Welke chocolade kun je gebruiken bij een chocolade fontein? Bij een chocolade fontein is het belangrijk dat de chocolade gebruikt dat wat dunner is dan normaal. Gebruik dus zeker geen chocolade ganache, want dat is juist een wat dikkere substantie. Het beste kun je speciale fontein chocolade gebruiken.
Melkchocolade van Callebaut voor je chocoladefontein
Hiervoor gebruik je speciale smeltchocolade, die bedoeld is voor het vullen van een chocolade fontein. De chocolade wordt extra gemakkelijk vloeibaar en daardoor zal de fontein zeker een succes worden.
Melkchocolade is de populairste smaak voor chocoladefonteinen, en dat is niet voor niets. Het past goed bij bijna elk soort eten dat je maar kunt bedenken – sinaasappelschijfjes, meloenen, snoepjes en zelfs wafels zijn hier allemaal geweldige keuzes.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten. Wil je je chocolade kleuren, dan kun je hiervoor wel het beste witte chocolade gebruiken.
U heeft minstens 1,8 kg nodig om deze chocoladefontein te kunnen vullen. Wij adviseren om één of meerdere zakken van 2,5kg te bestellen zodat u de chocoladefontein kunt bijvullen indien nodig. Indien de verpakking van de chocolade onaangebroken blijft kunt u deze kosteloos retourneren.
Voor een middelgrote fontein die geschikt is voor 20-50 gasten, kunt u overwegen om ongeveer 4-6 kilogram (8,8-13,2 pond) chocolade te gebruiken. Deze hoeveelheid is ideaal voor grotere feesten of kleine bedrijfsevenementen. Voor een grote fontein voor 50-100 gasten, hebt u ongeveer 6-10 kilogram (13,2-22 pond) chocolade nodig.
Gebruiksaanwijzing: Plaats het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond. Pak een kom die geschikt is voor de magnetron en vul deze met 700 gram chocolade en ¾ kopje olie (canola of plantaardig). Plaats de kom in de magnetron en roer de chocolade tot je een gladde massa hebt.
De beste keuze is couverture , dat favoriet is bij snoepmakers. Chocolade is verkrijgbaar in vaste repen of verschillende formaten chips en schijfjes. Als u chocoladerepen gebruikt, hak ze dan in gelijke stukken zodat ze gelijkmatig smelten. Chocoladechips hebben al de ideale grootte om te smelten.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Om het vloeibaar te houden, moet je het in een container doen die het warm houdt, zoals die kleine chocolade fonduepotjes met een kaars eronder, of je moet er iets aan toevoegen dat het smeltpunt verlaagt.
Ja, je kunt elke chocolade gebruiken in een chocoladefontein, maar het moet zo geformuleerd zijn dat het een lagere viscositeit heeft, of, simpeler gezegd, vloeibaarder is . Als je gesmolten chocolade toevoegt aan een fontein zonder het te verdunnen, zal het je machine verstoppen.
Chocoladefonteinen koop je online bij Blokker.
Voeg indien nodig olie toe : Sommige recepten voor chocoladefonteinen vereisen de toevoeging van plantaardige olie of gesmolten cacaoboter aan de chocolade om ervoor te zorgen dat deze soepel stroomt. Als u couverturechocolade gebruikt, hoeft u mogelijk geen olie toe te voegen omdat deze al een hoog cacaobotergehalte heeft.
Smeltchocolade Melk is van hoogwaardige kwaliteit, die snel en soepel smelt. De smeltchocolade melk kun je makkelijk aanbrengen en heeft een uitstekende smaak. De chocolade is geschikt voor onder andere de garnering van koekjes, cake, bonbons en veel meer.
Met de ingebouwde verwarmingsfunctie kun je de temperatuur van de chocolade nauwkeurig instellen tot wel 150 °C. Dit zorgt ervoor dat de chocolade altijd de perfecte consistentie heeft om soepel over de lagen te stromen.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
We raden aan om witte chocolade van goede kwaliteit te gebruiken, omdat die minder snel klontert dan de goedkopere varianten. Goede witte chocolade zijn bijvoorbeeld de witte chocolade callets en blokken van het merk Callebaut. Hierbij zijn de callets het makkelijkst te smelten.
Wanneer je een recept vindt dat vraagt om gesmolten chocoladechips, kies dan voor Ghirardelli Semi-Sweet Chocolate Chips . Ons Test Kitchen-team ontdekte dat deze chips heel gemakkelijk smolten en een superromige textuur hadden.
Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt. Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen.
Twee van de populairste soorten chocolade voor mallen en andere populaire praktijken zoals dippen en enroberen zijn compound chocolade en couverture chocolade . Ze zijn goed voor veel meer dan deze, maar ze zijn ook twee van de populairste opties voor dit soort dingen en daarom zullen we ons op hen richten.
In bakvaste chocolade zit minder cacaoboter zodat deze chocolade bestand is tegen oventemperaturen tot 200 °C.
Pure chocolade – met name pure chocolade met 86% cacaobestanddelen of meer – begint pas te smelten als het 46°C bereikt. Het duurt langer om je chocolade op deze temperatuur te krijgen, wat natuurlijk betekent dat het risico op verbranding groter is, dus wees extra voorzichtig bij het smelten van pure chocolade.
Welke chocolade kun je gebruiken bij een chocolade fontein? Bij een chocolade fontein is het belangrijk dat de chocolade gebruikt dat wat dunner is dan normaal. Gebruik dus zeker geen chocolade ganache, want dat is juist een wat dikkere substantie. Het beste kun je speciale fontein chocolade gebruiken.
De Princess 292994 chocoladefontein smelt de chocolade, en pompt deze vervolgens omhoog zodat hij over de drie lagen naar beneden stroomt. De Princess 292994 chocoladefontein is voorzien van een vermogen van 32 watt en komt met een inhoud van 0,4 liter.
Chocoladefontein reinigen
Haal de verschillende onderdelen van de fontein los (niet de motor!)en was die gewoon af in een sopje. De schaal was je ook af en daarna maak je alle onderdelen goed droog. Tip: sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, zeker als ze los aan of op een apparaat zitten.