Uit onderzoek blijkt bovendien dat als je 10 seconden tongzoent er zo'n 80 miljoen microbiële cellen worden uitgewisseld. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar door te zoenen boost je letterlijk je immuunsysteem. Je bouwt ook nog eens een goede weerstand op door de uitwisseling van al die bacteriën.”
In je lippen en tong zitten veel zenuwen die gevoelig zijn voor aanraking en temperatuur. Door het zoenen sturen deze zenuwen informatie door naar het brein. Hierbij komen de stoffen endorfine en dopamine vrij. Dit zijn de stoffen die zorgen voor een gevoel van geluk, euforie en genot.
Een stevige kus stimuleert bijvoorbeeld je brein en je immuunsysteem. Je brein wordt geprikkeld en maakt een aantal neurotransmitters aan die voor een blij gevoel zorgen. Door een kus wissel je bacteriën uit die je immuunsysteem versterken. Ook je gebit kan hier van profiteren doordat je meer speeksel aanmaakt.
Zoenen vermindert hoofdpijn, migraine en menstruatiekrampen: tijdens het zoenen zetten onze bloedvaten uit en komt er endorfine vrij, waardoor je minder last hebt van menstruatiekrampen. Bovendien komen er dopamine en serotonine vrij die, samen met de endorfine, je hoofdpijn en je migraine helpen te verlichten.
Zoenen is goed voor de intimiteit van je relatie
Dat legt lichaamstaal en zoen-expert Katia Loisel uit: "Het kan de aantrekkingskracht verhogen, er komt veel oxytocine vrij in je lichaam, dat is het knuffelhormoon dat verbinding en intimiteit stimuleert.
12 seconden was volgens de meerheid de perfecte lengte voor een goede kus. Natuurlijk is dat direct keihard wetenschappelijk bewijs, maar laat dat de pret vanavond niet drukken en ga vanavond bij thuiskomst nog eens voor zo'n lekkere, lange zoen.
Vrouwen gebruiken een zoen als een vorm van selectie van hun partner. Ze kijken of hun partner genetisch wel geschikt is. Een slechte kus kan dus een deal breaker zijn, maar een geweldige zoen kan juist een game changer zijn. Het is gebleken dat als iemand goed kan zoenen diegene aantrekkelijker wordt gevonden.''
Knuffelen of het geven van een zoen is niet schadelijk.
Een zoen is iets heel intiems. Niet alleen omdat er lichaamssappen worden uitgewisseld, maar ook omdat je heel dicht bij elkaars gezicht bent en je lippen heel gevoelig zijn. Je ruikt elkaar, proeft elkaar, voelt elkaar.
De woorden hebben nagenoeg dezelfde betekenis, en kunnen vaak zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. Een zoen duurt vaak wel iets langer dan een kus. Vroeger had zoen de voorkeur in de Randstad, en kus in andere delen van Nederland en in Vlaanderen.
Vrijen is iets anders dan knuffelen. Bij knuffelen raak je iemand aan zonder dat het om seks gaat. Ieder mens heeft knuffels nodig om zich lekker te voelen. Bij knuffelen gaat het om warmte en genegenheid.
Zoenen is gezond, maar niet altijd. Naast alle microben in je mond die je nodig hebt, zijn er ook een paar waar je voor moet opletten. Je kunt door te tongzoenen bijvoorbeeld de ziekte van Pfeiffer oplopen, een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, een herpesvirus.
Hoe vaak zoenen jij en je partner (geen vluchtige kus, maar gepassioneerd zoenen)? Gelukkig maar: de meerderheid van de Nederlanders (60 procent) zoent zijn partner minstens een keer per week op vurige wijze, al dan niet met tong.
Je kan een soa via (tong)zoenen krijgen als je zweertjes en wondjes aan je mond hebt. Heb je blaasjes rond je lippen dan gaat het in de meeste gevallen om herpes (koortslip). Heb je blaasjes of ingedroogde blaasjes dan is een soa als herpes wel besmettelijk dat het via (tong)zoenen overgedragen worden.
Deze kunnen je een euforisch gevoel geven en gevoelens van genegenheid en verbondenheid aanmoedigen. Zoenen vermindert ook stress en geeft ons een veilig gevoel. Door de kus daalt het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor we ons niet alleen veilig voelen, maar ook ons gevoel van eigenwaarde kan verbeteren.
AMSTERDAM - Mannen laten bij een tongzoen een detecteerbare hoeveelheid DNA achter in vrouwelijk speeksel, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het DNA-profiel van een man is tot minstens een uur na een zoen waarneembaar in vrouwelijk speeksel.
Een Thais echtpaar heeft een nieuw wereldrecord zoenen op zijn naam gezet.
De onderrug en het begin van zijn billen zijn erg opwindende erogene zones. In de eerste plaats al voor jou, want het oog wil ook wat. Aarzel dus niet en overlaadt hem met kusjes of bijt zachtjes in z'n billen. Hij zal (heel) snel zin krijgen om zich om te draaien...
Wanneer je de ander zoent hangt af van de sfeer en het moment. Wanneer de spanning tussen jullie twee te voelen is, is dit een goed moment om te zoenen. Dit moment is vaak al halverwege de date. Jullie kennen elkaar dan al wat beter, jullie hebben waarschijnlijk met elkaar geflirt, en de spanning hangt in de lucht.
Beter zoenen doe je met je hele lichaam. Gebruik je handen om door het haar van je partner te woelen, laat je vingers over iemand's rug glijden of neem controle en druk de ander tegen een muur. Dicht tegen elkaar aan staan maakt het spannend en intiem. Druk je heupen tegen die van je zoenpartner aan.
Zoenen, bijvoorbeeld. Als je met iemand zoent, worden je bloedvaten wijder en wordt je bloeddruk lager. Ook komen er allemaal fijne stofjes vrij in je hersenen, zoals oxytocine, dopamine en serotonine. Zoenen dempt ook de aanmaak van cortisol: het hormoon dat vrijkomt als je stress hebt.
Het maakt je rustig en geeft je ook een fijn en geborgen gevoel. Door te zoenen wordt er meer serotonine aangemaakt, wat je emoties weer in balans kan brengen. Ook komt er een liefdeshormoon (oxytocine) vrij tijdens het zoenen, wat je kan kalmeren.
De eerste erotische tongzoen - met de tong dus - ontstond ongeveer 1.500 jaar later in India. Elders in de wereld werd er ook wel met lippen of neuzen tegen elkaar gewreven, maar de tong deed toen nog niet mee.