Mergpijpjes en schenkel zijn perfect omdat ze veel beenmerg bevatten.Botten met nog wat vlees aan geven meer smaak aan je bouillon.Botten met veel bindweefsel bevatten veel collageen. Dit maakt de bouillon rijker en steviger.
Om goede bottenbouillons te maken kan je botten van rund, lam, vis en gevogelte gebruiken. Wissel deze af en gebruik biologische botten voor de meeste voedingsstoffen en zo min mogelijk rommel. Deze zijn te halen bij de biologische slager.
Welke botten zijn het beste voor botten bouillon? Je kunt botten van verschillende dieren gebruiken, zoals runderbotten, kippenbotten, of visgraten.Kies botten met veel gewrichten en bindweefsel, zoals schenkels, knieën, nekken of poten.
Hoe vaak moet ik bottenbouillon drinken? Je kunt het elke dag drinken als je wilt. Voor een algemene ondersteuning adviseren wij circa 4 kopjes per week.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Gemiddeld is 12 uur trekken lang genoeg om een heel goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten trekken. Voor kippenbotten geldt dat je deze wel 24 uur op kunt laten staan, voor runderbotten zelfs 72 uur.
Elke dag een kop bouillon kan helpen om sterker de winter in te gaan”, aldus de Vlaamse bio-ingenieur Eric De Maerteleire tegenover het AD. “De drank bevat waardevolle elementen, onder meer de GAG-stoffen of glycosaminoglycanen. In de geneeskunde worden die GAG's in pilvorm gebruikt om artrose te bestrijden.
Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Om uit de botten bouillon te trekken, worden de botten in veel gevallen wel zo'n 24-48 uur in water gekookt. Bottenbouillon is rijk aan collageen. Dit komt doordat er in de botten van dieren collageen zit.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Tijdens het verhitten van het water en de runderschenkel drijven gestolde eiwitdeeltjes naar de oppervlakte, laat 5-10 min zachtjes borrelen en schuim dan af voor een heldere bouillon. Voeg na het afschuimen de soepgroente toe aan het water en laat mee trekken. Laat het geheel zachtjes 3 uur trekken.
Bewaren. Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is.
Bereiding. Zet in 5 stappen deze heerlijke Soep met mergpijp op tafel. Breng het water met wat zout aan de kook en voeg de benen en het vlees toe. Breng opnieuw aan de kook, schuim af en laat 2 uur zachtjes koken.
Gezondheid
Soep zoals Knorr Soep drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Swanson® Kippenbottenbouillon is gemaakt van echte kippenbotten en de perfecte mix van groenten en kruiden.
Kortom, bottenbouillon bevat extra voedingsstoffen die niet worden geleverd door geïsoleerde collageensupplementen en kan daarom een betere keuze zijn voor het verbeteren van uw algehele gezondheid en welzijn. Dat gezegd hebbende, gemak is ook belangrijk en uw persoonlijke voorkeuren zullen het laatste woord hebben over welke de beste schoonheidsbooster voor u is!
Eén mok bottenbouillon per dag kan al wonderen doen, en dan met name wanneer je lichaam wel wat extra voedingsstoffen kan gebruiken. Bijvoorbeeld in de herfst of winter, wanneer er veel virussen heersen, of wanneer je jezelf niet zo fit voelt.
Voedingsmiddelen gemaakt van vlees of vis, zoals bouillon en gelatine bevatten veel collageen. Een portie bouillon van 200ml getrokken van botten, bevat ongeveer 4 gram collageen. Ook de huid van vis bevat veel collageen. Als je bijvoorbeeld sardines, ansjovis of makreel met huid eet krijg je collageen binnen.
Eén kopje Swanson's Chicken Bone Broth bevat 35 calorieën, 8 gram proteïne, <1 gram koolhydraten, <1 gram totale suikers en 350 milligram natrium. Het is vrij van vet, verzadigd vet en cholesterol . Het bevat ook 2% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer en 8% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium.
Gerechten met Ossenstaart
Voedingswaarde: Ossenstaart is een goede bron van collageen, wat kan bijdragen aan gezonde gewrichten en een gezonde huid. Het bevat ook belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12.
Kies een bouillon met minder dan 0,6g zout per 100 ml (dit moet je zelf berekenen). Kies een bouillon met een aanvaardbaar percentage groenten. Voor de producten uit onze analyse varieerde dit tussen 0,1g en 28,8g groenten per kom van 250 ml bouillon.
Daarnaast is van het belang dat u extra gaat drinken. Hoeveel u extra gaat drinken, bespreekt u met de PD-verpleegkundige. Het drinken van bouillon helpt tegen de duizeligheid en de daling van de bloeddruk.
Albert Heijn Krachtige bouil lon kip spant de kroon met 58%, gevolgd door de Maggi Groentebouillon met 57%. Met één portie – een kom van 250 ml – zit je met de kippen bouillon van AH al bijna aan de helft van de maximale hoe veelheid zout voor de hele dag (6 gram). Dat tikt aan.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten. Gelatine helpt zelfs de genezing van darmen.