Is een Chardonnay zoet of droog? Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Bestaat er zoete witte Chardonnay? Jazeker, door de komst van alcoholvrije witte wijnen is er steeds meer zoete witte Chardonnay te koop.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Zoals u kunt zien is Chardonnay een droge witte wijn, maar dat betekent niet dat er geen zoete Chardonnay bestaat . Chardonnaydruiven kunnen van alles gemaakt worden, van een kurkdroge wijn tot een zoete dessertwijn.
Witte wijnen kunnen zowel zoet als droog zijn, afhankelijk van de druivensoort en het wijnmaakproces. Chardonnay is bijvoorbeeld meestal droog, terwijl Moscato meestal zoet is .
Omdat het als populair wijntype vaak in hoeveelheden wordt geproduceerd die niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit — zoals Merlo, een overigens fantastische druif, drie decennia geleden overkwam. Probeer eens een niet-gerijpte Chardonnay van Passaggio. Ga naar wijnevenementen en begin met het nippen van Chards voordat u overgaat op de rode. U zult een grote verscheidenheid vinden, sommige heerlijk.
Chardonnay heeft over het algemeen een vollere body en kan tonen van rijp fruit en vanille hebben. Pinot Grigio is over het algemeen lichter en verfrissender, met tonen van citrus en groene vruchten. Daarnaast is Pinot Grigio vaak iets zoeter dan chardonnay.
Pinot Grigio heeft minder dan een gram suiker in elk glas van 150 ml, wat het de laagste in suiker maakt . Maar dat betekent niet dat Chardonnay veel suiker bevat! Ze hebben allebei een laag suikergehalte, waarbij Chardonnay iets meer suiker bevat dan Pinot Grigio.
De beste manier om te bepalen of een wijn zoet is, is door te proeven. Zoete wijnen hebben een merkbaar zoete smaak door het hogere suikergehalte. Ze kunnen een rijke, volle en stroperige textuur hebben. Let op de zoetheid op je tong en hoe lang de zoete smaak aanhoudt.
De Grand Cru Chablis-wijnen kunnen goed rijpen en mogen zelden worden geconsumeerd voordat ze vijf jaar na de release zijn uitgebracht. Een groot voordeel van Chablis is dat een chardonnaydruif die in de regio Chablis in Frankrijk wordt verbouwd, doorgaans minder suiker bevat en droger is dan de typische chardonnay uit Californië .
Verdejo staat bekend om zijn lichte structuur (light-bodied) en citrus tinten. Het is een erg droge wijn. Het heeft een hoge zuurtegraad. Deze combinatie zorgt voor een erg frisse wijn.
1. Kendall-Jackson | Vintner's Reserve Chardonnay .
Een premium Chardonnay is zacht en heeft een mix van smaken zoals citroen, perzik, soms tropisch fruit en een beetje vanille van de eikenhouten vaten waarin hij gerijpt is . Hij is niet te zwaar en laat een fijn, fris gevoel achter als je hem drinkt.
Pinot Grigio: De kern van de zaak. Als je Chardonnay en Pinot Grigio vergelijkt, is de kern dat Chardonnay complexer en rijker is, terwijl Pinot Grigio gemakkelijk en licht is . Ze vertegenwoordigen twee heel verschillende aspecten van wijn, maar beide genieten grote populariteit.
Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo'n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas.
Droge witte wijn: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Droge rode wijn: Pinot Noir, Sira, Malbec, Merlot, Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Cabernet Fran. Licht zoet : Riesling, Chenin Blanc, Gewurztraminer, Moscato. Sterk zoet: dessertwijnen – sherry, port, sauterne, koude wijn.
Dus, wie wint de kroon van droogte? Over het algemeen is Pinot Grigio droger dan Chardonnay.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.
Pinot Grigio wijnen zijn over het algemeen droog en fris van smaak en lenen zich uitstekend voor verschillende gelegenheden. In sommige gevallen kunnen deze wijnen ook een licht zoetje hebben. Vooral in de Franse Elzas, waar de druif Pinot Gris wordt genoemd, kunnen de wijnen licht zoetig over komen.
Dat komt omdat de druiven makkelijk te telen zijn . Dit is precies waarom zoveel wijnkenners Chardonnay niet lekker vinden. Deze witte variëteit, die gezien wordt als een kolonisatordruif, heeft wijngaarden veroverd van Napa Valley tot Australië, waarbij winsten belangrijker zijn dan smaak.
Is een Chardonnay zoet of droog? Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
Chardonnay-druiven worden in veel wijnproducerende regio's over de hele wereld verbouwd. In Bourgondië, Frankrijk, is Chardonnay de basis van enkele van de meest prestigieuze en dure wijnen , bekend om hun elegantie en complexiteit.