Gebruik een combinatie van boter én (olijf)olie. Door de boter krijgt de vis een lekkere smaak en de olie zorgt ervoor dat je vis lekker knapperig blijft. Laat de vis zo rustig mogelijk bakken.
Daarom werkt vis bakken in boter altijd
Er zijn drie heel goede redenen om vis te bakken in boter: Tijdens het bakken neemt de vis de boter op, waardoor die niet snel uitdroogt. De boter voegt extra smeuïgheid en smaak toe. Zelfs als je vis iets te lang laat garen blijft hij toch sappig omwille van de boter.
Boter of olie voor vis
Bak vis in een mengsel van olie en boter, het creëert meer hittebestendig frituurvet. De olie moet er eerst in . Wacht tot de boter stopt met sputteren en bestrijk de vis tijdens het frituren. Zodra je een stuk vis in boter hebt gebakken, heb je in feite je saus in de pan gemaakt.
Je kunt dus het beste bakken in olie die goed tegen hitte kan. Neem neutrale olie als zonnebloemolie, arachide-olie of geraffineerde olijfolie, die de smaak van de vis niet overheerst. Ben je echt een fan van een lekkere botersmaak, verlaag dan aan het einde van de baktijd de temperatuur iets en bak wat boter mee.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Ongezouten boter geeft u volledige controle over de algehele smaak van uw recept. Dit is vooral belangrijk bij bepaalde gebakken producten waarbij de pure, zoete roomachtige smaak van boter de sleutel is (boterkoekjes of pondcakes). Wat betreft koken, laat ongezouten boter de echte, natuurlijke smaak van uw eten naar voren komen.
Roomboter, of simpelweg 'boter', is een minder gezonde keuze omdat het veel verzadigde vetten bevat. In plaats van boter kan je beter kiezen voor producten met veel onverzadigde vetten, zoals olijfolie. Olijfolie is een gezondere keuze dan roomboter voor bakken en braden.
Tips voor gebakken vis
Doe de pan niet te vol met filets, weersta de drang om de vis te verplaatsen als hij eenmaal in de olie zit en bak hem lang genoeg . Doe ook geen deksel op de pan of frituurpan als je de vis bakt. Dat creëert stoom die eindigt in een zompige en vette laag.
Niet voor niets is het gezegde 'boter bij de vis doen'. De boter versterkt de smaken van de vis. Natuurlijk kunt u hem ook in olie bakken of zelfs zonder olie in een pan met anti-aanbaklaag. Zet de pit op een middelhoog vuur en voeg eventueel de boter of olie toe.
Met welke vetstof bak je de vis? Verhit eens wat boter samen met een neutrale olie, zoals arachide- of zonnebloemolie. De boter zorgt voor de goede smaak, terwijl de olie bestand is tegen een hoge temperatuur. Hierdoor zal de boter niet verbranden.
" Extra vergine olijfolie is een uitstekende keuze om te koken, zelfs voor methoden met hoge temperaturen zoals frituren ," zegt ze. "Vis in olijfolie bakken geeft het een heerlijk knapperig korstje en het is een goddelijke lichte keuze omdat je het niet in beslag hoeft te smeren of urenlang in marinades hoeft te laten liggen."
Avocado-olie , die subtiel fruitig van smaak is, heeft een hoog rookpunt, waardoor het een goede vervanger is voor boter om donuts te schroeien, sauteren en zelfs te frituren. Het is ook een geweldige druppel in plaats van boter voor gerechten zoals vis. Vervang de boter in uw recept door een gelijke hoeveelheid avocado-olie.
"In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten. Onverzadigde vetten bevatten namelijk goed HDL-cholesterol en verzadigde het slechtere LDL-cholesterol." Olie is het beste om in te braden en bakken.
Als je vis gaat bakken, breng je de vis eerst op smaak met peper en zout. Of extra smaakmakers, zoals kerrie of citroensap. Wentel de vis door wat bloem: dit maakt de buitenkant krokant. Bak op hoog vuur in olie of boter, zo'n 3 minuten per kant.
Je wilt dat je vis heerlijk smaakt met klassieke tartaarsaus en bijgerechten voor gefrituurde vis! Daarom is het het beste om een neutrale olie te gebruiken, zoals koolzaadolie, plantaardige olie en saffloerolie om vis te frituren. Pindaolie heeft een hoog rookpunt, wat perfect is om te frituren, maar het kan een licht nootachtige smaak aan je vis toevoegen.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met de zonnebloemolie erin. Bak de zalmmoten ongeveer 5 minuten in de koekenpan en keer halverwege om. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct met de saus.
Plantaardige oliën bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen.
Vis is van zichzelf al zo smakelijk dat het niet nodig is om er veel aan toe te voegen. Maar waarom serveren we vis dan vaak met een partje citroen? In het verleden was vis soms minder vers en een kneepje citroensap maskeerde dat. Nu gebruiken we citroen juist om een extra frisse smaak aan een gebakken visje te geven.
Zo kies je een goede vispan zonder PFAS
Materiaal: Kies voor hoogwaardige materialen zoals aluminium of gietijzer met een veilige anti-aanbaklaag. Warmtegeleiding: Let op de warmtegeleidende eigenschappen van de pan voor gelijkmatig bakken van de vis.
Het grondig bestrooien van de filets met een mengsel van bloem of bloem en maizena zorgt er ook voor dat het beslag goed blijft plakken, omdat het alle overgebleven vocht opneemt en het beslag een egaal oppervlak geeft om aan te plakken. Zonder deze cruciale stap zal het beslag van de vis afbrokkelen als het gebakken wordt.
Het gezegde betekent dat iemand bij een geleverde dienst of product meteen met contant geld moet betalen, om problemen te voorkomen. Varianten hiervan zijn 'geld bij de boter' of 'geld bij de vis'. Je kan met de uitdrukking ook aangeven dat een persoon moet doorpakken.
Als visbakolie kunnen oliën gebruikt worden zoals sojaolie en arachideolie maar er kan ook gekozen worden voor een blend zoals bijvoorbeeld Grenada Gold.
Fabel: margarine is gezonder dan boter
"Margarine is een plantaardig vet, terwijl boter gemaakt wordt van dierlijk vet. Bovendien bevat boter meer verzadigde vetzuren, met meer cholesterol erin. In margarine vind je meer onverzadigde vetten, die worden gehaald uit plantaardige oliën."
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.