Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking. Olie houdt brood langer vers. Olijfolie geeft een iets zachtere korst.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
Voor een lekker brood is boter of margarine je beste vriend. Doordat het vaste vetstoffen zijn, leveren ze een soepel deeg op, dat je gemakkelijk kunt verwerken. En het blijft langer vers!
' Redactie delicious.: 'Boter bestaat voor 80% uit vet, en voor het overige deel uit onder andere water, melkeiwitten, mineralen en vitaminen. Het vet uit de boter is goed bestand tegen redelijk hoge verhitting, dus om in te bakken. De melkeiwitten kunnen inderdaad die hoge temperatuur niet verdragen en verbranden.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
Roomboter kunnen we volgens Postma beter niet op onze boterhammen smeren. "Als je veel roomboter smeert, krijg je al snel te veel verzadigde vetten binnen. Die zitten namelijk ook al in kaas, vlees of bijvoorbeeld koekjes", zegt Postma.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Wat in de volksmond 'bakboter' of 'braadboter' heet is meestal een verwijzing naar een margarine. Helaas worden twee termen te vaak op een hoopje gegooid … Boter is de term die enkel gebruikt mag worden voor hoeveboter of melkerijboter (of 'roomboter' in Nederland). Dit product is gemaakt van vetten uit koemelk.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Brood kan men perfect zonder vetstof maken. Vet zorgt voor de soepelheid van het deeg en de vershoudbaarheid. Brood zonder vet zal dus iets droger zijn. Als alternatief voor boter kan men Vitelma sla olie gebruiken.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Ei geeft brood meer smaak en een mooie glans en laat het deeg iets meer rijzen. Een teveel kan het deeg snel laten uitdrogen. Dé reden waarom briochedeeg zo snel droog is. BOTER: Voeg per 500 gram boem of meel niet meer dan 100 gram boter toe.
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Hoe komt het dat Croma mijn stukje vlees zo lekker maakt? Croma is speciaal ontwikkeld voor de bereiding van vlees en kip. Het schroeit het vlees direct dicht waardoor het lekker mals blijft. Daarnaast geeft het vlees een mooie bruine kleur en een heerlijke geur en smaak.
Als we kijken naar de gezondste variant, dan komt margarine als beste uit de bus. Hoewel het vetpercentage tussen volle margarine en roomboter ongeveer gelijk is, bevat roomboter meer verzadigde vetten. Wanneer je hier te veel van binnenkrijgt, kan dat zorgen voor een te hoog cholesterolgehalte.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Solo vloeibaar bevat 79% vet voor een optimale bakprestatie. Ideaal om te bakken, te braden en te koken. Het product wordt niet bruin in de pan, spat opvallend minder dan olie of echte boter en respecteert de smaak van al jouw ingrediënten.
Het is bereid met room van melk van koeien die van lente- en zomergras eten voor een extra zachte roomboter. Campina Botergoud Ongezouten Grasboter is de beste smaakmaker voor op brood maar ook om mee te bakken.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Als onderdeel van een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl, leveren 2 eetlepels Blue Band Vloeibaar (20ml) per dag een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid essentiële vetten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. De benodigde dagelijkse inname is 2g alfa-linoleenzuur en 10g linolzuur.
Onverzadigde vetten (meer in margarine) zijn beter dan verzadigde vetten (meer in boter). Dus gebruik in de regel zo veel mogelijk zachte vetten en oliën, want die zijn gezonder.
Helaas duurt het lang voordat ze bij kamertemperatuur ook maar enigszins smeerbaar worden. Bovendien galmt er bij beide een moeilijk definieerbaar nasmaakje na. De boter van Albert Heijn wordt unaniem tot winnaar verkozen.