat zijn om, minimaal, een leefbaar inkomen te verdienen. Daarnaast zorgt Fairtrade dat er binnen de coöperatie meer aandacht is voor arbeidsomstandigheden en het milieu.
De cacao context
Als ze goed worden verzorgd, bereiken cacaobomen na vijf jaar hun beste productiepeil, en blijven tien tot vijftien jaar daarna optimaal cacaobonen produceren. De geoogste bonen worden gefermenteerd en gedroogd, waarna ze worden geëxporteerd.
Rauwe chocolade (raw chocolate) is het gezondst. Deze chocolade bevat veel meer cacao dan de 'gewone' chocolade. En doordat de bonen niet gebrand, maar koud gemalen zijn, zijn de gezonde stofjes beter bewaard gebleven. Ook zijn er geen suiker en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Milka Alpenmelkchocolade is onmiskenbaar Milka vanwege de heerlijk zachtsmeltende chocolade. Om Milka - stukje voor stukje op de tong te laten smelten en altijd even lekker te laten smaken, gebruiken we alleen hoogwaardige ingrediënten. Milka is een traditioneel product.
Hoogtijd om een winnaar te kiezen van De beste pure chocoladetest. De beste pure chocolade vind ik Chocolat Stella. Dit is een chocoladereep met een volle, romige smaak, zodat je maar een klein stukje nodig hebt om intens te genieten.
De naam "Milka" is een combinatie van de woorden Milch en Kakao (de Duitse termen voor melk en cacao, de belangrijkste ingrediënten van melkchocolade). Milka-chocolade wordt vandaag de dag geproduceerd op locaties zoals Lörrach, Bludenz, Straatsburg, Bratislava en Jankowice (Poznań).
Om onze Milka chocolade te maken, wordt de warme cacaomassa in een menginstallatie gepompt en volgens een beschermd recept zorgvuldig gemengd met suiker, melkpoeder van de beste Alpenmelk, en andere ingrediënten. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Maar het was in 1901 dat het merk de kenmerkende naam Milka kreeg en tot op de dag van vandaag levert Milka wereldwijd zowel chocolade, karamel, koekjes, cake als topping cream.
Jep, 1,56 miljoen kinderen werken illegaal op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Wij zijn opgericht om hier 'n einde aan te maken. Hoe we dat doen? Via onze 5 samenwerkingsprincipes voor slaafvrije cacao en door proactief te zoeken naar kinderarbeid in onze keten.
Tony's Chocolonely staat niet meer op de lijst van bedrijven die slaafvrije chocolade maken. De Amerikaanse organisatie Slave Free Chocolate heeft de Nederlandse chocolademaker verwijderd omdat ze samenwerkt met een grote producent die cacao gebruikt die is geproduceerd met behulp van kinderarbeid.
Tony repen zijn Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor de cacao, aan allerlei voorwaarden moeten voldoen om duurzaam te boeren, zorg te dragen voor arbeidsrechten, en moeten zorgen voor een democratische werkwijze binnen de cooperaties.
Deze 'duurzaamheidsstrategie' wordt steeds zichtbaarder naar de consument toe. In de chocoladebranche wordt duurzaam geproduceerde chocolade aangeduid aan de hand van een bepaald keurmerk. Max Havelaar, Fairtrade, UTZ-keurmerk of Rainforest Alliance zijn enkele keurmerken die op de wikkel van een chocoladereep staan.