Uiteindelijk kunnen we natuurlijk maar één model de beste co-sleeper noemen, en wat ons betreft moet dat echt de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Wie een hekel heeft aan dingen in elkaar zetten, zal al gauw verliefd worden op dit aanschuif wiegje. De Cozee Bedside is namelijk binnen 30 seconden opgezet.
Snuzpod 4 co sleeper
Als eerste voorbeeld gebruiken we de Snuzpod 4 cosleeper. De Snuzpod 4 is uitermate geschikt voor boxspring bedden, omdat deze verstelbaar is tot een hoogte van 73 cm. Bij de Snuzpod zitten altijd 4 riempjes; 2 korte riempjes en 2 lange riempjes. De korte riempjes zijn voor een lattenbodem bed.
Houd er rekening mee dat (bijbehorende) hoofdbeschermers de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik géén co-sleepers voor tweelingen. Meer dan één kind in een bedje vergroot het risico op wiegendood. Schakel over naar een groter/hoger bedje zodra je baby probeert te zitten of staan.
Gemiddeld kun je een co-sleeper gebruiken tot je baby ongeveer 6 maanden is, afhankelijk van hoe hard je kindje groeit. Daarna kan het door naar zijn of haar eigen ledikant. Dit kun je in de ouderlijke slaapkamer plaatsen of vlakbij in de babykamer.
Hoewel wiegendood een dood is met onbekende oorzaak, weet men wel welke invloeden het risico vergroten. Afstand van de ouders, doordat een kind alleen op een eigen kamer ligt, vergroot dat risico. Een baby die bij de ouders slaapt, heeft dus een kleiner risico wat betreft wiegendood dan een baby op een andere kamer.
De voordelen van een co-sleeper:
Je kunt je baby bijvoorbeeld snel sussen als hij huilend wakker wordt maar ook borstvoeding geven vanuit je bed is met een co-sleeper lekker makkelijk. Je hoeft er namelijk niet voor op te staan! Een co-sleeper kan ook bijdragen aan de nachtrust van je kleintje.
Waar voldoet een goede co-sleeper aan? Een goede co-sleeper moet verstelbaar zijn zodat er geen verschil is in hoogte tussen jouw matras en dat van jouw baby. Daarnaast moet hij ook aan jouw bed bevestigd kunnen worden zodat er geen spleet ontstaat waar de baby in kan vallen.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Met uitbreidingsset is de co-sleeper vaak te gebruiken tot je kindje een jaar of 2 oud is.
De meeste co sleepers hebben een matrasje van 40 x 90 cm of 50 x 90 cm. Het matras in de wieg is dus maximaal 50 cm breed. Om het matras heen heb je dan nog houtwerkt of wat stof. Reken met 55 cm breed dan zit je goed.
Het matras voor je kindje moet stevig en minimaal 8 cm dik zijn. Er moet wat ruimte zitten tussen het matras en de binnenkant van het ledikantje. Dit mag niet meer zijn dan 2 cm, anders kan het kindje tussen het matras en de zijkant van het bedje komen.
Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is. Ook een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Hierna wordt je kleine beweeglijker en kan tijdens het omrollen tegen de vaak dichte zijkant terecht komen. Dit zou verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.
Je baby kun je het beste vanaf de geboorte op zijn rug in bedje leggen. Dit maakt de kans op wiegendood veel kleiner omdat je baby zich vanaf zijn rug niet kan omrollen op zijn buik. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je baby spuugt: je baby zal dan automatisch zijn hoofdje omdraaien om stikken te voorkomen.
Je baby alleen laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting. Veilige hechting in in de eerste maanden van het leven vormt de basis voor een goede en gezonde geestelijke gezondheid in het volwassen leven. Stress kan negatieve invloed hebben op de hechting tussen ouder en kind.
Het advies is (ter voorkoming van wiegendood) om je baby bij jullie op de kamer te laten slapen en dat gaat het beste in een wieg of een co-sleeper (zie later in dit artikel), die neemt immers veel minder ruimte in dan een ledikant EN je verzet hem makkelijker van de babykamer naar jullie slaapkamer.
Veiligheid staat op nummer één bij het Doomoo babynestje, wat hem duidelijk anders maakt dan overige nestjes uit dit overzicht. Zo kan je een baby veilig in dit babynestje laten slapen. Er zit namelijk een (afneembare) gordel op de Cocoon. Deze kun je om het kindje doen om hem veilig op zijn rug te laten liggen.
Rooming-in
We zien het vaak: zo rond de 20-30 weken is de baby kamer klaar voor gebruik, toch slapen de meeste kindjes de eerste maanden na hun geboorte (meestal 6-12 maanden) bij hun ouder(s) op de kamer. Dit noemen de rooming-in.
Leer een baby onder de 6 maanden niet aan om met een knuffel te slapen. Onderzoek toont aan dat knuffels voor deze baby's nog geen emotionele rol vervullen. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kan een knuffel of doekje een geborgen gevoel geven. Een kind dat wakker is kan met zijn knuffel spelen of er troost bij zoeken.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Kind en Gezin adviseert om baby's zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen.
Chicco Next to Me co-sleeper
Daarnaast kun je 'm ook vastmaken aan je boxspring. De hoogte van de bovenkant van het matrasje van de Chicco Next2Me co-sleeper kan worden versteld van 49 tot maximaal 64 cm hoogte.